Stel uw vraag aan bekende hersenwetenschappers!

Tijdens het Hersenfestival beantwoorden topwetenschappers vragen van mensen die staan ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl. Stuur uw vraag in en maak kans op gratis kaarten!

            
Niemand minder dan prof. Erik Scherder, Prof. ir. Charlotte Teunissen, Prof. Eus van Someren en Dr. Ineke van der Ham beklimmen het podium. Ze beantwoorden ieder drie vragen uit het publiek.

Wat is het Hersenfestival?

Het Hersenfestival is een middag vol interessante lezingen, weetjes en gesprekken met hersenonderzoekers. Het vindt plaats op zaterdag 11 mei in museum Singer Laren (nabij Hilversum).

Staat u ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl en wilt u erbij zijn? Stuur dan uw vraag in en maak kans op gratis kaarten!

Stuur uw vraag in!

Maak kans op gratis kaarten voor het Hersenfestival door uw vraag in te sturen. We kunnen in totaal 400 mensen uitnodigen.

  • Wij gebruiken uw bovenstaande gegevens alleen ten behoeve van het Hersenfestival. Daarna worden deze gegevens vernietigd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de hersenwetenschappers

Prof. dr. Erik Scherder

“Stel mij uw vraag over invloed van bewegen en muziek op de hersenen.”

Prof. dr. Erik Scherder

Erik Scherder is bij het grote publiek bekend als graag geziene gast van de Universiteit van Nederland, De Wereld Draait Door, Pauw, Jinek en vele andere tv-programma’s. Hij is hoogleraar Klinische Neuropsychologie bij de Vrije Universiteit in Amsterdam en is tevens hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij studeerde fysiotherapie en psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie. Erik heeft vele onderwijsprijzen ontvangen en is onlangs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2014 verscheen zijn eerste boek Laat je hersenen niet zitten, over de invloed van beweging op onze hersenen en in 2017 Singing in the brain, over de invloed van muziek op onze hersenen.

Bekijk Erik Scherder bij:

Lees meer over onderzoek dat Erik Scherder leidt en waarvoor hij deelnemers zoekt via Hersenonderzoek.nl: Bewegen, niet vergeten.

Prof. dr. ir. Charlotte Teunissen

“Stel mij uw vraag over de bloedtest voor de ziekte van Alzheimer!”

Prof. dr. ir. Charlotte Teunissen
Prof. dr. ir. Charlotte Teunissen

Charlotte Teunissen is in 2018 als eerste vrouw in Europa benoemd tot professor in de neurochemie bij het Amsterdam UMC. Ze is is hoofd van het Neurochemisch Laboratorium van de afdeling Klinische Chemie bij het VUmc. Haar onderzoek richt zich op het zoeken naar stoffen in hersenvocht en bloed die hersenziektes kunnen aantonen. Charlotte studeerde Milieu en Gezondheid aan Wageningen University & Research.

Afgelopen jaar was Charlotte veel in het nieuws over de bloedtest die de ziekte van Alzheimer kan aantonen. Het mooie aan een bloedtest is dat het veel minder belastend is dan een ruggenprik of een PET-scan, waarmee Alzheimer nu vaak wordt gediagnosticeerd. Bovendien is het een stuk minder kostbaar. De eerste resultaten met deze nieuwe test laten een grote zekerheid zien over de diagnose. Ze verwacht de eerste bloedtest die de ziekte van Alzheimer aantoont binnen één jaar op de markt te brengen, bijvoorbeeld voor gebruik in medicijnstudies.

Bekijk Charlotte Teunissen bij:

Lees meer over het onderzoek waar Charlotte Teunissen bij betrokken is en waarvoor zij deelnemers zoekt via Hersenonderzoek.nl: Bloedonderzoek.

Prof. dr. Eus van Someren

“Stel mij uw vraag over slapeloosheid in de hersenen!”

