Hersenfestival 2022

Dit was Hersenonderzoek.nl op de 50PlusBeurs!

Op zaterdag 17 september vond het Hersenfestival plaats op de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Op het grote podium konden bezoeker interessante lezingen over het belang van leefstijl voor de hersengezondheid bijwonen. Sprekers die het publiek te woord stonden, waren onder andere niemand minder dan Erik Scherder en Dick Swaab! Ook was er de hele week een postermarkt, waar bezoekers in gesprek konden gaan met de onderzoekers.

Op het podium

Erik Scherder heeft met ongelofelijk veel energie en enthousiasme het belang van hersengezondheid bij het grote Nederlandse publiek op de kaart gezet. Op het Hersenfestival sprak hij over het belang van bewegen om gezond ouder te worden. Hij wist zelfs de hele zaal te laten squatten! Dick Swaab is arts en emeritus hoogleraar Neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast was hij oprichter en directeur van de Nederlandse Hersenbank. Ook schreef hij de internationale bestsellers ‘Wij zijn ons Brein’ en ‘Ons creatieve brein’. Op het Hersenfestival vertelde hij over de processen die in het brein plaatsvinden én of we Alzheimer kunnen uitstellen.

50plusbeurs_eriksquat

Aandacht voor leefstijl

De drie andere sprekers van het Hersenfestival zijn betrokken bij het leefstijlonderzoek FINGER-NL. Zij bespraken daarom hoe verschillende onderdelen van leefstijl de hersengezondheid beïnvloeden.

Kay Deckers, neuropsycholoog en epidemioloog, werkt als universitair docent bij het Alzheimer Centrum Limburg (onderdeel Universiteit Maastricht). Hij vertelde hoe je met sociale interactie de kans kunt verkleinen om hersenziekten zoals dementie en depressie te ontwikkelen.

Sietske Sikkes is universitair hoofddocent bij de sectie klinische neuropsychologie van de Vrije Universiteit en Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC. Sietske legde uit hoe het brein reageert als je nieuwe dingen probeert en hoe dat ervoor zorgt dat je hersenen jong houdt.

Ondine van de Rest is universitair docent bij de Afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit. Ondine vertelde over haar onderzoek naar welke voeding helpt om je kans op dementie te verkleinen. Daar waar veel studies zich richten op individuele voedingsstoffen als omega-3-vetzuren, B-vitamines, vitamine D en antioxidanten, kijkt zij vooral naar het totaalplaatje.

 

50plusbeurs_publiek

Heeft u het Hersenfestival gemist?

Niet getreurd! In onze volgende nieuwbrief zult u hier meer over lezen én zien! Staat u al ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl maar ontvangt u nog geen nieuwsbrief?

Log dan in op uw ‘Mijn Hersenonderzoek.nl’, ga naar ‘Instellingen’ en klik op de knop ‘Inschrijven voor nieuwsbrief’.

Stand_bezoeker

Hersenonderzoek.nl postermarkt

Team Hersenonderzoek.nl én onderzoekers van verschillende onderzoeken waren 13 tot met 17 september ook aanwezig om met de bezoekers van de 50PlusBeurs in gesprek te gaan. Op de postermarkt lieten sommige onderzoekers hun resultaten zien, andere onderzoekers waren juist nog opzoek naar deelnemers voor hun onderzoek. Nieuwe geïnteresseerden konden zich direct inschrijven bij Hersenonderzoek.nl. Dit leverden meer dan 200 nieuwe registranten op! Een mooi evenement om meer aandacht te creëren voor wetenschappelijk onderzoek, en uiteindelijk samen oplossingen te vinden voor verschillende hersenziektes! Heeft u zich nog niet ingeschreven? Schrijf u nu in!

Ja, ik doe mee!

Heeft u ons gezien of gesproken op de beurs? Onderzoekers van onderstaande onderzoeken waren aanwezig op de 50PlusBeurs.

FINGER-NL

Een gezonde leefstijl is een populair onderwerp, maar wist u dat een gezonde leefstijl ook belangrijk is voor de hersengezondheid? Onderzoekers vanuit het Amsterdam UMC, Maastricht Universiteit, Radboud UMC, Wageningen University and Research en UMC Groningen vertelde de aanwezige over het FINGER-NL onderzoek. Momenteel doen er al 600 deelnemers mee aan deze studie, maar de onderzoekers zijn nog op zoek naar veel meer deelnemers. Lees hier meer over het onderzoek.

ABIDE Clinical Utility

Met nieuwe diagnostische testen kunnen we steeds beter in een vroeg stadium bepalen of mensen de ziekte van Alzheimer hebben, zelfs voordat er sprake is van dementie. Onderzoekers van het Alzheimercentrum Amsterdam, waaronder Annemartijn van Unnik, wilden weten hoe gezonde mensen tegen zo’n nieuwe test aankijken. Dit hebben ze onderzocht met een online vragenlijst. De overgrote meerderheid van de deelnemers (87%) gaf aan de meerwaarde te zien van een extra diagnostische test. Dit waren met name deelnemers die zich zorgen maken over het krijgen van dementie in de toekomst. Lees hier meer over het onderzoek.

PRISM: Sociale terugtrekking bij Alzheimer, Schizofrenie en depressie

Wat gebeurt er in de hersenen van mensen die zich terugtrekken uit hun sociale omgeving, op werk, bij familie of vrienden? In het PRISM2 onderzoek gaan onderzoekers van over de hele wereld, waaronder het Amsterdam UMC locatie VUmc en het LUMC dit uitzoeken. Bekijk hier de poster van de onderzoeker.

Stand_sven

Navigeren kun je leren!

Heb je al meegedaan aan deze online test op het navigatievermogen te onderzoeken? Het onderzoeksteam aan de Universiteit Leiden, onder leiding van Dr. Ineke van der Ham, heeft het navigatievermogen van meer dan 12 000 Nederlanders in kaart gebracht samen met Hersenonderzoek.nl. Opvallend waren vooral de prestaties van verschillende leeftijdsgroepen.

NEwTON-BIS

Krijg je dementie van kopballen? Onderzoeker Suzie Kamps onderzoekt met een vragenlijst of voetballers klachten krijgen in het denken of de stemming na veelvuldig koppen. Daarnaast verzamelt ze ook nog gegevens van mensen die nooit actief hebben deelgenomen aan contactsport, om de gegevens te vergelijken. Mogelijk ontvangt u binnenkort een uitnodiging voor deze online vragenlijst! Hou daarom je mail in de gaten en lees hier meer over het onderzoek.

Hersenziekte in families

Onderzoekers Sven van der Lee en Janna Dijkstra starten binnenkort een vragenlijst onderzoek over dementie en hersenziektes binnen families. Op de beurs konden geïnteresseerden samen een stamboom teken met de onderzoeker.

Doe mee aan onderzoek!

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.