Hersenfestival

Win kaarten voor het Hersenfestival!

Ben je erbij op donderdag 3 februari in Utrecht?

Het Hersenfestival staat dit keer in het teken van ‘Dit kun je zelf doen voor fitte hersenen’! Want dat is nogal wat, gelukkig!

Ben je erbij op donderdag 3 februari in de Jaarbeurs in Utrecht? Deel jouw Fitte-Hersenen-tip en win 2 kaarten voor de colleges van het Hersenfestival!

Win kaarten

Als je staat ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl maak je kans op 2 van de 300 kaarten voor het Hersenfestival op 3 februari. Dat doe je door deze twee stappen te volgen:

  • Stap 1: meldt je gratis aan voor de Gezondheidsbeurs in Utrecht
  • Stap 2: deel hieronder jouw favoriete Fitte-Hersenen-tip.

Deel jouw tip hier

Hoe houdt jij jouw hersenen gezond? Deel hier jouw favoriete Fitte-Hersenen-Tip. Je kunt je tip delen tot en met 2 januari 2022.

Inspiratie opdoen? Lees hier de blogs over de effecten van van voeding, bewegen en sociale contacten op je hersenen. Wist je bijvoorbeeld dat een gezellig babbeltje met een bekende al helpt? Of een lekker vet visje zo nu en dan?

    We gebruiken je gegevens alléén ten behoeve van dit Hersenfestival. We delen daartoe je e-mailadres met de Gezondheidsbeurs, zodat zij de tickets kunnen toesturen waarmee je toegang krijgt tot het Hersenfestival. Zij zullen je e-mailadres nergens anders voor gebruiken. Je ontvangt dus alleen e-mails die direct te maken hebben met de toegang tot de Gezondheidsbeurs en het Hersenfestival.
    We maken filmopnames en foto’s tijdens het Hersenfestival, zodat ook alle mensen die er niet bij kunnen zijn, alsnog van kunnen genieten. We zullen de video’s na afloop van het Hersenfestival delen via onze nieuwsbrief, website en social media. Mogelijk delen ook onze partners, zoals de Hersenstichting en Alzheimer Nederland, deze video’s.

Over de hersenwetenschappers

Niemand minder dan prof. Erik Scherder, prof. ir. Ondine van de Rest, dr. Kay Deckers en dr. Sietske Sikkes geven je inzicht in de effecten van bewegen, voeding, sociale interactie en ontspanning op je brein. Ze nemen je mee in een reis door je bovenkamer, zodat je ook snapt waaróm die tips werken voor je hersenen.

Prof. dr. Erik Scherder

Prof. dr. Erik Scherder

Erik Scherder kun je niet missen! Met ongelofelijk veel energie en enthousiasme heeft hij het belang van hersengezondheid bij het grote Nederlandse publiek op de kaart gezet. Daarbij focust hij met name op beweging en muziek. Als geen ander kan Erik je de boost geven die je nodig hebt om zelf stappen zetten waarmee je je hersenen fit te houdt.

Erik is hoogleraar Klinische Neuropsychologie bij de Vrije Universiteit in Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij studeerde fysiotherapie en psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie.

Bekijk Erik Scherder bij:

Lees meer over onderzoek dat Erik Scherder leidde en waarvoor hij deelnemers zocht via Hersenonderzoek.nl: Bewegen, niet vergeten.

Dr. ir. Ondine van de Rest

Dr. ir. Ondine van de Rest is voedingsexpert en onderzoekt welke voeding helpt om je kans op dementie te verkleinen. Daar waar veel studies zich richten op individuele voedingsstoffen als omega-3-vetzuren, B-vitamines, vitamine D en antioxidanten, kijkt Ondine naar het totaalplaatje, want  “de resultaten zijn nog teleurstellend”. Toch is ze ervan overtuigd dat gezonde voeding wel degelijk verschil maakt, “maar dan waarschijnlijk als totaalpakket: een goed en afwisselend voedingspatroon, liefst gekoppeld aan een actief leven – sociaal, fysiek en mentaal – zodat je hersenen goed getraind blijven.”

Ondine is Universitair Docent bij de Afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit. Ze studeerde af als Voedingskundige en is gepromoveerd op onderzoek naar de rol van omega-3 vetzuren bij cognitieve achteruitgang en depressie bij ouderen. Haar huidige onderzoek richt zicht op de rol van voeding in relatie tot leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang.

Bekijk Ondine van de Rest bij:

Lees meer over het onderzoek waar Ondine van de Rest bij betrokken is en waarvoor zij deelnemers zoekt via Hersenonderzoek.nl: FINGER-NL

Dr. Sietske Sikkes

Waarom zijn brain training, het leren van een nieuwe taal of simpelweg een andere route naar huis fietsen gezond voor je hersenen? Sietske legt uit hoe brein reageert als je iets nieuws probeert en wat ervoor zorgt dat dat je hersenen jong houdt. Ooit bedacht dat aandacht en ontspanning via mindfulness daar een bijzondere rol bij kunnen spelen?

