Steeds meer onderzoek laat zien dat leefstijl effect heeft op het denkvermogen. Het denkvermogen gaat over dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen kunnen leren en ergens je aandacht bij kunnen houden.

Een ongezonde leefstijl vormt een risicofactor voor achteruitgang in het denkvermogen (cognitieve achteruitgang), zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Maar het werkt ook andersom.

Onderzoek uit Finland (de zogeheten FINGER studie) laat zien dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining de achteruitgang in het denkvermogen van ouderen kan voorkomen. Ander recent onderzoek toont aan dat ook leefstijlfactoren zoals beter slapen en voldoende ontspanning mogelijk ook positieve effecten hebben op het denkvermogen.

De FINGER-NL studie combineert al deze leefstijlfactoren en gaat na of we deze effecten ook vinden als een grote groep Nederlanders gedurende twee jaar met hun leefstijl aan de slag gaat.

Interesse in deelname?
Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt Hersenonderzoek.nl u uit als blijkt dat uw profiel matcht met dat wat de wetenschappers zoeken. We doen dat in de periode september 2021 – najaar 2022. 

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.