Wilt u mensen met dementie helpen in tijden van corona?
Tijdens de uitbraak van het coronavirus en de ziekte COVID-19 willen veel mensen helpen. Lees hier hoe u in tijden van thuisisolatie mensen met dementie te hulp kunt schieten.
Hoe kunt u voor iemand zorgen als het juist de bedoeling is dat we zo veel mogelijk thuis blijven en afstand houden? Met deze tips en adviezen van Samen dementievriendelijk komt u verder:
Als u het thuisblijven aangenamer wil maken
- Doe een boodschap voor uw naaste. Als iemand zelf niet goed kan bedenken wat zij/hij nodig heeft, bedenk dan welke basics echt nodig zijn en die gemakkelijk te bereiden zijn. Denk daarbij aan groenten, brood, beleg, zuivel etc. Is er iets dat uw naaste bijzonder lekker vindt? Een reep chocolade of ontbijtkoek?
- Breng een maaltijd. Maak het zo makkelijk mogelijk. Doe het bijvoorbeeld in een verpakking waar uw naaste het eventueel meteen uit kan eten. Dus iets minder vol dan op het plaatje hiernaast; dat voorkomt geknoei. Geef ook een setje bestek erbij, dan kan uw naaste er meteen van genieten.
- Stel een verwenpakketje samen. Kies een paar items waar uw naaste van opkikkert: een fijn magazine, een muziekdoosje, een knuffel, een bloemetje, een lieve kaart of een geprinte foto.
- Geef aan waarom u niet binnenkomt en geen handen schudt.
- Vind u het een beetje spannend om iemand met dementie te benaderen? Doe dan eerst de gratis online training ‘In je buurt’! Deze online training duurt maximaal 15 minuutjes.
Als u wil zorgen dat uw naaste zich minder eenzaam voelt
- Bel degene die u een hart onder de riem wilt steken. De kans is groot dat zij/hij minder bezoek krijgt dan voorheen en minder op pad gaat vanwege de geadviseerde thuisisolatie. Een belletje kan echt iemands dag opfleuren!
- Leer uw naaste videobellen. Dat maakt het bellen extra persoonlijk. Lees hier praktische tips over hoe u dat kunt doen.
- Bel vlak voordat een leuk programma start op tv en geef uw naaste de tip om de televisie aan te zetten. Dan heeft uw naaste meteen iets leuks te doen, zodra jullie ophangen.
- Kent u andere vrienden of kennissen van uw naaste? Mensen van de sportvereniging, de kerk, familie of buren? Organiseer dan een belcirkel. Stel voor om samen een schema te maken, zodat uw naaste met dementie regelmatig een telefoontje krijgt.
- Stuur een kaartje. Dat kan per post of online. U kunt zelfs een kaartje sturen met een vrolijk muziekje erin. Of een kaartje met een eigen foto, gemaakt met uw telefoon. Dat kan gemakkelijk via Oma post.
Meer tips van Samen dementievriendelijk leest u hier. Samen dementievriendelijk verschaft informatie en cursussen over omgaan met mensen met dementie, zodat zij gemakkelijker kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij.
Wilt u meehelpen aan oplossingen voor hersenziekten zoals dementie?
Schrijf u dan in bij Hersenonderzoek.nl en maak een profiel aan. U ontvangt dan vrijblijvend uitnodigingen voor onderzoek, waar u aan kunt deelnemen, gebaseerd op uw profiel.
Tijdens de coronacrisis nodigen we mensen alleen uit voor onderzoek waaraan men online kan deelnemen. Bijvoorbeeld over uw interesse in uw eigen genetische aanleg voor dementie en uw navigatievermogen.
Als het weer veilig is om deel te nemen aan onderzoek bij onderzoekslocaties zoals universiteiten en ziekenhuizen, kunt u daar ook uitnodigingen voor ontvangen. U kunt telkens per onderzoek aangeven of u wilt deelnemen.
Wist u dat we mensen zoeken met een diagnose Alzheimer?
Ondanks de coronacrisis zijn onderzoekers wereldwijd ontzettend druk bezig om oplossingen te vinden voor hersenziekten. Zodra het weer veilig is om deel te nemen aan onderzoek bij onderzoekslocaties, hebben zij de hulp van deelnemers extra hard nodig om de verloren tijd in te halen.
Deelnemers zijn dus onmisbaar. Zowel gezonde deelnemers, als mensen met een diagnose. Kent u iemand met beginnende dementie, die het misschien interessant vindt om deel te nemen aan onderzoek? Attendeer haar/hem op de mogelijkheid om zich in te schrijven voor vrijblijvende uitnodigingen voor hersenonderzoek.