Wanneer ontvang ik een uitnodiging voor onderzoek?

Sommige mensen staan al lange tijd ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl en hebben nog maar een of twee uitnodigingen ontvangen. Anderen ontvangen om de haverklap een uitnodiging voor deelname aan onderzoek. Hoe kan dat? En wanneer kunt u een uitnodiging verwachten?

Dit bepaalt of we u kunnen uitnodigen

Of u wordt uitgenodigd voor onderzoek hangt af van uw profiel. Op basis van de gegevens die u met ons deelde tijdens uw inschrijving, gaan wij na of u in aanmerking komt voor deelname aan onderzoek. Is uw profiel nog up to date? Check het op uw persoonlijke pagina en pas uw gegevens waar nodig aan.

Uw woonplaats

Kaart van Nederland

Woont u in Noord-Holland, Zuid-Holland of Groningen? Dan is de kans groter dat u wordt uitgenodigd dan wanneer u in Noord-Brabant of Zeeland woont. Dat komt doordat we rekening houden met reisafstand. Als een onderzoek plaatsvindt op locatie bij de onderzoekers, nodigen we eerste instantie de mensen uit die dichtbij de onderzoekslocatie wonen.

Momenteel ontvangen we meer aanvragen van onderzoekers uit Amsterdam, Leiden en Groningen, dan van onderzoekers uit omgeving Brabant. Gelukkig weten onderzoekers uit Nijmegen en Maastricht ons ook steeds beter te vinden.

Bovendien zijn er ook steeds meer onderzoeken die online plaatsvinden. Bijvoorbeeld tests die u op de computer kunt maken en vragenlijsten die u online kunt invullen. Ons streven is om alle hersenonderzoekers uit heel Nederland op weg te helpen en dus in heel Nederland onderzoek aan te kunnen bieden.

Bent u over het algemeen gezond?

Menigte

Regelmatig zijn onderzoekers op zoek naar mensen die kunnen deelnemen als ‘gezonde controle’. Dat betekent niet dat u kerngezond moet zijn, nooit een griepje onder de leden mag hebben en niet kan deelnemen als u kwaaltjes hebt. Als u bijvoorbeeld al jaren een verhoogd cholesterol heeft, kunt u bij veel onderzoeken zeker deelnemen als gezonde deelnemer.

Omdat het hier om hersenonderzoek gaat, is het voor onderzoekers vaak wel belangrijk dat gezonde controles geen hersenaandoeningen hebben. Veel gebruikte criteria zijn bijvoorbeeld dat mensen geen neurologische aandoening hebben (zoals epilepsie, MS, dementie of Parkinson), geen psychiatrische aandoeningen hebben (zoals schizofrenie of bipolaire stoornis) en geen beroerte of CVA hebben gehad.

Heeft u een diagnose?

Steeds vaker zijn onderzoekers specifiek op zoek naar mensen met een bepaalde diagnose. Daarbij is het soms van belang dat mensen alleen díé diagnose hebben, en daarnaast geen andere aandoeningen hebben. In dat geval speelt medicatie ook regelmatig een rol.

Man kust vrouwWist u dat we nog meer mensen met een hersenaandoening zoeken? Vaak kunnen we snel de juiste gezonde deelnemers vinden, maar het vinden van de juiste mensen met diagnoses zoals Alzheimer, depressie of Parkinson, blijkt soms lastig. Heeft u een diagnose en zou u graag willen weten welke onderzoeken er lopen naar uw aandoening? Schrijf u in, dan houden wij u op de hoogte van relevant onderzoek.

Uw leeftijd, geslacht en opleidingsniveau

Sommige onderzoekers werken met een duidelijke leeftijdsrange. Bijvoorbeeld als ze onderzoek doen naar een hersenziekte die veel voorkomt op jonge leeftijd of juist op oudere leeftijd. Daarnaast kan uw leeftijd nog een belangrijke rol spelen als een onderzoeker de gezonde controles wil ‘matchen’ met de patiënten die al mee doen. In die gevallen zoeken we vaak mensen die niet alleen qua leeftijd, maar ook qua geslacht en opleidingsniveau overeenkomen met de patiënten.

Doet u ook mee aan ander onderzoek?

Als u al deelneemt aan een onderzoek, kunt u soms niet meer deelnemen aan een ander onderzoek, omdat ze elkaar kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld als u bij het ene onderzoek een geheugentest heeft gemaakt, die kort daarna ook wordt gebruikt in een ander onderzoek. Het zou kunnen dat u dan bij de tweede test extra goed scoort, omdat u nog een en ander kunt herinneren van de eerste test.

Vaak is het geen probleem om aan meerdere onderzoeken tegelijkertijd deel te nemen. Dat kan altijd bij observationele onderzoeken. Dat zijn onderzoeken die iets in kaart brengen, zoals het nu is. Daarbij vindt dus geen ‘interventie’ plaats. Bijvoorbeeld het vergelijken van hersenscans van mensen die regelmatig sporten en mensen die nooit sporten.

Mensen voor tentoonstelling met pijlenHet combineren van interventiestudies kan lastiger zijn. Bij een interventiestudie verandert de situatie van de deelnemer. Iemand kan bijvoorbeeld in kader van het onderzoek meer gaan sporten dan dat zij/hij daarvoor deed. Voor, tijdens en na die sport-interventie kan de onderzoeker nagaan wat er gebeurt in de hersenen. Zo kan de onderzoeker informatie verzamelen over het effect van sporten op de hersenen.

Misschien ziet de onderzoeker dat er veranderingen optreden. Het is dan belangrijk dat de onderzoeker weet dat de veranderingen te maken hebben met die specifieke sport-interventie en niet mogelijk ook samenhangen met een interventie van een andere studie.

Hersenonderzoek.nl checkt of u aan meerdere onderzoeken tegelijkertijd deel kunt nemen. Als u van ons een uitnodiging ontvangt terwijl u via ons al deelneemt aan een ander onderzoek, kunt u zich dus gerust aanmelden. Een onderzoeker zal bovendien altijd een dubbelcheck doen, als het van belang is dat u echt niet deelneemt aan meerdere onderzoeken tegelijkertijd.