Met onderzoek vinden we oplossingen voor depressie
Ik schrijf me inBij ongeveer één op de drie mensen slaat een therapie voor depressie niet aan. Het is dus niet ongebruikelijk dat je twee of meerdere medicijnen en behandelingen probeert om je depressieve klachten te lijf te gaan, maar dat het onvoldoende helpt. Dat is frustrerend en kan je hopeloos gevoel geven.
We interviewen prof. dr. Jan Ramaekers en Johannes Reckweg, PhD, van Universiteit Maastricht. Zij doen onderzoek doen naar het fenomeen ‘behandelingsresistente depressie’.
Doe mee aan onderzoek. Het is de sleutel tot oplossingen voor depressie.
Reckweg: “We gebruiken de term ‘behandelingsresistente depressie’ als iemand twee of meerdere antidepressiva op de voorgeschreven manier en lang genoeg heeft geprobeerd, maar ze onvoldoende verbetering geven.
Of als iemand, naast het proberen van een medicijn, een erkende behandeling heeft gevolgd, maar het niet voldoende resultaat biedt. Het betekent dus niet dat er geen hulp meer mogelijk is, maar vooral dat het lastig blijkt om de juiste behandeling te vinden.”
Lees ook Dit zijn tekenen dat je resistent bent voor behandeling tegen depressie
Ramaekers: “Bij ongeveer twee derde van de mensen met depressieve klachten helpt een behandeling binnen een paar weken of maanden. Bij het overige deel dus niet. In veel gevallen helpt een andere behandeling dan wel.
In praktijk werkt het vaak zo dat een patiënt dan met haar of zijn huisarts of psycholoog overlegt en ze samen een andere therapie kiezen. Maar er is dus een groep waar ook zo’n tweede behandeling niet aanslaat. Dat is de groep die we behandelingsresistent noemen.”
Lees ook Dit kun je doen als meerdere behandelingen tegen depressie bij jou geen effect hebben
Ramaekers: “Dat komt doordat depressie een heel breed begrip is. Jouw depressie is niet mijn depressie. Ze kunnen compleet andere oorzaken hebben. Er is geen enkele behandeling – geen farmacologische of psychologische therapie – die voor iedereen werkt. Er is geen one size fits all oplossing. We weten eigenlijk nog niet goed wat er in je hersenen gebeurt als je een depressie doormaakt en wat ervoor zorgt dat ze überhaupt ontstaan.
Reckweg: “Daarom zijn ook de redenen waarom sommige behandelingen wél werken voor een groot deel van mensen met depressieve klachten, niet altijd helder. Artsen en wetenschappers kunnen dus ook niet goed voorspellen welke behandeling goed zou kunnen werken.
Wat voor jou werkt, kan zinloos zijn voor iemand anders en andersom. In veel gevallen moet je dus gewoon beginnen met behandelingen die op dat moment voor handen zijn en die jou het meest prettig lijken. Trial en error, zeg maar.”
Alleen met genoeg deelnemers kunnen we goed onderzoek doen naar depressie en andere hersenziekten. Daarvoor zijn zowel mensen met een diagnose, als gezonde deelnemers nodig. Help mee!
We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.