Voor onderzoekers

Doe jij mensgebonden hersenonderzoek? Mogelijk kunnen we je op weg helpen! We brengen je graag in contact met de juiste deelnemers voor je onderzoek, om zo de zoektocht naar het begrijpen, genezen en voorkomen van hersenziekten te versnellen.

Hoe werkt het?

In ons register staan duizenden mensen uit heel Nederland die hebben aangegeven dat ze interesse hebben om deel te nemen aan hersenonderzoek. Ze hebben een aantal vragen beantwoord, waardoor we het een en ander weten over hun demografische en medische achtergrond en leefstijl. Daardoor kunnen we een selectie maken die past bij het profiel van de deelnemers die je zoekt.

Indien we voor je studie aan de slag gaan, nodigen wij mensen met het juiste profiel uit voor jouw onderzoek. Als zij aangeven dat ze interesse hebben om deel te nemen, zorgen we dat je contact kunt opnemen met de geïnteresseerden. Jij kunt dan de verdere pre-screening oppakken en de geschikte mensen includeren.

6 stappen om te starten

Wil je een beroep doen op het register? Neem dan contact op door te mailen naar info@hersenonderzoek.nl.

Om te beoordelen of we voor jouw studie deelnemers kunnen werven, ontvangen we graag een aantal documenten. Daarnaast doorlopen we een aantal stappen om de communicatie en selectie in goede banen te leiden.

 1. We ontvangen graag de METc goedkeuring van je studie.
 2. We ontvangen graag het studieprotocol.
 3. We vragen je om 2 formulieren in te vullen.
  • Één voor de wetenschapscommissie. Zij beoordelen of jouw studie past bij Hersenonderzoek.nl. Mochten we conflicterende verzoeken ontvangen, beslissen zij welke studie voorrang krijgt. De wetenschapscommissie bestaat uit dr. Ewoud van Dijk (Radboudumc), Prof. dr. Iris Sommer (UMCG) en Prof. dr. Wiesje van der Flier (Alzheimercentrum Amsterdam),
  • Één voor team Hersenonderzoek.nl, over de specifieke data aanvraag.
 4. We vragen je om een template in te vullen voor de uitnodigingsmails en de tekst die registranten te zien krijgen op hun persoonlijke pagina.
 5. We ontvangen graag een tekst van 1-3 alinea’s als input voor de beschrijving van je studie. Deze plaatsen we tussen de lopende studies.
 6. We vragen je om een Data Use Agreement te tekenen.

Kosten

We vragen een basis fee van €3.000,- excl. BTW voor de opstart en de werving voor een onderzoek. We starten daarbij met een intake gesprek, waarbij we je wensen en behoeften in kaart brengen. Dat kan telefonisch of per mail.

Als blijkt dat jouw vraag uitgebreider is, bespreken we graag de aanvullende mogelijkheden met je. Bijvoorbeeld als je verschillende specifieke profielen zoekt, omdat je mensen wil matchen aan mensen die al hebben deelgenomen aan je studie. Of als mensen die deelnemen aan jouw onderzoek niet meer beschikbaar kunnen zijn voor andere onderzoekers die een beroep doen op ons register. Of wanneer jij een bijzonder grote groep deelnemers zoekt. Of wanneer wij onvoldoende geschikte mensen in het register hebben, en voor jou op zoek kunnen gaan naar de mensen met het juiste profiel. Etcetera.

Vervolgens sturen we je aanvraag naar onze wetenschapscommissie. Zij besluiten of je onderzoek voldoende aansluit bij de missie en visie van Hersenonderzoek.nl.

Als je onderzoek wordt goedgekeurd, starten we met de aanmaak van je studie in ons systeem en starten we de werving:

 • We maken we op basis van je aangeleverde documentatie een selectie aan mensen die we kunnen uitnodigen voor je onderzoek.
 • We maken de communicatie gereed, om jouw onderzoek bij mensen met het juiste profiel onder de aandacht te brengen.
 • We sturen geschikte mensen een gepersonaliseerde uitnodiging voor je onderzoek.
 • We denken met je mee over het aantal en de frequentie van nieuwe uitnodigingen.
 • We kunnen je helpen met het aanbrengen van nieuwe focus. Bijvoorbeeld als je inmiddels voldoende vrouwelijke deelnemers hebt gevonden en alleen nog mannen zoekt.
 • We geven je toegang tot de benodigde gegegens van mensen die zich aanmelden voor jouw onderzoek. Je kunt de lijst aan geïnteresseerden en hun informatie inzien in jouw onderzoekersportal. Je updatet hier ook de statussen van de geïnteresseerden.

Goed om alvast te weten

Als we mensen uit ons register gaan uitnodigen voor jouw studie, is het goed om alvast met een aantal organisatorische zaken rekening te houden:

Je neemt binnen 1 week contact op met nieuwe geïnteresseerden.

 • We vinden het heel belangrijk dat je tijdig contact opneemt met de mensen die aangeven dat ze willen deelnemen aan je studie. De motivatie om deel te nemen aan een studie blijkt het hoogst, als er snel contact is tussen de geïnteresseerde en de onderzoeker. Het is daarom van belang dat je genoeg capaciteit hebt in je team, om alle nieuwe geïnteresseerden binnen één week te contacteren. We stemmen natuurlijk van tevoren met jou af hoeveel mensen we per week uitnodigen en hoeveel geïnteresseerden je dan kunt verwachten.

Check of alles klopt

 • Uiteraard doen we ons uiterste best om alleen de juiste mensen voor jouw studie uit te nodigen. Heel soms gaat er toch iets mis; het blijft mensenwerk. Check daarom of de informatie waar wij jou toegang toe geven, past bij het profiel dat je zoekt. Klopt er iets niet? Geef het dan direct door. Dan kunnen we het snel verhelpen.

Laat ons weten hoe het gaat met de geïnteresseerden

 • Als mensen mee doen aan jouw studie, kan het van belang zijn dat ze daarnaast niet aan andere studies deelnemen. Mochten geïnteresseerden niet geïncludeerd worden, bijvoorbeeld door een pre-screen failure, dan kunnen we hen uitnodigen voor andere onderzoeken. Houd daarom de status van een geïnteresseerde actief bij in ons systeem.

Laat ons weten wat voor jou belangrijk is

 • Mocht je de selectie willen wijzigen of een specifieke focus willen aanbrengen, dan horen we dat graag tijdig. We willen namelijk voorkomen dat je geïnteresseerden moet teleurstellen, als ze niet (meer) kunnen deelnemen aan je studie. Neem hiervoor minimaal twee weken in acht.
 • Als je tijdelijk geen nieuwe reacties kunt verwerken (bijvoorbeeld door vakantie of drukte rondom een congres), horen we dat graag minimaal drie weken van tevoren. We plannen dan in dat we even geen nieuwe mensen uitnodigen. Daardoor verkleinen we de kans dat mensen vlak voor of tijdens jouw afwezigheid aangeven dat ze willen deelnemen.

Nieuwsbrief voor onderzoekers

Blijf gemakkelijk op de hoogte via de nieuwsbrief voor onderzoekers. Meld je aan en lees eerdere nieuwsbrieven terug.

In English English

Here, you find information about Hersenonderzoek.nl for researchers in English.