Beweging is goed voor het lichaam en de geest. Verschillende onderzoeken hebben het gunstige effect van beweging op de lichamelijke conditie aangetoond. Vooral intensieve beweging waar je van buiten adem raakt, lijkt de cognitie - het denkvermogen van de hersenen - positief te beïnvloeden.

Hoe kan bewegen de cognitie verbeteren? Dat is een vraag die wetenschappers al een hele tijd bezig houdt. Er zijn verschillende theorieën. Eén theorie is dat beweging de doorbloeding in de hersenen verbetert. Een goede doorbloeding  zorgt ervoor dat het hersenweefsel voorzien is van voldoende zuurstof en voedingsstoffen. Op die manier kunnen de hersenen beter functioneren en kan de cognitie mogelijk verbeteren.

Ook laten recente bevindingen steeds duidelijker zien dat wat goed is voor het hart, ook goed is voor de hersenen. Lichaamsbeweging zorgt voor een betere hartfunctie, wat weer kan leiden tot een nog betere bloedtoevoer naar en doorbloeding van de hersenen.

In ExCersion-VCI, een onderzoek dat plaatsvond in het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam en het UMC in Utrecht, werd het effect van beweging op de doorbloeding van de hersenen onderzocht. Voor deze studie zochten we deelnemers met geheugenklachten veroorzaakt door vaatschade in de hersenen óf deelnemers met vasculaire risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk of suikerziekte.

Annebet Leeuwis
Annebet Leeuwis
Onderzoeker Alzheimercentrum Amsterdam

“Vaak krijgen wij de vraag: wat kan ik doen om lichaam en geest fit te houden? En wat zijn de mogelijkheden om actief te blijven bij een diagnose dementie? Ik wil u alvast graag meegeven dat het nooit te laat is om te beginnen met bewegen! Het belangrijkste daarbij is dat u een activiteit kiest waar u plezier uit haalt. Ons uiteindelijke doel is het bereiken van op maat gemaakte beweegadviezen voor mensen met een verhoogd risico op dementie.”