Wij willen Alzheimer stoppen. Help je mee?

Ik doe mee

Het zijn subtiele veranderingen. Maar ze zijn er...

Is het misschien dementie?

Soms kun je twijfelen: het is nu de zoveelste keer dat ik niet op woorden kom, gesprekken niet goed volg, de planning niet voor elkaar krijg en minder makkelijk beslissingen maak.

Is het de ouderdom waardoor ik nu meer vergeet dan vroeger? Of is het misschien toch dementie?

Doe mee aan onderzoek

Ook voor de generaties hierna.

  • Het is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoek
  • Beslis per onderzoek of je mee wilt doen
Freek Gillissen

Subtiele veranderingen in gedrag

Freek Gillissen, verpleegkundig consulent bij Alzheimercentrum Amsterdam vertelt: “Veel mensen denken nog steeds dat de ziekte van Alzheimer begint met vergeetachtigheid.

Eigenlijk begint het juist meer met subtiele veranderingen in gedrag. Je ziet dat mensen minder belangstellend worden, wat minder interesse hebben, stoppen met hobby’s, minder betrokken zijn bij de kinderen.

Als de ziekte zich openbaart op het moment dat mensen nog aan het werk zijn, gaan daar vaak als eerst dingen echt mis. Die combinatie van problemen op werk en veranderingen in gedrag vormen aanleiding om naar de dokter te gaan.”

Lees ook:
Hierom is een goede diagnose zo belangrijk
Zo bepalen zorgprofessionals of het om Alzheimer gaat 

Veel mensen denken nog steeds dat de ziekte van Alzheimer begint met vergeetachtigheid

Freek Gillissen, verpleegkundig consulent bij Alzheimercentrum Amsterdam
Arts typt op laptop

Twijfel je? Ga naar de huisarts

Als je twijfelt is het belangrijk om er naar te laten kijken. Ga naar de huisarts en vertel welke veranderingen je ervaart. Vertel ook wat je omgeving ervan merkt. Heb je vaker conflicten op werk? Of binnen je gezin? Deel het met je huisarts. Vraag of het een reden is om je zorgen te maken.

Als een huisarts het vermoeden heeft dat er inderdaad meer zou kunnen spelen, kan zij of hij je door verwijzen naar een neuroloog. De neuroloog en de zorgprofessionals in het team daarom heen kunnen helder krijgen of het dementie is of iets anders.

"Dit gaat mis. Ik verlies grip."

Freek vervolgt: “Er is een groep mensen die zelf aanvoelen ‘hee, dit gaat mis; ik verlies grip’. Dat is een heel diffuus gevoel. Je kunt het vaak niet heel precies duiden; maar je voelt ‘het is anders dan voorheen’.

Er is ook een groep mensen die er niet veel van merkt. Zij worden vaak gestuurd door hun parter of werkgever. De naasten bemerken veranderingen in het gedrag.

Heeft je partner minder belangstelling voor dingen die jullie samen leuk vonden? Minder interesse om op pad te gaan? Stopt zij of hij met hobby’s? Is er met enige regelmaat een conflict op werk? Trek dan aan de bel.

Soms heeft ook de partner het niet door, maar attenderen de kinderen de partner erop dat ze veranderingen zien. De veranderingen groeien geleidelijk. Als je dicht op elkaar leeft en continue in elkaars buurt bent, zie je soms de kleine verschillen niet.”

“Ik vraag wel eens aan mensen die al een diagnose Alzheimer hebben ‘Heeft u zelf nou klachten of is het vooral zo dat uw partner klachten over u heeft?’. Dan moeten veel mensen toch wel grinneken en zeggen ze vaak ‘Het is toch vooral mijn partner die de klachten heeft’. Daaruit kun je opmaken dat het begin van de ziekte heel subtiel is.

De essentie is dat je bij de huisarts langs gaat als je steeds duidelijker merkt dat er subtiele veranderingen plaatsvinden. Dat geldt zeker voor jongere mensen, onder de 70, die nu in een omgeving leven waar iedereen altijd maar door gaat”, aldus Freek Gillissen.

Mensen met Alzheimer zijn onmisbaar in onderzoek

Alleen als genoeg mensen met de diagnose deelnemen aan onderoek, kunnen we betrouwbare oplossingen vinden

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.