Alleen met onderzoek kunnen we Alzheimer stoppen. Help mee.

Ik doe mee

Dit doen wij om oplossingen te vinden voor Alzheimer

Met onderzoek vinden we oplossingen voor Alzheimer

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Bij het grootste deel van deze mensen, wordt dat veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer.

Veel onderzoek loopt vertraging op door het tekort aan geschikte deelnemers. Daarom brengen wij mensen met de diagnose Alzheimer in contact met onderzoekers die de ziekte willen vertragen, stoppen en voorkomen. Help ook mee!

Help Alzheimer te stoppen

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoek dat past bij je profiel
  • Kies per onderzoek of je wilt deelnemen
Vrouw kijkt recht in de camera

Wat is de ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Bij 60 tot 70% van de mensen die last hebben van dementie, wordt dat veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer.

Door Alzheimer krijg je problemen in het dagelijks leven: je krijgt moeite met plannen maken, je oriënteren, beslissingen nemen en gesprekken volgen. Een groot deel van de mensen ervaart ook geheugenproblemen en gedragsproblemen.

Het begint vaak met kleine veranderingen. Na verloop van tijd gaat het geleidelijk steeds verder achteruit.

Model van hersenen en zenuwcel

De oorzaak van de ziekte

We kennen de precieze oorzaak van Alzheimer nog niet volledig. We weten dat eiwitten in de hersenen zich ophopen en samen klonteren. Dat zijn de zogenaamde amyloïde plaques en tangles.

Daardoor kunnen hersencellen minder goed met elkaar communiceren en sterven ze op den duur af. Omdat de ziekte vaak begint in een deel van de hersenen dat belangrijk is voor het geheugen (de hippocampus), hebben veel mensen met de ziekte van Alzheimer geheugenklachten.

1 op de 5 mensen krijgt dementie.

Bovendien is dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Daarom is onderzoek hard nodig.

Ik doe mee
Solange en Marissa van team Hersenonderzoek.nl

Wij versnellen onderzoek. Help mee!

Veel hersenonderzoek loopt vertraging op, omdat onderzoekers niet snel genoeg de juiste deelnemers kunnen vinden. Daarom brengen wij mensen die willen bijdragen in contact met onderzoekers die de ziekte willen stoppen en voorkomen.

Iedereen (18+) die wil helpen, kan zich inschrijven. Kerngezonde mensen, maar zeker ook mensen met de diagnose Alzheimer! Op basis van je profiel nodigen we je vrijblijvend uit voor onderzoeken. Je kunt per uitnodiging beslissen of je jezelf wilt aanmelden.

Deze onderzoeken focussen op Alzheimer

Blijven autorijden met een diagnose Alzheimer? Wij nodigen binnenkort weer mensen uit voor dit onderzoek naar rijvaardigheid. Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Twee mensen zitten in de auto

Pijn bij dementie

In dit onderzoek gingen wetenschappers van Universiteit Groningen na hoe het pijnsysteem verandert bij mensen met dementie. Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

MANTA

Het Tau-eiwit speelt een rol in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. In dit onderzoek kijken onderzoekers van het Amsterdam UMC hoe Tau zich verspreidt in een hersennetwerk. Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

MEG scanner in alzheimeronderzoek

Langer cognitief gezond

Een actieve leefstijl heeft een positieve invloed op de hersengezondheid. Ook als mensen al een diagnose Alzheimer hebben. In dit onderzoek van Universiteit Groningen gaan wetenschappers na wat het effect is van iets nieuws leren op latere leeftijd.

EPAD

In dit internationale onderzoek wilden de wetenschappers de zeer vroege ziekte-stadia van Alzheimer beter leren begrijpen, zodat we vroeger kunnen ingrijpen, als de ziekte nog minder gevorderd is. Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Risicofactoren voor hersenveroudering

Omdat een vroege diagnose erg belangrijk is, bracht dit onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam de risicofactoren in kaart voor hersenveroudering en hersenziekten zoals Alzheimer bij mensen tussen de 65 en 85 jaar. Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

EIP

In dit onderzoek testte het Brain Research Center veiligheid en de werkzaamheid van het middel Neflamapimod. Dit medicijn helpt mogelijk tegen de ziekte van Alzheimer. Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Denken en Doen

In dit onderzoek brachten onderzoekers in kaart of een nieuwe combinatie aan vragenlijsten kan worden ingezet als thuistest voor mensen die zich zorgen maken over hun geheugen. Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Vrouwenhand op tablet

Deelnemers met de diagnose Alzheimer zijn onmisbaar in onderzoek om de ziekte te stoppen.

