Met onderzoek vinden we oplossingen voor depressie

Ik doe mee

Psychedelica als mogelijk medicijn tegen depressie

De onderzoekers van deze studie hebben inmiddels voldoende deelnemers gevonden. U kunt zich echter via Hersenonderzoek.nl nog steeds aanmelden voor deelname aan toekomstige onderzoeken.

 

Universiteit Maastricht doet onderzoek naar de inzet van psychedelica als medicijn tegen depressie. De hoop is dat deze stoffen een oplossing kunnen vormen voor mensen die al meerdere antidepressiva en therapieën hebben geprobeerd, maar waarbij die behandelingen niet aanslaan.

We interviewden de betrokken onderzoekers Johannes Reckweg en Jan Ramaekers.

Help depressie te stoppen

Onderzoek is de sleutel naar een oplossing voor hersenaandoeningen. Doe mee!

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoek dat past bij jouw profiel
  • Kies per onderzoek of je wilt deelnemen
Psychedelica

Waarom zien jullie psychedelica als mogelijke oplossing voor mensen met depressieve klachten?

Reckweg: “Psychedelica zijn een geheel andere groep stoffen dan de antidepressiva die nu in Nederland op de markt zijn. Ze vormen dus misschien een nieuw alternatief ten opzichte van wat er nu beschikbaar is. Bovendien vermoeden we dat ze sneller en langer werken. Dat willen we nagaan in ons onderzoek.

We vinden het belangrijk om in een gecontroleerde, klinische omgeving te bepalen of bepaalde stoffen kunnen inzetten als medicijn voor mensen die tevergeefs verschillende behandelingen hebben geprobeerd.”

Depressieve symptomen kunnen dan misschien binnen een paar uur afnemen, in plaats van na een aantal weken

Prof. dr. Jan Ramaekers
Depressie

Wanneer heb je ‘behandelingsresistente depressie'?

Reckweg: “We gebruiken de term ‘behandelingsresistent’ als iemand twee of meerdere antidepressiva op de voorgeschreven manier en lang genoeg heeft geprobeerd, maar ze onvoldoende verbetering geven.

Of als iemand, naast het proberen van een medicijn, een erkende behandeling heeft gevolgd, maar het niet voldoende resultaat biedt. Het betekent dus niet dat er geen hulp meer mogelijk is, maar vooral dat het lastig blijkt om de juiste behandeling te vinden.

Lees ook Dit is waarom behandeling van depressie soms keer op keer niet werkt.

Nogal heftig, psychedelica…?

Ramaekers: “Doordat psychedelica wereldwijd regelmatig recreatief gebruikt worden, weten we eigenlijk al heel veel over de veiligheid en de werking van uiteenlopende stoffen. Ze worden nu steeds meer onderzocht vanwege hun mogelijke medische toepassingen bij de behandeling van klachten als PTSS, angst, trauma’s en tal van andere problemen.

Onderzoek naar oplossingen depressieve klachten

Hoe helpt jullie onderzoek tegen depressie?

Ramaekers: “Wij nemen een bepaalde psychedelische stof onder de loep. We vermoeden dat deze stof in vergelijking met de huidige beschikbare antidepressiva sneller werkt en dat de effecten langer aanhouden.

Dat zou in de praktijk betekenen dat je depressieve symptomen binnen een paar uur kunnen afnemen, in plaats van na een aantal weken. Bovendien hopen we dat je dit middel niet elke dag hoeft te nemen, omdat het een langdurend effect heeft op je gemoedstoestand.

De onderzoekers hebben er voor gekozen om de naam van het psychedelisch middel niet te vermelden, om te voorkomen dat de verwachtingen van mensen van invloed zijn op het effect van het middel. Ze willen juist zuiver kunnen meten wat de effecten zijn en een dergelijke bias voorkomen.

Onderzoek is de sleutel naar oplossingen voor depressie

Alleen met genoeg deelnemers kunnen we goed onderzoek doen. Daarvoor zijn zowel mensen met een diagnose, als gezonde deelnemers nodig. Help mee!

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.