Lees meer over het onderzoek waar Sietske Sikkes bij betrokken is en waarvoor zij deelnemers zoekt (en zocht) via Hersenonderzoek.nl: FINGER-NL en IADL-vragenlijsten

Dr. Kay Deckers

Kay wist meer dan 140 Limburgse partijen te betrekken bij zijn campagne ‘’We zijn zelf het medicijn’’ voor hersengezondheid. Die sociale contacten leggen hem geen windeieren, want sociale interactie verkleint je kans om hersenziekten als dementie en depressie te ontwikkelen. Hier vertelt hij je alles over tijdens zijn lezing op het Hersenfestival.

Als aanstormend talent won hij onlangs de Young Outstanding Researcher award. Niet zonder reden: hij ontwikkelde een model waarmee je inzicht krijgt in je eigen hersengezondheid. Deze ‘LIfestyle for BRAin health’ (LIBRA) score bestaat uit 12 beschermende- en risicofactoren. Bovendien toonde hij in verschillende grote populatiestudies aan dat mensen met deze risicofactoren op middelbare leeftijd (40-75 jaar) een grotere kans hebben om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Het model heeft hij ook gebruikt voor de MijnBreincoach app, die hij (mede-)ontwikkelde. Die app geeft je dagelijks concrete handvatten om met je hersengezondheid aan de slag te gaan .

Bekijk Kay Deckers bij:

Lees meer over het onderzoek waar Kay Deckers bij betrokken is en waarvoor zij deelnemers zoekt via Hersenonderzoek.nl: FINGER-NL

Praktische informatie over het Hersenfestival

Wat is het Hersenfestival?

Het Hersenfestival is een middag vol interessante lezingen, weetjes en gesprekken met hersenonderzoekers. Niet alleen de vier wetenschappers zijn aanwezig: je kunt ook met andere hersenonderzoekers in gesprek die via Hersenonderzoek.nl de juiste deelnemers voor hun studie vinden. Zoek hen op bij het Hersenonderzoek.nl Standje.

Wanneer is het Hersenfestival?

Het Hersenfestival vindt plaats op donderdag 3 februari tussen 13:00 en 18:00. De Hersenonderzoek.nl Stand is te bezoeken op 3, 4, 5 én 6 februari tussen 13.00 en 18.00 [CHECK]

Waar is het Hersenfestival?

We organiseren deze editie van het Hersenfestival ín de Gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Adres: Jaarbeursplein, 3521 AL Utrecht.

Het is daarmee onderdeel van het programma van de Gezondheidsbeurs. Via deze link kun je gratis toegangstickets bestellen voor de Gezondheidsbeurs op 3, 4, 5, en 6 februari.

Voor gegarandeerde toegang tot de colleges van het Hersenfestival op 3 februari verloten we 150 keer 2 kaarten.

Heb je toegangstickets besteld voor de Gezondheidsbeurs, maar heb je (nog) geen kaarten gewonnen voor de colleges van het Hersenfestival? Wanneer je de beurs op 3 februari bezoekt kun je alsnog kans maken om de colleges bij te wonen. Er zijn namelijk 100 [CHECK] vrije zitplaatsen voor alle gasten van de Gezondheidsbeurs. Hiervoor geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Hoe maak je kans om de colleges bij te wonen?

Je maakt kans op 2 van de 300 kaarten voor de colleges van het Hersenfestival als je staat ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl en je tip hebt ingestuurd (zie hierboven). Dat kan tot en met 2 januari 2022 [CHECK].

Niet gewonnen? Je kunt gratis toegangstickets bestellen voor de Gezondheidsbeurs op 3 februari. Je kunt dan alsnog kans maken om de colleges bij te wonen. Er zijn namelijk 100 [CHECK] vrije zitplaatsen voor alle gasten van de Gezondheidsbeurs. Hiervoor geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Waarom wordt het Hersenfestival georganiseerd?

We willen alle inschrijvers van Hersenonderzoek.nl bedanken voor hun bijdrage: door hun inschrijving kunnen we snel de juiste mensen vinden voor hersenonderzoek. Hersenonderzoek verloopt daardoor nu werkelijk sneller! Zo komen we dichterbij het voorkomen, behandelen en genezen van hersenziekten. Dat verdient een feestje!

Voor wie is het Hersenfestival?

Het Hersenfestival is voor iedereen die staat ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl. We verloten 150 keer 2 kaarten onder de inschrijvers van Hersenonderzoek.nl die hun tip insturen, zie hierboven. De winnaars mogen uiteraard iemand meenemen.

In totaal zijn er 300 plekken gereserveerd voor de colleges van het Hersenfestival voor de winnaars in het theater van de Gezondheidsbeurs. De andere 100 [CHECJ] plekken zijn vrij toegankelijk voor de bezoekers van de Gezondheidsbeurs op 3 februari, Hiervoor geldt wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Programma Hersenfestival [CHECK]

12:00 uur            Hersenonderzoek.nl Stand

13:00 uur            Dr. Kay Deckers over de invloed van sociale interactie op je hersenen

13:30 uur            Dr. ir. Ondine van de Rest over de invloed van voeding op je hersenen

15:00 uur            Dr. Sietske Sikkes over de invloed van ontspanning en stress op je hersenen

15:30 uur            Prof. dr. Erik Scherder over de invloed van bewegen op je hersenen

16:00 uur            Hersenmarkt

17:00 uur            Einde Hersenfestival