Hersenfestival

Win kaarten voor het Hersenfestival!

Ben je erbij op zaterdag 17 september in Utrecht?

Het Hersenfestival staat dit keer in het teken van ‘Dit kun je zelf doen voor fitte hersenen’!

Ben je erbij op zaterdag 17 september in de Jaarbeurs in Utrecht? Deel jouw Fitte-Hersenen-tip en win 2 kaarten voor de colleges van het Hersenfestival!

Win kaarten

Als je staat ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl maak je kans op 2 van de 300 kaarten voor het Hersenfestival op 17 september. Dat doe je door deze twee stappen te volgen:

 • Stap 1: meld je gratis aan voor de 50PlusBeurs in Utrecht
 • Stap 2: deel hieronder jouw favoriete Fitte-Hersenen-tip.

Deel jouw tip hier

Hoe houd jij jouw hersenen gezond? Deel hier jouw favoriete Fitte-Hersenen-Tip!

Je kunt je tip delen tot en met 28 augustus 2022.

Inspiratie opdoen? Lees hier de blogs over de effecten van van voeding, bewegen en sociale contacten op je hersenen.

Wist je bijvoorbeeld dat een gezellig babbeltje met een bekende al helpt? Of af en toe een lekker vet visje?

  We gebruiken je gegevens alléén ten behoeve van dit Hersenfestival. We delen daartoe je e-mailadres met de 50PlusBeurs, zodat zij de tickets kunnen toesturen waarmee je toegang krijgt tot het Hersenfestival. Zij zullen je e-mailadres nergens anders voor gebruiken. Je ontvangt dus alleen e-mails die direct te maken hebben met de toegang tot de 50PlusBeurs en het Hersenfestival.
  We maken filmopnames en foto’s tijdens het Hersenfestival, zodat ook alle mensen die er niet bij kunnen zijn, alsnog van kunnen genieten. We zullen de foto's/video’s na afloop van het Hersenfestival delen via onze nieuwsbrief, website en social media. Mogelijk delen ook onze partners, zoals de Hersenstichting en Alzheimer Nederland, deze foto's/video’s.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de hersenwetenschappers

Niemand minder dan prof. dr. Erik Scherder, prof. dr. Dick Swaab, prof. ir. Ondine van de Rest, dr. Kay Deckers en dr. Sietske Sikkes vertellen over de samenhang tussen leefstijl en hersengezondheid. Hierbij geven zij inzicht in de effecten van bewegen, voeding, sociale interactie en ontspanning op je brein. Ze nemen je mee in een reis door je bovenkamer, zodat je ook snapt waaróm die tips werken voor je hersenen.

Prof. dr. Erik Scherder

Prof. dr. Erik Scherder

Prof. dr. Erik Scherder kun je niet missen! Met ongelofelijk veel energie en enthousiasme heeft hij het belang van hersengezondheid bij het grote Nederlandse publiek op de kaart gezet. Daarbij focust hij met name op beweging en muziek. Als geen ander kan Erik je de boost geven die je nodig hebt om zelf stappen zetten waarmee je je hersenen fit houdt.

Erik is hoogleraar Klinische Neuropsychologie bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook is hij hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij studeerde fysiotherapie en psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie.

Bekijk Erik Scherder bij:

Lees meer over onderzoek dat Erik Scherder leidde en waarvoor hij deelnemers zocht via Hersenonderzoek.nl: Bewegen, niet vergeten.

Prof. dr. Dick Swaab

Prof. dr. Dick Swaab

Prof. dr. Dick Swaab is arts en emeritus hoogleraar Neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast was hij oprichter en directeur van de Nederlandse Hersenbank. Ook schreef hij de internationale bestsellers ‘Wij zijn ons Brein’ en ‘Ons creatieve brein’.

Tijdens het Hersenfestival vertelt hij over het ontstaan van veroudering van hersenen. Hierbij vertelt hij over de ziekte van Alzheimer. Dit kun je zien als een vervroegde, versterkte hersenveroudering. Ook gaat hij in op factoren die het ontstaan van Alzheimer kunnen uitstellen. Zijn devies luidt dan ook: ‘Use it or lose it, stimuleer je brein!’.

Bekijk Dick Swaab bij:

Dr. ir. Ondine van de Rest

dr. ir. Ondine van de Rest

Dr. ir. Ondine van de Rest is voedingsexpert en onderzoekt welke voeding helpt om je kans op dementie te verkleinen. Veel studies zich richten op individuele voedingsstoffen als omega-3-vetzuren, B-vitamines, vitamine D en antioxidanten. Ondine kijkt echter naar het totaalplaatje. De resultaten zijn momenteel nog niet eenduidig: er worden nauwelijks effecten gevonden. Toch is ze ervan overtuigd dat gezonde voeding wel degelijk verschil maakt, “Waarschijnlijk als totaalpakket: een goed en afwisselend voedingspatroon, liefst gekoppeld aan een actief leven – sociaal, fysiek en mentaal – zodat je hersenen goed getraind blijven.”

Ondine is Universitair Docent bij de Afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit. Ze studeerde af als Voedingskundige en is gepromoveerd op onderzoek naar de rol van omega-3 vetzuren bij cognitieve achteruitgang en depressie bij ouderen. Haar huidige onderzoek richt zicht op de rol van voeding in relatie tot leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang.

Bekijk Ondine van de Rest bij:

Lees meer over het onderzoek waarbij Ondine van de Rest betrokken is en waarvoor zij deelnemers zoekt via Hersenonderzoek.nl: FINGER-NL.

