Update van onderzoeker Larissa

Deze week hebben we de eerste uitnodigingen verzonden voor het onderzoek ‘Genetische aanleg voor dementie‘. Onderzoeker Larissa geeft vanuit haar huiskamer een update. Hoe vergaat het haar en haar onderzoek in tijden van Corona?

Hoe is het nu met je?

Het is natuurlijk vreemd dat we nu vanuit huis werken en niet meer naar kantoor kunnen. Maargoed, het werk gaat door en ik ben heel blij dat mijn onderzoek ook doorgaat via Hersenonderzoek.nl. Het is namelijk een online onderzoek, dus mensen kunnen veilig vanuit huis deelnemen.

Ik werk bij het Alzheimercentrum in Amsterdam en wij gaan dus gewoon verder!

Wat onderzoek je?

Mijn onderzoek gaat over de genetische aanleg voor dementie. We zijn benieuwd naar de interesse van mensen in hun eigen genetische aanleg voor dementie.

We willen weten welke redenen zij hebben om wel of niet zo’n uitslag te krijgen. Daarnaast zijn we ook benieuwd naar de impact die zo’n uitslag op hun leven zou kunnen hebben.

Komen mensen bij dit onderzoek ook te weten wat hun genetische aanleg is?

Nee, in dit onderzoek niet. We kijken nu alleen naar de interesses voor de genetische aanleg en de redenen hiervoor, maar we meten de genetische aanleg nu dus niet.

Waarom is dat belangrijk?

We weten steeds meer over de genetische achtergrond van dementie. Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Hopelijk helpt die kennis om dementie in de toekomst te voorkomen. Maar we weten eigenlijk nog niet goed of mensen die genetische aanleg willen weten. En als ze het dan willen weten; hoe gaan we die informatie dan met hen delen?

Dit onderzoek vormt een eerste stap om deze vragen te beantwoorden.

Wie kan er deelnemen?

Ik ben op zoek naar mensen tussen de 50 en 75 jaar, zonder dementie. Je kunt een uitnodiging ontvangen als je staat ingeschreven bij Hersenonderzoek.nl en aan het profiel voldoet wat ik zoek. Mensen kunnen vanuit huis, online deelnemen. De vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten.

Wat gaat er nu gebeuren?

Het onderzoek is net van start gegaan. Afgelopen week zijn de eerste uitodigingen verzonden. Hersenonderzoek.nl gaat de komende weken telkens groepjes mensen uitnodigen die passen binnen het profiel dat ik zoek.

Dus als je interesse hebt en in het profiel past dat ik zoek: houd je mailbox in de gaten! Ik ben heel benieuwd of mensen het interessant vinden om deel te nemen en kijk uit naar alle reacties!

Heb je nog een wens voor de lezer?

Het is natuurlijk een vreemde situatie. Ik hoop dat we met z’n allen thuis blijven, om zo gezond mogelijk te blijven, in de hoop dat we er op zo’n goed mogelijke manier weer uit te komen. Op naar een normaler leven! Daar hoop ik op!

Interesse in deelname

Lees hier meer over het onderzoek en over deelnemen.