Hersenfestival 2022

Het Hersenfestival op 17 september was een spetterend succes!

Dit jaar stond het Hersenfestival in het teken van ‘Dit kun je zelf doen voor fitte hersenen’. Door veel van onze inschrijvers zijn geweldige tips ingestuurd hoe je zelf je hersenen fit kunt houden. Onder hen zijn meerdere kaarten verloot voor de interessante colleges van het Hersenfestival. De colleges werden gegeven door grote hersenwetenschappers op het gebied van leefstijl en hersenen.

Over de hersenwetenschappers

Niemand minder dan prof. dr. Erik Scherder, prof. dr. Dick Swaab, prof. ir. Ondine van de Rest, dr. Kay Deckers en dr. Sietske Sikkes deelde hun kennis over de samenhang tussen leefstijl en hersengezondheid. Hierbij gaven zij inzicht in de effecten van bewegen, voeding, sociale interactie en ontspanning op je brein. Ze namen ons mee in een reis door het brein, zodat je ook begreep waaróm die tips echt werken voor je hersenen. Lees hier meer over Hersenonderzoek.nl op de 50plusbeurs.

Herbeleef het Hersenfestival!

We willen iedereen die erbij was, maar ook iedereen die er niet bij kon zijn een sfeer impressie geven van deze dag. Op het Hersenfestival werd het belang van de leefstijl voor de hersengezondheid besproken in verschillende interessante lezingen. Deze kunt u hieronder terugkijken!

Aftermovie Hersenfestival

Lezing: Zó houdt u uw hersenen jong

Hoe reageert het brein als u nieuwe dingen probeert? En hoe zorgt dat ervoor dat uw hersenen jong blijven? Sietske Sikkes, universitair hoofddocent bij de sectie klinische neuropsychologie van Vrije Universiteit Amsterdam en Alzheimercentrum Amsterdam, legt in deze lezing uit hoe dit werkt.

Lezing: De invloed van sociale interactie op hersenziekten

Eén van de sprekers op het Hersenfestival was Kay Deckers. Hij is neuropsycholoog en epidemioloog en werkt als universitair docent bij het Alzheimer Centrum Limburg (onderdeel van Maastricht University). Hij vertelt hoe u met sociale interactie de kans kunt verkleinen om hersenziekten zoals dementie en depressie te ontwikkelen.

Lezing: Leer welke voeding de kans op dementie verkleint

Welke voeding helpt om de kans op dementie te verkleinen? Ondine van de Rest, universitair docent bij de afdeling Humane Voeding van de Wageningen University & Research, doet hier onderzoek naar. In haar lezing vertelt zij over haar onderzoek.