Doe mee aan onderzoek. Samen vinden we oplossingen voor Alzheimer.

https://hersenonderzoek.nl/inschrijven/

Zo bepalen zorgprofessionals of het om Alzheimer gaat

Van de huisarts naar de neuroloog

Stel, je gaat met klachten naar je huisarts. Als zij of hij het vermoeden heeft dat er sprake kan zijn van de ziekte van Alzheimer, kan zij of hij je doorverwijzen naar een neuroloog.

De neuroloog en de mensen in het team daaromheen kunnen uitgebreider uitzoeken wat de oorzaak van de klachten is. De ziekte van Alzheimer? Of zijn het toch andere zaken die ten grondslag liggen aan je klachten?

Lees ook: Ga bij twijfel naar de huisarts en Dit is waarom een goede diagnose zo belangrijk is

Man en neuropsycholoog aan de slag met een neuropsychologisch onderzoek

Deze onderzoeken kunnen helpen bij het stellen van de diagnose

In het Alzheimercentrum Amsterdam nemen ze een uitgebreide testbatterij af. Als de patiënt het goed vindt, worden de uitslagen niet alleen gebruikt voor haar of zijn zorg, maar ook voor verder wetenschappelijk onderzoek.

Freek Gillissen, werkzaam als verpleegkundig consulent bij centrum, vertelt: “Bij ons krijg je een gesprek met de neuroloog, er worden een EEG en een MRI scan gemaakt, er wordt bloed afgenomen en je krijgt een neuropsychologisch onderzoek.”

In een neuropsychologisch onderzoek worden cognitieve functies zoals het geheugen, de taal en en aandacht in kaart gebracht.

Met een MRI scan wordt er als het ware een hersenfoto gemaakt. Daarop kunnen artsen zien of er sprake is van krimp is van bepaalde hersengebieden. Het krimpen van de hersenen is één van de tekenen van Alzheimer.

 

“Daarnaast doen we een lumbaalpuctie; een ruggenprik waarmee we hersenvocht afnemen. De waardes in het hersenvocht, bijvoorbeeld de amyloïd-waarden, helpen bij het bepalen of het inderdaad om de ziekte van Alzheimer gaat of dat er mogelijk iets anders is dat de klachten veroorzaakt.”

Help mee om sneller oplossingen te vinden Alzheimer

Veel onderzoek loopt vetraging op, omdat onderzoekers niet voldoende deelnemers vinden met de diagnose Alzheimer

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.

Luister de podcast over medicatie voor Alheimer

We spreken dr. Niels Prins, neuroloog bij Alzheimercentrum Amsterdam en directeur van het Brain Research Center. Hij test medicijnen voor de ziekte van Alzheimer en schrijft als neuroloog medicatie voor aan mensen met de ziekte. Welke medicijnen zijn er beschikbaar?

Twijfel je? Ga naar de dokter

Soms kun je twijfelen: het is nu de zoveelste keer dat ik niet op woorden kom, gesprekken niet goed volg, de planningt niet voor elkaar krijg en minder makkelijk beslissingen maak. Is het de ouderdom waardoor ik nu meer vergeet dan vroeger? Is het misschien het toch dementie?

Twijfelende vrouw

Deze medicatie is nu beschikbaar voor de ziekte van Alzheimer

Wat is er nu beschikbaar qua medicatie, als je nu de diagnose Alzheimer krijgt?

Vrouw is in gedachten en kijkt mijmerend voor zicht uit