Eus van Someren is dé slaapprofessor van Nederland. Hij onderzoekt slaap, maar ook het wakker blijven, en wilt nog beter begrijpen waar slapeloosheid vandaan komt. Eus is hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Herseninstituut, hoogleraar integratieve neurofysiologie aan de VU en onderzoeker bij afdeling Psychiatrie-GGZ VUmc. Hij richtte het Nederlands Slaap Register op om de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid beter te kunnen onderzoeken.

Bekijk Eus van Someren bij:

Lees meer over het onderzoek dat Eus van Someren leidt en waarvoor hij deelnemers zoekt via Hersenonderzoek.nl: Slapeloosheid en Stemming.

Dr. Ineke van der Ham

“Stel mij uw vraag over de hersenen en navigeren

Dr. Ineke van der Ham
Dr. Ineke van der Ham

Ineke van der Ham onderzoekt mensen met verdwaalklachten. Bijna 1 op de 3 mensen met een hersenbeschadiging heeft veel moeite met de weg vinden. Voor mensen met dementie is verdwalen een groot probleem en toch bestaat er nog geen succesvolle therapie. Daarom zette Ineke een groots, landelijk publieksonderzoek op om het navigatievermogen van gezonde mensen in kaart te brengen. Die kennis gebruikt ze nu om behandelingen te ontwikkelen voor mensen met verdwaalklachten.

Bekijk Ineke van der Ham bij:

Lees meer het onderzoeken die dr. Ineke van der Ham leidt en waarvoor zij deelnemers zoekt via Hersenonderzoek.nl: Navigeren kun je leren en Wayfinder.

Praktische informatie over het Hersenfestival

Wat is het Hersenfestival?

Het Hersenfestival is een middag vol interessante lezingen, weetjes en gesprekken met hersenonderzoekers. Niet alleen de vier topwetenschappers zijn aanwezig: u kunt ook andere hersenonderzoekers ontmoeten die via Hersenonderzoek.nl de juiste deelnemers voor hun studie vinden. Zoek hen op bij de Hersenmarkt, zie het programma hieronder.

Voor wie is het Hersenfestival?

Het Hersenfestival is voor iedereen die staat ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl. We kunnen ongeveer 200 mensen die hun vraag insturen uitnodigen om het Hersenfestival bij te wonen. Als u een van de geselecteerden bent, mag u uiteraard iemand meenemen. In totaal zullen we met dus 400 aanwezigen de interessantste vragen voorleggen aan de topwetenschappers.

Hoe maak ik kans om erbij te zijn?

U maakt kans op gratis kaarten als u staat ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl en uw vraag indient. Dat kan via het formulier hierboven. Er zijn geen kaarten te koop.

Waarom wordt het Hersenfestival georganiseerd?

We willen alle inschrijvers van Hersenonderzoek.nl bedanken voor hun bijdrage: door hun inschrijving kunnen we snel de juiste mensen vinden voor hersenonderzoek. Hersenonderzoek verloopt daardoor nu werkelijk sneller! Zo komen we dichterbij het voorkomen, behandelen en genezen van hersenziekten. Dat verdient een feestje!

Waar is het Hersenfestival?

Het Hersenfestival vindt plaats in museum en theater Singer Laren, nabij Hilversum. Adres: Oude Drift 1, 1251 BS Laren.

Wanneer is het Hersenfestival?

Het Hersenfestival vindt plaats op zaterdag 11 mei tussen 12:00 en 17:00 uur.

Programma Hersenfestival

12:00 uur            Hersenmarkt

13:00 uur            Prof. dr. Eus van Someren over slapeloosheid

13:30 uur            Prof. dr. ir. Charlotte Teunissen over de bloedtest

14:00 uur            Hersenmarkt

15:00 uur            Dr. Ineke van der Ham over de hersenen en navigeren

15:30 uur            Prof. dr. Erik Scherder over bewegen en muziek

16:00 uur            Hersenmarkt

17:00 uur            Einde Hersenfestival