Doe mee aan onderzoek. Samen vinden we oplossingen voor hersenziekten.

Ik doe mee

Dit houdt je hersenen fit

Je kunt zelf behoorlijk wat invloed uitoefenen op de gezondheid van je hersenen. Dat is mooi, want fitte hersenen verkleinen je kans op hersenziekten. En voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Hoe doe je dat? En wat gebeurt er dan in de hersenen? Hier lees je de tips die wetenschappers geven en hoe je kunt meedoen aan onderzoek.

Doe mee aan onderzoek naar hersengezondheid

Meld je net als 42.738 anderen aan

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoek
  • Beslis per onderzoek of je mee wil doen

Deze drie factoren helpen je

  • Goede nachtrust
  • Sociale contacten
  • Voldoende beweging

Goede nachtrust

Een nacht heerlijk slapen kan wonderen doen, niet? Als je goed uitgerust bent, heb je meer energie en ben je scherper van geest. Ook op lange termijn heeft kwalitatief goede slaap veel effect op je hersengezondheid. Nou ja, eigenlijk andersom: een slechte nachtrust verstoort belangrijke processen in je hersenen, waardoor ze sneller verouderen. Dus, slaap je hersenen fit!

Lees hier wat er in je hersenen gebeurt als je slaapt en hoe je jouw slaapkwaliteit kunt verbeteren.

Meer over slaap

We slapen meestal wel lang genoeg,
maar niet goed genoeg

Dr. Jurgen Claassen,
vanuit Radboudumc betrokken bij het FINGER-NL leefstijlonderzoek

Sociale contacten

Een babbeltje in de winkel, een goed gesprek of even zwaaien naar de buurman: het houdt je hersenen veerkrachtig.

Je zou het misschien niet denken, maar sociale contacten zijn een krachtige voedingstof voor je brein. Ze helpen bij het aanleggen van nieuwe connecties tussen hersencellen en het versterken van bestaande verbindingen. In de geheugengebieden van je hersenen ontstaan er zelfs nieuwe hersencellen!

Lees meer

Mensen met weinig sociale banden hebben meer kans op dementie.

Dr. Kay Deckers,
vanuit Universiteit Maastricht betrokken bij het FINGER-NL leefstijlonderzoek

Deze onderzoeken vind je waarschijnlijk interessant:

FINGER-NL – In dit onderzoek ga je met een grote groep Nederlanders (60-70 jaar) twee jaar lang aan de slag met je leefstijl. Het doel? Je hersenen veerkrachtig houden! Steeds meer onderzoek laat namelijk zien dat een gezonde leefstijl een positief effect kan hebben op het denkvermogen. Denk daarbij aan het geheugen, iets nieuws leren en je kunnen concentreren.

Interesse in deelnemen? Klik op de afbeelding ➜

Navigeren kun je leren

Waarom verdwaalt de ene persoon om de haverklap en lijkt de andere een wandelend compas? En hoe kunnen we die kennis inzetten voor mensen met geheugenproblemen?

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Kaart om te navigeren

CAFE-studie

We weten dat de stapeling van het amyloïd-bèta eiwit leidt tot beschadiging van de bloedvaten in de hersenen (ook wel cerebrale amyloïd angiopathie, CAA, genoemd), wat kan leiden tot geheugenklachten. Nu kunnen we CAA alleen met zekerheid vaststellen als mensen zijn overleden.

Om eerder te kunnen ingrijpen willen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen methodes ontwikkelen waarmee we de eiwitstapeling al gedurende het leven kunnen aantonen. Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Slaap en trauma

Waarom ontwikkelt de ene persoon na een traumatische gebeurtenis wel PTSS en de ander niet? En welke rol vervult slaap hierin?

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Slapende vrouw

SMARD

Kunnen we met behulp van apps herkennen of iemand terugvalt in een depressie? En kunnen we die kans verkleinen met behulp van hersentraining?

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Man met depressieve klachten gebruikt app voor training van de hersenen

BeHapp

Sociale terugtrekking komt vaker voor bij mensen die de ziekte van Alzheimer ontwikkelen. Kunnen we dit goed in kaart brengen met behulp van een app op je telefoon, zodat snel je de juiste hulp krijgt? Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Bewegen, niet vergeten

Hoe kun je mensen in beweging brengen met als doel om ouderen fit en actief te houden? Helpt de COACH methode daarbij? Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Wandelen in het bos

Age Study

Onderzoekers van Universiteit Leiden kijken met online tests of subtiele veranderingen in gedrag iets kan vertellen over veroudering en de achteruitgang die daarmee gepaard gaat. Daarom kijkt deze studie onder andere naar typesnelheid (op de telefoon) en hoe dit verandert over de tijd.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Beweeg minimaal 20 minuten per dag om te voorkomen dat je hersenen indutten. En liefst veel meer!

Prof. dr. Erik Scherder,
ambassadeur van FINGER-NL leefstijlonderzoek

Voldoende beweging

Bewegen zorgt niet alleen voor een energieker en fitter lijf. Het stimuleert ook de aanmaak van nieuwe hersencellen. Bovendien versterkt een goede bloedcirculatie de gezondheid van je hart en vaten. Óók de vaten in je hersenen. Hiermee verklein je je kans op het ontwikkelen van dementie, depressies en beroertes.

Je hoeft voor een wandeling niet per sé naar het bos; een blokje om in de buurt draagt ook al bij. Probeer minimaal 20 minuutjes achter elkaar te lopen. Vanaf dan ervaart je brein de voordelen ervan. De stappenteller op je telefoon kan je helpen om in beweging te komen en te blijven.

Lees meer

Wil je zelf aan de slag met je leefstijl?

Dan is het FINGER-NL onderzoek misschien iets voor jou. Dit onderzoek gaat na wat de effecten zijn van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen.

De onderzoekers zijn nog op zoek naar deelnemers! Wij helpen ze met het vinden van geschikte deelnemers: mensen tussen de 60 en 79 jaar die minimaal drie risicofactoren hebben voor cognitieve achteruitgang. Denk daarbij aan een hoge bloeddruk, eerstegraads familieleden met dementie, weinig beweging, een ongezond eetpatroon, hart- en vaatziekten, etcetera.

Als deelnemer ga je twee jaar lang aan de slag met je leefstijl om je hersenen fit te houden en cognitieve achteruitgang te voorkomen. Je kunt deelnemen bij een van de vijf locaties: Maastricht, Groningen, Wageningen, Nijmegen of Amsterdam.

Doe mee aan onderzoek naar hersengezondheid

Schrijf je in en help mee om oplossingen te vinden voor dementie, depressie en andere hersenziekten.

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.