Met onderzoek vinden we oplossingen voor depressie

Ik schrijf me in

Dit is waarom behandeling van depressie soms keer op keer niet werkt

Bij ongeveer één op de drie mensen slaat een therapie voor depressie niet aan. Het is dus niet ongebruikelijk dat je twee of meerdere medicijnen en behandelingen probeert om je depressieve klachten te lijf te gaan, maar dat het onvoldoende helpt. Dat is frustrerend en kan je hopeloos gevoel geven.

We interviewen prof. dr. Jan Ramaekers en Johannes Reckweg, PhD, van Universiteit Maastricht. Zij doen onderzoek doen naar het fenomeen ‘behandelingsresistente depressie’.

Help depressie te stoppen

Doe mee aan onderzoek. Het is de sleutel tot oplossingen voor depressie.

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoek dat past bij jouw profiel
  • Kies per onderzoek of je wilt deelnemen
Antidepressiva

Wanneer ben je resistent tegen behandeling voor depressie?

Reckweg: “We gebruiken de term ‘behandelingsresistente depressie’ als iemand twee of meerdere antidepressiva op de voorgeschreven manier en lang genoeg heeft geprobeerd, maar ze onvoldoende verbetering geven.

Of als iemand, naast het proberen van een medicijn, een erkende behandeling heeft gevolgd, maar het niet voldoende resultaat biedt. Het betekent dus niet dat er geen hulp meer mogelijk is, maar vooral dat het lastig blijkt om de juiste behandeling te vinden.”

Lees ook Dit zijn tekenen dat je resistent bent voor behandeling tegen depressie

Het komt vaak voor dat behandeling tegen depressie niet aanslaat

Prof. dr. Jan Ramaekers
Gesprek met huisarts over depressie

Hoe vaak komt het voor?

Ramaekers: “Bij ongeveer twee derde van de mensen met depressieve klachten helpt een behandeling binnen een paar weken of maanden. Bij het overige deel dus niet. In veel gevallen helpt een andere behandeling dan wel.

In praktijk werkt het vaak zo dat een patiënt dan met haar of zijn huisarts of psycholoog overlegt en ze samen een andere therapie kiezen. Maar er is dus een groep waar ook zo’n tweede behandeling niet aanslaat. Dat is de groep die we behandelingsresistent noemen.”

Lees ook Dit kun je doen als meerdere behandelingen tegen depressie bij jou geen effect hebben

Onderzoek naar oplossingen depressieve klachten

Waarom is de juiste behandeling vinden soms zo lastig?

Ramaekers: “Dat komt doordat depressie een heel breed begrip is. Jouw depressie is niet mijn depressie. Ze kunnen compleet andere oorzaken hebben. Er is geen enkele behandeling – geen farmacologische of psychologische therapie – die voor iedereen werkt. Er is geen one size fits all oplossing. We weten eigenlijk nog niet goed wat er in je hersenen gebeurt als je een depressie doormaakt en wat ervoor zorgt dat ze überhaupt ontstaan.

Reckweg: “Daarom zijn ook de redenen waarom sommige behandelingen wél werken voor een groot deel van mensen met depressieve klachten, niet altijd helder. Artsen en wetenschappers kunnen dus ook niet goed voorspellen welke behandeling goed zou kunnen werken.

Wat voor jou werkt, kan zinloos zijn voor iemand anders en andersom. In veel gevallen moet je dus gewoon beginnen met behandelingen die op dat moment voor handen zijn en die jou het meest prettig lijken. Trial en error, zeg maar.”

Lees ook Psychedelica als mogelijk medicijn tegen depressie

Deze onderzoeken focussen zich op depressie

Dit onderzoek van Universiteit Maastricht gaat na of een psychedelische stof kan worden ingezet als antidepressivum voor mensen die na meerdere behandelingen nog niet van hun depressie af zijn. Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Man loopt met depressieve gevoelens door mistig veld

URIS-MDD

URIS-MDD onderzoekt de biologische processen die meespelen bij het ontstaan van depressie, in de diepergelegen hersendelen.

Depressieve klachten

RTOC

Minder kunnen genieten van plezierige bezigheden is een belangrijk symptoom van veel psychiatrische stoornissen, waaronder depressie en schrizofrenie. RTOC onderzoekt of we met hulp van computertaken en EEG motivatieklachten kunnen meten en beïnvloeden. Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Deelnemer doet mee aan depressie-onderzoek op computer

RADAR-CNS

RADAR-CNS wil bepalen of we depressie en terugval op afstand kunnen meten en voorspellen met wearables zoals een fitbit, op basis gegevens over sociale activiteit en slaap. Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Onderzpoek naar depressie met Fitbit

SMARD

Mensen die eenmaal depressieve episode hebben gehad, kunnen sneller een nieuwe depressie krijgen. Bovendien lijkt het erop dat bij iedere volgende depressie de kans op een nieuwe depressie verder toeneemt. Het SMARD onderzoek gaat na we met behulp van apps kunnen herkennen of iemand dreigt terug te vallen in een depressie en of ze deze kans kunnen verkleinen met behulp van een hersentraining. Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Onderzoek is de sleutel naar oplossingen voor depressie.

Alleen met genoeg deelnemers kunnen we goed onderzoek doen naar depressie en andere hersenziekten. Daarvoor zijn zowel mensen met een diagnose, als gezonde deelnemers nodig. Help mee!

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.