Doe mee aan onderzoek naar Alzheimer

Dit kun je doen om de ziekte van Alzheimer te vertragen

Wat kun je wél doen?

Er is nog geen medicijn voor de ziekte van Alzheimer. Hoe kun je grip toch enige krijgen op je nieuwe situatie, als je de diagnose Alzheimer krijgt? Wat kun je zelf doen?

We vragen het Niels Prins. Hij is neuroloog bij het Alzheimercentrum Amsterdam en directeur van het Brain Research Center.

 

Met onderzoek vinden we oplossingen

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoeken
  • Beslis per onderzoek of je wil deelnemen
Dr. Niels Prins

Geen sudoku's. Tenzij het plezier geeft.

“Je hoeft geen sudoku’s of internetpuzzles te maken zodra je de diagnose Alzheimer krijgt. Doe vooral dingen die je plezier geven, waardoor je actief blijft.”

Niels Prins is werkzaam als neuroloog bij het Alzheimercentrum Amsterdam. We interviewen hem in deze podcast over het verloop van de ziekte van Alzheimer en het nieuwste medicijn dat de ziekte vertraagt.

Niels vervolgt:  “Er zijn sterke aanwijzingen dat het belangrijk is om een goede leefstijl te volgen. Ook als je de diagnose al hebt. Denk daarbij aan voldoende lichaamsbeweging, een gezond en gevarieerd dieet en sociaal activiteiten. Daarnaast is het belangrijk dat je intellectueel bezig blijft: vooral dingen die je leuk vindt om te doen.”

Beluister het hele gesprek met Niels in deze podcast.

"Je leefstijl op peil houden helpt. Ook als je de diagnose hebt" - Niels Prins

  • Beweeg
  • Blijf in contact met mensen
  • Eet gezond en gevarieerd
  • Houd je hersenen actief
  • Blijf plezier opzoeken
Vrouw geniet van eten
Sudoku puzzle

Use it or lose it

Begin dus vooral wel met sudoku’s of woordzoekers als die je blij maken. Laat ze links liggen als je er geen plezier aan beleeft. Zoek dingen op die denkkracht vragen en je intellectueel uitdagen, maar verlies het plezier zeker niet uit het oog.

Als je te vroeg stopt met intellectuele activiteiten heeft dat een negatief effect op je gezondheid. Dat noemen we het ‘use it or lose it’ principe: als je bepaalde hersengebieden helemaal niet meer gebruikt of niet voldoende stimuleert, dan gaat de functie ook achteruit. Daarom is het belangrijk om actief te blijven op een manier die je goed vol kunt houden. Daarbij speelt plezier een grote factor.

Man maakt foto's van surfers op het strand

Houd je hersenen actief

Maak en bewerk je graag foto’s? Wandel je graag? Blijf dat doen, zo lang het kan. Vraag mensen mee, als je liever samen gaat.

Als je van schaken houdt is het een slim idee om regelmatig te schaken bij een schaakclub. Je daagt daarmee je hersenen uit, doordat je telkens voor nieuwe vraagstukken komt te staan. Bovendien kom je bij de club in contact met andere mensen en krijg je beweging doordat je naar de club reist.

Denk ook aan andere activiteiten die je cognitieve aandacht vragen: brieven of kaartjes schrijven naar mensen die je liefhebt, boeken lezen, tijdschriften doorstruinen etc.

Spellen zijn uitermate geschikt om je hersenen aan het werk te zetten. Gelukkig zijn die er in allerlei soorten en maten: van vloerspellen die je met (klein)kinderen kunt spelen, tot bordspellen voor volwassenen, tot eenpersoons spellen de je online of in je gemakkelijke stoel speelt.

Vraag jezelf niet té veel

Bij het actief blijven is het wel zaak dat je jezelf niet overvraagt. Gebruik gezond verstand en zorg dat je het leuk blijft vinden. Prins: “Dat zie ik regelmatig bij patienten, als ze net de diagnose hebben gekregen. Ze zeggen dan ‘Als ik nou maar heel hard aan de slag ga met internetpuzzles en sudoku’s, kan ik die ziekte stoppen. Dat wordt dan bijna een soort obsessie.”

Doe dus vooral dingen die denkkracht vragen en die je toch al doet. Dingen die je leuk vindt. Geef dat niet te snel op, tenzij je merkt dat het telkens veel energie kost. Want ook dat kan gebeuren en dat kan heel verdrietig zijn. Het is een van de tekenen van de ziekte: je krijgt op den duur minder energie en raakt sneller vermoeid. Voorkom dat je een viscieuze cirkel van tegenslag en vermoeidheid raakt.

Geef dus toe aan hoe je je voelt. Bijvoorbeeld door tussen de middag even rust te houden. Een kleine siesta om de batterij weer op te laden. Je bent nu eenmaal sneller door je energie heen. Overvraag jezelf dus niet, maar focus op datgene dat je positief stemt en je blij maakt

Koppel maakt cake met kleinkinderen

Het effect van je stemming

Door je hersenen actief te houden, oefen je invloed uit op je cognitie. Daarnaast heeft je activiteit ook een effect op je stemming.

Een betere stemming kan ervoor zorgen dat je beter functioneert dan voorheen. Dat geldt vooral voor de groep patiënten die naast de problemen met het denkvermogen, ook stemmingsproblemen hebben.

Als die stemmingsproblemen afnemen, gaat de kwaliteit van leven omhoog. Als je actiever bent en vrolijker wordt, ervaar je het leven anders. Dat is erg de moeite waard. Zorg dus dat daar aandacht voor is.

Het kunnen normale dingen zijn: iets leuks doen met mensen die van je houden, familie of vrienden, een duidelijke structuur en een goede daginvulling. Die zaken kunnen ervoor zorgen dat je uit een isolement komt en je beter gestemd raakt. Daardoor kun je daadwerkelijk beter functioneren.

Hiermee bevorder je je stemming

  • Goede daginvulling
  • Heldere structuur
  • Geregeld iets ondernemen
  • Contact met mensen die je liefhebt
Agenda

Beluister het hele interview met Niels Prins

In deze podcast spreken we neuroloog Niels Prins onder andere over het belang van een goede diagnose en het nieuwste medicijn voor de ziekte van Alzheimer. Ook bespreken we wat je kunt doen om met de ziekte om te gaan en waarom deelnemers voor onderzoek onmisbaar zijn als we oplossingen willen voor dementie en andere hersenziekten.

Help Alzheimer te stoppen.

Deelnemers met de diagnose Alzheimer zijn onmisbaar. Doe mee. Ook voor de volgende generaties.

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.