Veelgestelde vragen

Top 5 veelgestelde vragen

 1. Iedereen vanaf 18 jaar met een goede beheersing van de Nederlandse taal kan zich aanmelden op Hersenonderzoek.nl. We zoeken zowel vrijwilligers met gezonde hersenen als met geheugenklachten of een diagnose dementie (of een andere hersenziekte). We moedigen ook zeker mantelzorgers, familieleden of vrienden van mensen met dementie die een steentje willen bijdragen in de zoektocht naar een oplossing aan om zich te registeren.

   

  • Basisgegevens (zoals uw naam en geboortedatum)
  • Contactinformatie (zoals uw e-mailadres en telefoonnummer)
  • Medische informatie (zoals uw huidige gezondheidssituatie en medicijngebruik)
 2. Nadat u zich heeft aangemeld, komt u terecht in uw persoonlijke portal. Daar voegen wij aanvullende vragenlijsten en breintests toe die u kunt maken. Wij gebruiken de informatie die u verstrekt om in te schatten welke aan hersengezondheid gerelateerde onderzoeken relevant voor u zijn. Wanneer u wordt uitgenodigd voor een onderzoek, bepaalt u altijd zelf of u ook daadwerkelijk wilt deelnemen of niet. Wanner u iedere 3 tot 6 maanden blijft terugkeren op uw portal voor een update, geeft u ons belangrijk inzicht in hersenveranderingen die – zowel bij mensen met als zonder dementie – tijdens het verouderingsproces optreden.

 3. Hersenonderzoek.nl behandelt uw informatie veilig en vertrouwelijk. Uw gegevens worden enkel gedeeld met samenwerkende onderzoekers, wanneer u daar specifiek toestemming voor geeft. Deze onderzoekers voldoen aan de ethische normen in de medische wereld; wat betekent dat is gecheckt of zij de rechten, de veiligheid en het welzijn van de betrokken deelnemers voorop stellen. Wij zullen uw gegevens nooit delen met externen of ze gebruiken voor commerciële doelstellingen. Uw gegevens worden opgeslagen op een Nederlandse server die voldoet aan huidige wet- en regelgeving omtrent privacy en beveiliging. Zie ook ons privacy – en cookies beleid voor meer informatie.

 4. Nee, registreren op Hersenonderzoek.nl en deelnemen aan onze onderzoeken is gratis.

 5. De redenen waarom resultaten niet worden teruggekoppeld wisselen per onderzoek. Vaak koppelen de onderzoekers uitkomsten niet terug, omdat de specifieke uitslagen niet direct wat zeggen over uw eigen gezondheid. Mochten er zogeheten toevalsbevindingen zijn die behandeling nodig hebben, dan worden die wel aan u teruggekoppeld. Bijvoorbeeld bij een hersenscan waarop iets afwijkends is gevonden dat behandeld moet worden of nader medisch onderzoek vereist. Bij psychologische testen is het soms van belang dat de uitslag niet bekend is, omdat het invloed kan hebben op het verdere verloop van het onderzoek.
  Mocht u besluiten om zich aan te melden voor een onderzoek via Hersenonderzoek.nl, dan zorgen wij dat de onderzoeker contact met u opneemt. U kunt dan in overleg met hem of haar bespreken welke informatie zij met u kunnen delen. U kunt dan gerust aangeven dat u benieuwd bent naar bepaalde resultaten. Mochten bijvoorbeeld bloedwaardes of cholesterol gemeten worden, dan is de kans groot dat zij die met u kunnen delen.
  Het is goed om te realiseren dat uw gegevens worden bekeken als deelnemer van wetenschappelijk onderzoek en niet als gegevens van een patiënt. Mocht u zich zorgen maken over uw gezondheid of een specifieke hulpvraag hebben, dan raden we aan om contact op te nemen met uw huisarts. Ook in dat geval bent u natuurlijk alsnog van harte welkom om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek.