Sneller oplossingen voor de ziekte van Alzheimer

Ik doe mee

Hierom is een goede diagnose zo belangrijk

Het belang van de juiste diagnose

Dementie. Door Alzheimer? Wat is het verschil eigenlijk tussen dementie en Alzheimer?

Veel mensen weten het niet voordat ze hun klachten met hun huisarts bespreken. Vaak blijven de onderliggende redenen van de klachten ook na het bezoek aan de huisarts onduidelijk.

Neuroloog Niels Prins licht toe waarom een gedegen diagose zo belangrijk is.

We willen Alzheimer stoppen

Doe mee aan onderzoek. Ook voor de volgende generatie.

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoeken
  • Beslis per onderzoek of je wil deelnemen

Ik ben dus niet gek!

Een veel gehoorde reactie bij een diagnose Alzheimer, aldus dr. Niels Prins
Dr. Niels Prins

Het laat ook zien wat het níét is

Niels Prins is neuroloog bij Alzheimercentrum Amsterdam. Hij vertelt waarom het zo belangrijk is om een goede diagnose te stellen. Zodat je zeker weet dat je klachten worden veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer, of toch door iets anders.

“Ik merk dat veel mensen opgelucht zijn als ze weten wat het is. Het geeft mensen in ieder geval houvast.

Het laat ook zien wat het allemaal niet is. Het is dus niet hun eigen schuld of een karakterfout. Het is een echte hersenziekte. Dat is voor sommige mensen heel belangrijk om te kunnen vaststellen. Ze weten daardoor wat de oorzaak is van hun geheugenproblemen of andere problemen in het denkvermogen.”

Vrouw kijkt op het treinrooster

Hoe nu verder?

Het zegt ook iets over hoe het verder zal gaan: de prognose. Het geeft je de mogelijkheid om passende zorg te regelen. Je kunt daarbij begeleiding krijgen van een case manager. Als je weet wat er speelt, kun je betere vragen stellen, gerichter op zoek gaan naar informatie en je richten op passende oplossingen.

Bovendien kun je dan gerichter maatregelen nemen voor als het verder achteruit gaat. Denk daarbij aan vervangende woonvorm. Wat wil je? Hoe kun je daar naartoe werken? Waar moet je rekening mee houden?

Die vragen zijn beter te beantwoorden als je weet dat het om een diagnose Alzheimer gaat, dan wanneer je nog in het duister tast over de onderliggende redenen van je klachten.

Daarom is het stellen van en goede diagnose op zichzelf al heel belangrijk. Het schept duidelijkheid en geeft je perspectief. Het maakt dat je – hoe naar de situatie ook is – zelf weer aan zet bent.

Lees ook: Deze medicatie is nu in Nederland beschikbaar als je de ziekte van Alzheimer hebt.

 

Mircrofoon

Beluister het hele interview met Niels Prins

We spreken neuroloog Niels Prins in deze podcast over het nieuwste medicijn voor Alzheimer en wat je kunt doen als je de diagnose krijgt.

Ook bespreken we waarom mensen met een diagnose Alzheimer onmisbaar zijn in de zoektocht naar oplossingen voor dementie.

Doe mee.

Alleen met voldoende deelnemers met deze diagnose vinden we oplossingen voor de ziekte van Alzheimer.

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.