Doe mee aan onderzoek naar Alzheimer

Ik doe mee

Kun je nu zelf het nieuwe alheimermedicijn proberen?

Het nieuwe middel voor Alzheimer

Voor het eerst zijn er positieve onderzoeksresultaten van een medicijn dat de ziekte van Alzheimer kan vertragen. Een middel dat de ziekte bij de bron aanpakt.

Kun je nu in Nederland het medicijn ook al proberen? Bijvoorbeeld in een medicijnonderzoek? We vragen het neuroloog Niels Prins.

Oplossingen voor dementie

Doe mee aan onderzoek. Ook voor de volgende generatie.

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoeken
  • Beslis per onderzoek zelf of u mee wilt doen
Dr. Niels Prins

We vragen het aan neuroloog Niels

Dr. Niels Prins is niet alleen neuroloog bij Alzheimercentrum Amsterdam. Hij is ook directeur van het Brain Research Center: één van de onderzoekscentra die tot en met afgelopen jaar het nieuwe middel Aducanumab testte.

“Het korte antwoord is ‘Nee’. Voor het overgrote deel van de patiënten in Nederland is er eigenlijk niets veranderd, ten opzichte van een paar maanden geleden.”

Vrouw leest de krant

Groot nieuws, geen medicijn

Prins: “Dat is het lastige en dubbele van zo’n nieuwsfeit. Aan de ene kant zijn de resultaten voor het wetenschappelijk veld heel groot nieuws. Het betekent namelijk dat we met een medicijn de keten van de ziekte van Alzheimer kunnen beïnvloeden.

Daarmee zijn we voor het eerst in staat om de ziekte bij één van de bronnen aan te pakken en hem af te remmen. Dat is iets dat we voorheen nog niet konden. Dat is dus heel bijzonder en nieuwswaardig.

Aan de andere kant kun je stellen dat het voor Nederlandse mensen die nu de ziekte van Alzheimer hebben, nog maanden of jaren kan duren voordat het middel mógelijk op de markt komt. We moeten dus een slag om de arm nemen.”

Niels vervolgt: “Hoewel de reacties op het nieuws begrijpelijk en logisch zijn, vormen ze ook een valkuil. Doordat er zoveel behoefte is aan een doorbraak en een medicijn, wordt dit soort nieuws soms gebruikt om de vlag uit te hangen. Dat is helaas niet terecht. Het is maar een kleine stap, maar wel een heel belangrijke stap.”

 

Dame hangt de was op in een typisch Nederlandse omgeving

Wie wel?

Alleen mensen die eerder al deelnamen aan het onderzoek, krijgen de kans om het middel opnieuw te gebruiken. Dat komt doordat het onderzoek nog niet sluitend is. Lees hier meer over het verloop van dat onderzoek.

De groep die in Nederland nu het middel mag gebruiken is dus klein. Iets meer dan 50 mensen namen in ons land deel aan de test van Aducanumab. Binnen het Brain Research Center waren dat er 34.

Zij kunnen deelnemen aan het vervolgonderzoek. Daarin krijgt iedereen de hoge dosis die in het eerdere onderzoek de positieve resultaten leek te bewerkstelligen. In dit specifieke onderzoek krijgt dus iedereen het medicijn; niemand krijgt een placebo.

Toch goed nieuws

Hoewel Nederlandse patiënten nu nog geen toegang hebben tot het middel, geeft het wel hoop.

Prins: “Het is heel waardevol dat we nu voor het eerst hebben kunnen aantonen dat een middel de ziekte kan vertragen. Dat heeft ertoe geleid er in de wetenschappelijke wereld hernieuwde energie is gevonden. Dat is heel belangrijk, want het geeft aan dat we op de goede weg zitten wat betreft onze hypothese.

Het geeft voor een deel antwoord op de vragen ‘wat veroorzaakt de ziekte van Alzheimer en wat kunnen we doen om het te beïnvloeden?’. We zitten dus op de goede weg. Dat geeft vertrouwen en hoop.”

Beluister het hele gesprek met Niels Prins in deze podcast

Dame met grijze jas kijkt recht de camera in

Dit is waarom deelnemen aan onderzoek helpt

Door de deelnemers van het onderzoek naar Aducanumab weten we nu meer over de effectiviteit en de veiligheid van het middel. We zijn dus een stap dichterbij een oplossing voor Alzheimer.

Naast het onderzoek naar Aducanumab lopen er meer onderzoeken naar Alzheimer. Zowel naar medicijnen, als naar het ontstaan en het verloop van de ziekte.

Om goede zorg te bieden en oplossingen te vinden voor dementie, hebben we voldoende, geschikte deelnemers nodig. Mensen met de diagnose Alzheimer zijn daarbij onmisbaar.

Lees meer en schrijf je in.

Ik doe mee!

Help mee. Draag bij aan wetenschappelijk onderzoek.

Hersenonderzoek.nl verwijst mensen die staan ingeschreven door naar het Brain Research Center en andere onderzoekscentra die onderzoek doen naar dementie en andere hersenziekten. We nodigen mensen uit, als hun profiel past bij dat wat het Brain Research Center of een ander centrum zoekt.

Zo vinden onderzoekers sneller geschikte mensen voor hun onderzoek en versnellen we de weg naar oplossingen voor dementie.

Doe mee

Alleen met genoeg deelnemers vinden we oplossingen voor dementie.

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.