Doe mee aan onderzoek naar hersengezondheid

Ik doe mee

Zo veranderde onze leefstijl door corona

Is uw leefstijl ook veranderd tijdens de coronaperiode?

Tijdens de coronaperiode en de maatregelen die daarbij kwamen kijken is bij velen van ons de leefstijl drastisch veranderd. Daarnaast kan dit effect hebben op onze mentale gezondheid.

Onderzoeker Lisa Waterink en haar collega’s waren benieuwd op welke manier onze leefstijl is veranderd tijdens de coronaperiode en hoe dit samenhangt met onze hersengezondheid.

Dit onderzoek is tot stand gekomen met het WW-Fingers netwerk en Hersenonderzoek.nl.

Meer weten over dit onderzoek? Hieronder leest u meer.

Doe mee aan onderzoek

Werk aan hersengezondheid

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoek
  • Beslis per onderzoek of je je aanmeldt

Uw leefstijl en mentale gezondheid

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor onze hersengezondheid. Andersom kan een ongezonde leefstijl het risico op achteruitgang in het denkvermogen vergroten.

Tijdens de coronaperiode onderzochten Lisa Waterink en collega’s de veranderingen in specifieke onderdelen van leefstijl die in verband worden gebracht met onze hersengezondheid.

U kunt hierbij denken aan voeding, beweging, slaap, roken, alcohol drinken, eenzaamheid, en stress.

Online vragenlijst over leefstijl & corona

Via Hersenonderzoek.nl hebben bijna 4.000 deelnemers de online vragenlijst over leefstijlveranderingen tijdens de coronaperiode ingevuld. Wat een topscore!

In deze vragenlijst werd de deelnemers gevraagd of hun gedrag (in positieve of negatieve zin) veranderd was in vergelijking met vóór de coronaperiode.

Fikse invloed op leefstijl

Uit de resultaten bleek dat de coronaperiode en de coronamaatregelen onze leefstijl flink hebben beïnvloed.

Opvallend was dat er tijdens de coronaperiode oudere volwassenen waren die een betere leefstijl kregen, maar ook oudere volwassenen die een slechtere leefstijl kregen.

Ook leken bepaalde mensen kwetsbaarder voor leefstijlveranderingen die niet goed zijn voor de hersenen. Dit waren vaak alleenwonende mensen in stedelijke gebieden, die aangaven een lager inkomen te hebben en al eerder geheugenklachten hadden.

Kansen voor verbetering

De belangrijkste conclusie van de onderzoekers was dat leefstijlinterventies mogelijk gebruikt kunnen worden om de hersengezondheid te beschermen.

Bovendien is het belangrijk dat we ons meer bewust worden van het verband tussen een gezonde leefstijl en onze hersengezondheid.

De FINGER-NL leefstijlstudie bouwt voort op het onderzoek van Lisa. In deze studie wordt namelijk onderzocht hoe verschillende leefstijlveranderingen de hersengezondheid beïnvloeden.

Lees meer over de FINGER-NL leefstijlstudie

(Inter)nationale netwerken

Het WW-FINGERS netwerk is een samenwerkingsverband van onderzoekerscentra over de hele wereld en heeft het doel om met leefstijlaanpassingen achteruitgang in denkvermogen bij ouderen te voorkomen of te vertragen. Deze vragenlijst is daarom ook in andere landen afgenomen.

Doe mee aan onderzoek

Wil je ook aan de slag met bewegen? Overweeg dan om deel te nemen aan het FINGER-NL onderzoek.

Je gaat dan twee jaar lang werken aan leefstijlfactoren zoals lichaamsbeweging, slaap, ontspanning en voeding om je hersenen fit te houden.

Je kunt op vijf locaties in Nederland deelnemen als je tussen de 60 en 79 jaar bent en voldoet aan het profiel dat de onderzoekers zoeken.

Meer over FINGER-NL

Meer lezen?

Binnenkort publiceert het tijdschrift Frontiers in Psychiatry een artikel over deze studie.

Hieronder kunt u meer lezen over:

Doe mee aan onderzoek naar hersengezondheid

We kunnen je voor uiteenlopende onderzoeken uitnodigen die aansluiten bij jouw profiel.

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.