Over meedoen

Hersenonderzoek.nl zoekt mensen vanaf 18 jaar die mee willen werken aan wetenschappelijk hersenonderzoek. Schrijf u in en help mee aan het vinden van oplossingen voor dementie en andere hersenziekten.

Waarom meedoen?

Dementie is dé uitdaging in de gezondheidszorg van de 21e eeuw: 1 op de 5 mensen krijgt met deze aandoening te maken. Nederland telt op dit moment 260.000 dementie patiënten. Mede door de vergrijzing zal dit aantal de komende 25 jaar verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Toch blijft de behandeling van dementie verre van optimaal en is er nog geen geneesmiddel.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen is de sleutel voor een oplossing voor dementie. Alleen door wetenschappelijk onderzoek kunnen we de oorzaken van dementie begrijpen, de zorg verbeteren en effectieve behandelingen ontwikkelen. Voor dat wetenschappelijk onderzoek zijn – naast financiële middelen – veel deelnemers nodig. En daar ligt nu precies de uitdaging. Wereldwijd is er een groot tekort aan gezonde deelnemers en deelnemers in een vroeg stadium van dementie.

Volgens de laatste inzichten begint hersenschade bij dementie namelijk al heel vroeg in het ziekteproces, soms wel 15 tot 20 jaar voorafgaand aan de eerste klachten. Onderzoeken naar nieuwe behandelingen richten zich daarom steeds vaker op de vroege fasen van het ziekteproces, wanneer er nog geen of beperkte klachten zijn.

Met uw deelname geeft u ons inzicht in uw (hersen)gezondheid, nu én in de toekomst. Dit leert ons om hersenveranderingen, zowel bij mensen met als zonder dementie, beter te begrijpen. Ook stelt dit ons in staat om hersenonderzoek op maat aan te bieden. Zo levert uw deelname een waardevolle bijdrage in onze zoektocht naar een geneesmiddel tegen dementie.

Meedoen: snel, veilig en gemakkelijk

 1. Schrijf u in

  Meld u aan via het inschrijfformulier. U vult uw naam, e-mailadres en geboortedatum in en geeft toestemming voor uw inschrijving.

 2. Vertel ons over uzelf

  Vul na inschrijven een korte vragenlijst in. Daarmee geeft u ons meer inzicht in uw medische geschiedenis, uw huidige gezondheid en uw leefstijl. Op die manier kunnen wij zien welke onderzoeken relevant voor u zijn.

 3. Ontvang uitnodigingen voor hersenonderzoek

  Wanneer uw profiel aansluit bij een van de onderzoeken, ontvangt u daarvan bericht per e-mail. U bepaalt altijd zelf of u wilt deelnemen of niet.

 4. Geef aan of u interesse om deel te nemen

  In uw persoonlijke portal leest u meer over het onderzoek. Daar kunt aangeven of u zich wilt aanmelden. U bepaalt altijd zelf of u wilt deelnemen of niet.

 5. Start met het onderzoek

  Als u hebt aangegeven dat u wilt deelnemen, zorgen wij dat de onderzoeker contact met u opneemt. Als het gaat om een online onderzoek, dan is dat soms niet nodig, en kunt u soms direct beginnen met het onderzoek.

 6. … En blijf op de hoogte

  Als u wilt, kunt u aan meeerdere onderzoeken deelnemen. Graag houden we u op de hoogte van nieuws en achtergrondinformatie via de nieuwsbrief.

Veelgestelde vragen

Nog vragen of twijfels over meedoen? Lees hier de veelgestelde vragen.

Voor onderzoekers

Ben je hersenonderzoeker en wil je een beroep doen op het register? Lees hier de informatie voor onderzoekers.