Kan een gezonde leefstijl uw hersengezondheid verbeteren?

FINGER-NL op tv

Donderdagmiddag 27 januari om 17:10 hebt u Wiesje van der Flier en Erik Scherder kunnen zien in Tijd voor MAX. Hierin vertelden zij over het leefstijlonderzoek FINGER-NL. Bent u tussen de 60 en 80 jaar en wilt u deelnemen aan FINGER-NL? Klik dan op de roze knop hieronder. Met uw inschrijving kunnen we kijken of u in aanmerking komt voor deze studie. Voor meer informatie over FINGER-NL kunt u verder lezen op deze pagina.

Ja, ik doe mee!
Hersenmodel met neuron

De invloed van een gezonde leefstijl

Steeds meer onderzoek laat zien dat leefstijl effect heeft op het denkvermogen. Het denkvermogen gaat over dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen kunnen leren en ergens je aandacht bij kunnen houden.

Een ongezonde leefstijl vormt een risicofactor voor achteruitgang in het denkvermogen (cognitieve achteruitgang), zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Maar het werkt ook andersom.

FINGER-NL logo

FINGER-NL studie

Onderzoek uit Finland (de zogeheten FINGER studie) laat zien dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining de achteruitgang in het denkvermogen van ouderen kan voorkomen.

Ja, ik doe mee!

Ander recent onderzoek toont aan dat ook leefstijlfactoren zoals beter slapen en voldoende ontspanning mogelijk ook positieve effecten hebben op het denkvermogen.

De FINGER-NL studie combineert al deze leefstijlfactoren en gaat na of we deze effecten ook vinden als een grote groep Nederlanders gedurende twee jaar met hun leefstijl aan de slag gaat.

Sportende man

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Na uw aanmelding op Hersenonderzoek.nl zullen de onderzoekers van een locatie bij u in de buurt in een telefonisch geschiktheidsonderzoek van 20 minuten nagaan of u deel kunt nemen aan het onderzoek.

Als blijkt dat u kunt en wilt deelnemen plant u samen met de onderzoeker drie onderzoeksdagen in: aan het begin van de studie, na 12 maanden en na 24 maanden. Uiteraard worden de corona-maatregelen daarbij in acht genomen.

Start programma

Bij de start van het onderzoek worden alle deelnemers worden door middel van loting in twee groepen verdeeld:

  • Tweejarig laag-intensief leefstijlprogramma
  • Tweejarig hoog-intensief leefstijlprogramma

U doorloopt één van beide leefstijlprogramma’s. U weet echter niet in welke groep u bent ingedeeld. Gedurende het leefstijlprogramma vragen de onderzoekers u om vragenlijsten in te vullen, oefeningen te doen, informatie te lezen of om bijvoorbeeld een dagboek bij te houden

Smartwatch aan oudere hand

Tijdsinvestering

De tijdsinvestering van het onderzoek verschilt per deelnemer, maar deze kan variëren van ongeveer 3 uur per maand tot zo’n 3 uur per week. Nadat u zich heeft aangemeld voor het onderzoek ontvangt u meer informatie over het verdere verloop van het onderzoek en de tijdsbelasting.

Meer informatie over de studie vindt u hier.

Man doet oefening op yogamat

Meedoen aan het FINGER-NL onderzoek

In de FINGER-NL studie werken onderzoekers uit heel Nederland samen om na te gaan hoe leefstijlfactoren zoals sociale interactie, slaap en voeding helpen tegen cognitieve achteruitgang.

Ze zijn nu op zoek naar deelnemers! Ze zoeken mensen tussen de 60 en 79 jaar die minimaal drie risicofactoren hebben voor cognitieve achteruitgang. Denk daarbij aan een hoge bloeddruk, familieleden met dementie, weinig beweging, een ongezond eetpatroon, diabetes et cetera.

Ja, ik doe mee!

Doe mee aan onderzoek naar hersengezondheid

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.