Met onderzoek vinden we oplossingen voor depressie
Ik schrijf me inAls je behandeling of medicijn tegen depressie niet werkt, kan dat een hopeloos gevoel geven. We vroegen twee onderzoekers van Universiteit Maastricht, die onderzoek doen naar het fenomeen behandeling resistente depressie, wat je dan kunt doen.
Doe mee aan onderzoek. Het is de sleutel tot oplossingen voor depressie.
Bij ongeveer één op de drie mensen slaat een therapie tegen depressie niet aan. Het is dus niet ongebruikelijk dat je twee of meerdere medicijnen en behandelingen probeert.
Helaas is er geen enkele behandeling – geen farmacologische of psychologische therapie – die voor iedereen werkt. Daarom moet je soms meerdere behandelingen uitproberen, om een therapie te vinden de bij jou effect heeft.
Lees ook Dit is waarom behandeling tegen depressie soms keer op keer niet werkt.
Ramaekers: “In eerste instantie kun je je verdiepen in de uiteenlopende behandelingen die er nu beschikbaar zijn en die bespreken met je huisarts. Er bestaat een flink aantal evidenced based-therapieën. Dat zijn therapieën die wetenschappelijk getest zijn en ook significante verbetering laten zien bij mensen.”
Reckweg: “Naast medicatie kun je bijvoorbeeld denken aan cognitieve therapie, gedragstherapie, eventueel gebaseerd op mindfulness, maar ook aan interpersoonlijke therapie, probleem oplossende therapie of schematherapie, etcetera. Qua farmacologische therapie zou een huisarts je moeten kunnen adviseren.
Lees meer over behandelingen en antidepressiva tegen depressie.
Ramaekers: “De wetenschap kijkt nu naar een breder scala aan stoffen dan vroeger. En dat is een mooie ontwikkeling, want bij één op de drie mensen werken de huidige antidepressiva niet. Bij een aanzienlijk deel van die mensen levert ook een tweede of derde behandeling onvoldoende resultaat. Voor die groep zijn wij nu op zoek naar alternatieven.
Reckweg: “We onderzoeken een geheel andere groep stoffen, dan de medicatie die nu voor depressie in Nederland op de markt is: psychedelica. Psychedelica worden al jarenlang recreatief gebruikt, en sommige daarvan – bijvoorbeeld psilocybine – blijken positieve effecten te hebben voor mensen met depressie.
In eerder, kleinschalig onderzoek blijkt bij ongeveer 70% van de mensen die daarvoor tevergeefs meerdere behandelingen probeerden, psilocybine wél aan te slaan. Dat is bijzonder hoopgevend. Daarom vinden we het belangrijk om te onderzoeken of bepaalde psychedelica kunnen worden ingezet als medicijn voor de groep mensen die last blijven houden van een depressie, ondanks meerdere behandelingen.”
Lees meer over onderzoek naar psychedelica als medicijn tegen depressie.
Alleen met genoeg deelnemers kunnen we gedegen wetenschappelijk onderzoek doen. Daarvoor zijn zowel mensen met een diagnose, als gezonde deelnemers nodig. Help mee!
We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.