Dat zegt Dr. Jurgen Claassen van het Radboudumc. Hij is betrokken bij het leefstijlonderzoek FINGER-NL. In dat onderzoek gaan mensen met hun leefstijl aan de slag -waaronder slaap- om hun hersengezondheid te verbeteren.
Gelukkig kun je zelf best wat invloed uitoefenen op je slaapkwaliteit. Ga aan de slag met deze tips:
Neem voor het slapen altijd minimaal een uur de tijd om tot rust te komen. Je kunt dan beter geen fysiek inspannende dingen meer doen of andere dingen waar je gespannen of onrustig van wordt.
Ook is het beter om niet achter een scherm (televisie, computer, tablet of telefoon) te zitten. Het blauwe licht van de schermen beïnvloedt de afgifte van melatonine. Daarnaast blijven de hersenen door de vele indrukken alert. Het kan er daarom voor zorgen dat je moeilijker in slaap valt.
Je kunt bijvoorbeeld een boek of tijdschrift lezen, een douche of bad nemen of wat over koetjes en kalfjes praten met een huisgenoot.
Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook in het weekend.
Een regelmatig slaappatroon helpt je namelijk om op een vast tijdstip signalen af te geven aan je hersenen, waardoor je ‘s avonds makkelijk in slaap komt en ‘s morgens prettig wakker wordt.
’s Avonds trek? Houd het bij een lichte snack. Een zware maaltijd kort voor het slapengaan is niet verstandig. Je spijsvertering moet dan hard aan het werk, waardoor je lichaam actiever blijft en het moeilijker is om in slaap te vallen.
Koffie en roken
Cafeïne en nicotine beïnvloeden je biologische klok, zelfs al vier uur voordat je gaat slapen. Je kunt pas later in slaap vallen en je slaapt korter en onrustiger.
In koffie zit erg veel cafeïne, maar cafeïne zit bijvoorbeeld ook in thee, chocolade en chocolademelk, cola en sommige andere frisdranken.
Ook de nicotine in een sigaret stimuleert het zenuwstelsel. Je wordt er dus alerter door.
Veel mensen denken dat een beetje alcohol drinken helpt om makkelijker te slapen. Alcohol maakt inderdaad in eerste instantie wat slaperig.
Toch is het geen goed hulpmiddel voor het slapen. Je slaapt er namelijk onrustiger en minder diep door. De kans is groter dat je ’s nachts wakker wordt. Bovendien voel je je de volgende ochtend minder uitgerust.
Mensen met een goede lichamelijke conditie slapen beter. Het kan dus helpen om meer te gaan bewegen of sporten. Iedere week 2 of 3 keer een half uur is al voldoende voor een basisconditie.
Het is niet verstandig om laat in de avond te sporten. Dit maakt je juist wakker en alert. Je kunt het beste overdag of aan het begin van de avond sporten.
Neem overdag een kwartiertje de tijd om je gedachten op de vrije loop te laten. De Hersenstichting maakte hier dit template voor.
We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.