Dr. Sietske Sikkes

dr. Sietske Sikkes

Waarom is het leren van een nieuwe taal of simpelweg een andere route naar huis fietsen gezond voor je hersenen? Sietske legt hoe het brein reageert als je iets nieuws probeert en wat ervoor zorgt dat dat je hersenen jong houdt. Ooit eraan gedacht dat aandacht en ontspanning via mindfulness daar een bijzondere rol bij kunnen spelen?

Dr. Sietske Sikkes is universitair hoofddocent bij de sectie klinische neuropsychologie van de Vrije Universiteit en Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC. Ze studeerde af als neuropsycholoog en epidemioloog, en promoveerde op onderzoek naar vroege veranderingen in het dagelijks cognitief functioneren bij dementie. Haar huidige onderzoek richt zich op geheugenklachten, cognitieve training en het dagelijks functioneren.

Wellicht heb je Sietske al op tv gezien? Dat kan! Bekijk Sietske hier bij:

Lees meer over het de onderzoeken waarbij Sietske Sikkes betrokken is en waarvoor zij deelnemers zoekt (en zocht) via Hersenonderzoek.nl: FINGER-NL, IADL-vragenlijst en HalloHersenen.

Dr. Kay Deckers

dr. Kay Deckers

Kay wist meer dan 140 Limburgse partijen te betrekken bij zijn campagne ‘’We zijn zelf het medicijn’’ voor hersengezondheid. Die sociale contacten leggen hem geen windeieren, want sociale interactie verkleint je kans om hersenziekten als dementie en depressie te ontwikkelen. Hierover vertelt hij tijdens zijn lezing op het Hersenfestival.

Als aanstormend talent won hij onlangs de Young Outstanding Researcher award. Niet zonder reden: hij ontwikkelde een model waarmee je inzicht krijgt in je eigen hersengezondheid. Deze ‘LIfestyle for BRAin health’ (LIBRA) score bestaat uit 12 beschermende- en risicofactoren. Bovendien toonde hij in verschillende grote populatiestudies aan dat mensen met deze risicofactoren op middelbare leeftijd (40-75 jaar) een grotere kans hebben om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Het model heeft hij ook gebruikt voor de MijnBreincoach app, die hij (mede-)ontwikkelde. Die app geeft je dagelijks concrete handvatten om met je hersengezondheid aan de slag te gaan .

Bekijk Kay Deckers bij:

Lees meer over het onderzoek waarbij Kay Deckers betrokken is en waarvoor zij deelnemers zoekt via Hersenonderzoek.nl: FINGER-NL

Praktische informatie over het Hersenfestival

Wat is het Hersenfestival?

Het Hersenfestival is een middag vol interessante lezingen, weetjes en gesprekken met hersenonderzoekers. Bovendien zijn niet alleen de vijf wetenschappers aanwezig. Je kunt ook in gesprek met andere hersenonderzoekers die via Hersenonderzoek.nl de juiste deelnemers voor hun studie vinden. Zoek hen op bij de Hersenonderzoek.nl stand. Of drink een kopje koffie met ze op het Hersenterras!

Wanneer is het Hersenfestival?

Het Hersenfestival vindt plaats op zaterdag 17 september van 13:00 tot 16:30. De Hersenonderzoek.nl Stand is te bezoeken op 13, 14, 15, 16 én 17 september tussen 10.00 en 17.00.

Waar is het Hersenfestival?

We organiseren deze editie van het Hersenfestival ín de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Adres: Jaarbeursplein, 3521 AL Utrecht.

Via deze link kun je tot 1 september toegangstickets bestellen voor de 50PlusBeurs.

Hoe maak je kans om de colleges bij te wonen?

Voor gegarandeerde toegang tot de colleges van het Hersenfestival op 17 september verloten we 150 keer 2 kaarten.

Je maakt kans op 2 van de 300 kaarten voor de colleges van het Hersenfestival als je staat ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl en je tip hebt ingestuurd (zie hierboven). Dat kan tot en met 28 augustus 2022.

Niet gewonnen? Je kunt tot 1 september gratis toegangstickets bestellen voor de 50PlusBeurs op 17 september. Je kunt dan alsnog kans maken om de colleges bij te wonen. Er zijn namelijk 900 vrije zitplaatsen voor alle gasten van de Gezondheidsbeurs. Hiervoor geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Waarom wordt het Hersenfestival georganiseerd?

We willen alle inschrijvers van Hersenonderzoek.nl bedanken voor hun bijdrage. Dankzij hun inschrijving kunnen we immers snel de juiste mensen vinden voor hersenonderzoek. Hersenonderzoek verloopt daardoor nu werkelijk sneller! Zo komen we dichterbij het voorkomen, behandelen en genezen van hersenziekten. Dat verdient een feestje!

Voor wie is het Hersenfestival?

Het Hersenfestival is voor iedereen die staat ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl. Daarom verloten wij 150 keer 2 kaarten onder de inschrijvers van Hersenonderzoek.nl die hun tip insturen, zie hierboven. De winnaars mogen uiteraard iemand meenemen.

In totaal zijn er 300 plekken gereserveerd voor de colleges van het Hersenfestival voor de winnaars in het theater van de 50PlusBeurs. De andere 900 plekken zijn vrij toegankelijk voor de bezoekers van de 50PlusBeurs op 17 september, Hiervoor geldt wie het eerst komt, het eerst maalt.

Programma Hersenfestival

Zaterdag 17 september

Definitieve programma en tijden volgen nog.

 • dr. Kay Deckers over de invloed van sociale interactie op je hersenen
 • dr. ir. Ondine van de Rest over de invloed van voeding op je hersenen
 • dr. Sietske Sikkes over de invloed van ontspanning en stress op je hersenen
 • prof. Dick Swaab over het uitstellen van Alzheimer
 • prof. dr. Erik Scherder over de invloed van bewegen op je hersenen