Over meedoen

Hersenonderzoek.nl zoekt mensen die willen deelnemen aan wetenschappelijk hersenonderzoek. Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich inschrijven. Help mee met het vinden van oplossingen voor dementie, depressie en andere hersenziekten!

Waarom meedoen?

Omdat er voor teveel hersenziekten nog geen oplossing is. Dementie en depressie zijn slechts twee bekende voorbeelden:

 • Dementie vormt dé uitdaging in de gezondheidszorg van de 21e eeuw: 1 op de 5 mensen krijgt met deze aandoening te maken! Nederland telt op dit moment 280.000 dementie-patiënten. Mede door de vergrijzing zal dit aantal de komende 25 jaar verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Toch blijft de behandeling van dementie verre van optimaal en is er nog geen geneesmiddel.
 • 1 op de 10 mannen en 2 op de 10 vrouwen krijgen in hun leven een depressie. Toch weten we nog niet goed waardoor depressie precies ontstaat en slaat bij 1 op de 3 mensen een behandeling niet aan.

Onderzoek is de sleutel

Alleen door wetenschappelijk onderzoek kunnen we de oorzaken van ziektes begrijpen, de zorg verbeteren en effectieve behandelingen ontwikkelen. Voor dat wetenschappelijk onderzoek zijn – naast financiële middelen – veel deelnemers nodig. En daar ligt nu precies de uitdaging. Wereldwijd is er een groot tekort aan gezonde deelnemers én deelnemers met een diagnose.

Met uw deelname geeft u ons inzicht in uw (hersen)gezondheid, nu én in de toekomst. Dit leert ons om hersenveranderingen, zowel bij mensen met als zonder mensen hersenziekte, beter te begrijpen. Ook stelt dit ons in staat om hersenonderzoek op maat aan te bieden. Zo levert uw deelname een waardevolle bijdrage in onze zoektocht oplossingen voor hersenziekten zoals dementie, Parkinson, MS, depressie, en aandoeningen als niet-aangeboren hersenletsel en clusterhoofdpijn.

Meedoen: snel, veilig en gemakkelijk

 1. Schrijf u in

  Meld u aan via het inschrijfformulier. U vult uw naam, e-mailadres en geboortedatum in en geeft toestemming voor uw inschrijving.

 2. Vertel ons over uzelf

  Vul na inschrijven een korte vragenlijst in. Daarmee geeft u ons meer inzicht in uw medische geschiedenis, uw huidige gezondheid en uw leefstijl. Op die manier kunnen wij zien welke onderzoeken relevant voor u zijn.

 3. Ontvang uitnodigingen voor hersenonderzoek

  Wanneer uw profiel aansluit bij een van onderzoeken, ontvangt u een uitnodiging per e-mail.

 4. Geef aan of u interesse heeft in deelname

  Op uw persoonlijke pagina leest u meer over het onderzoek. Daar kunt aangeven of u zich wilt aan- of afmelden.

 5. Start met het onderzoek

  Als u aangeeft dat u wilt en kunt deelnemen, zorgen wij dat de onderzoeker contact met u opneemt. Als het gaat om een online onderzoek, dan is dat soms niet eens nodig, en kunt u direct beginnen met het onderzoek.

 6. … En blijf op de hoogte

  Als u wilt, kunt u aan meerdere onderzoeken deelnemen. Graag houden we u op de hoogte van nieuws en achtergrondinformatie via de nieuwsbrief.

Veelgestelde vragen

Nog vragen of twijfels over meedoen? Lees hier de veelgestelde vragen.

Voor onderzoekers

Ben je hersenonderzoeker en wilt je een beroep doen op het register? Lees hier de informatie voor onderzoekers.