Over meedoen

Hersenonderzoek.nl zoekt deelnemers vanaf 18 jaar die mee willen werken aan wetenschappelijk hersenonderzoek. Schrijf u in en help mee een oplossing te vinden voor dementie en andere hersenziekten.

Waarom meedoen?

Dementie is dé uitdaging in de gezondheidszorg van de 21e eeuw: 1 op de 5 mensen krijgt met deze aandoening te maken. Nederland telt op dit moment 260.000 dementie patienten. Mede door de vergrijzing zal dit aantal de komende 25 jaar verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Toch blijft de behandeling van dementie verre van optimaal en is er nog geen geneesmiddel.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen is de sleutel voor een oplossing voor dementie. Enkel door wetenschappelijk onderzoek kunnen we de oorzaken van dementie begrijpen, de zorg verbeteren en effectieve behandelingen ontwikkelen. Voor dat wetenschappelijk onderzoek zijn – naast financiële middelen – veel deelnemers nodig. En daar ligt nu precies de uitdaging. Wereldwijd is er een groot tekort aan gezonde deelnemers en deelnemers in een vroeg stadium van dementie.

Volgens de laatste inzichten begint hersenschade bij dementie namelijk al heel vroeg in het ziekteproces, soms wel 15 tot 20 jaar voorafgaand aan de eerste klachten. Onderzoeken naar nieuwe behandelingen richten zich daarom steeds vaker op de vroege fasen van het ziekteproces, wanneer er nog geen of beperkte klachten zijn.

Met uw deelname geeft u ons inzicht in uw (hersen)gezondheid, nu én in de toekomst. Dit leert ons om hersenveranderingen, zowel bij mensen met als zonder dementie, beter te begrijpen. Ook stelt dit ons in staat om hersenonderzoek op maat aan te bieden. Zo levert uw deelname een waardevolle bijdrage in onze zoektocht naar een geneesmiddel tegen dementie.

Meedoen: snel, veilig en gemakkelijk

 1. Meld u aan

  Meld u aan via het inschrijfformulier. U vult enkel uw naam, e-mailadres en geboortedatum in en geeft toestemming voor uw inschrijving.

 2. Vertel ons over uzelf

  Vul na inschrijven een korte vragenlijst in. Daarmee geeft u ons meer inzicht in uw medische geschiedenis, uw huidige gezondheid en uw leefstijl. Op die manier kunnen wij zien welke onderzoeken relevant voor u zijn.

 3. Doe mee met tests vanuit uw persoonlijke portal

  In uw persoonlijke portal ontvangt u aanvullende vragenlijsten en tests. Uw antwoorden helpen ons om een nóg betere inschatting te maken met welke onderzoeken u kunt meedoen.

 4. Word uitgenodigd voor een hersenonderzoek

  Wanneer uw profiel aansluit bij een van de onderzoeken, ontvangt u daarvan bericht. U bepaalt altijd zelf of u ook daadwerkelijk wilt deelnemen of niet.

 5. …En blijf steeds bij ons terugkomen

  We hopen dat u blijft terugkeren op ons platform voor het laatste nieuws, om uw profiel te updaten en om meer tests te doen. Zo kunnen we u ook in de toekomst op de hoogte houden van onderzoeken waaraan u kunt deelnemen.

Veelgestelde vragen

Nog vragen of twijfels over meedoen? Lees hier de veelgestelde vragen.