Dr. Niels Prins, neuroloog bij het Alzheimercentrum en directeur van het Brain Research Center

Doe mee. Ook voor de generaties hierna.

Alleen met genoeg deelnemers kunnen we goed onderzoek doen naar dementie en andere hersenziekten. Mensen met een diagnose Alzheimer zijn daarbij onmisbaar. Help mee!

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.

Lees en luister meer over Alzheimer

Kun je nu het nieuwste medicijn proberen? Wanneer komt het op de markt? Wat kun je doen om de ziekte te vertragen, als je net de diagnose Alzheimer hebt gekregen? Beluister de podcast met neuroloog Niels Prins. Klik op de afbeelding ➜

Dit kun je doen om Alzheimer te vertragen

Wat kun je doen, als je de diagnose eenmaal hebt? Klik op de afbeelding ➜

Koppel kijkt op fietskaart

Deze medicatie is nu beschikbaar

Welke medicijnen kan je arts je nu voorschrijven als je een diagnose Alzheimer krijgt? Klik op de afbeelding ➜

Vrouw is in gedachten en kijkt mijmerend voor zicht uit

Hoe zit het nu met het nieuwe Alzheimermedicijn?

Aducanumab is het eerste middel dat de ziekte bij de bron aanpakt in plaats van alleen symptomen te bestrijden. Waarom was het in 2019 zoveel in het nieuws en wanneer wordt het in Nederland beschikbaar? Klik op de afbeelding ➜

Kun je nu het nieuwe alzheimermedicijn proberen?

Het nieuwe medicijn Aducanumab lijkt veel belovend. Wie kan het nu proberen? Klik op de afbeelding ➜

Dit is wat helpt, als je de diagnose Alzheimer krijgt

Wat heb je nodig als als je zojuist te horen hebt gekregen dat je de ziekte van Alzheimer hebt? Waar word je echt mee verder geholpen? Klik op de afbeelding ➜

Man en vrouw omhelzen elkaar

Waarom duurt het zo lang voordat er een medicijn tegen Alzheimer is?

Wanneer komt het? We zijn al jaren op zoek. Duizenden onderzoekers, wereldwijd, helpen mee. Waarom duurt het zo lang voordat er een medicijn is voor Alzheimer? Klik op de afbeelding ➜

Wekkers

Wij zoeken mensen met beginnende Alzheimer

Dr. Niels Prins, neuroloog bij het Alzheimercentrum en directeur van het Brain Research Center
Vrouw werkt op laptop

Dit is hoe wij oplossingen vinden voor Alzheimer. Help mee!

Hersenonderzoekers uit heel Nederland kunnen bij ons een aanvraag indienen. Daarbij geven ze aan hoe zij hersenziekten willen verhelpen en naar welke mensen ze op zoek zijn. Als hun studie wordt goedgekeurd door de wetenschapscommissie, nodigen wij mensen uit die binnen het profiel passen dat de onderzoeker zoekt.

Bijvoorbeeld mensen die bij hun inschrijving hebben aangegeven dat ze een diagnose Alzheimer hebben, in een bepaalde leeftijdsgroep vallen, die op reisafstand van de onderzoekslocatie wonen. Of mensen met dezelfde eigenschappen, maar zonder de diagnose Alzheimer. Zij kunnen mogelijk meehelpen als controledeelnemer.

Wij sturen geschikte mensen een uitnodiging per e-mail. Soms stellen we een aantal aanvullende vragen, om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor deelname.

Als je een uitnodiging ontvangt, kun je op je persoonlijke pagina informatie lezen over het onderzoek en je aan- of afmelden. Als je jezelf aanmeldt, zorgen wij dat de onderzoeker contact met je opneemt.

Alleen met genoeg deelnemers vinden we oplossingen voor Alzheimer

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.