Corona en dementie: tips
Corona en dementie: tips
Tips en adviezen om contact veiliger en aangenamer te maken
Veel inschrijvers van Hersenonderzoek.nl zorgen voor een naaste met dementie. Daarnaast wil een flink aantal inschrijvers nu zorg en hulp aanbieden aan hulpbehoevende mensen om hen heen. Lees hier hoe dat kan. Zo ontstaan er mooie initiatieven en fijne contacten!
Onze partner Alzheimer Nederland biedt veel praktische informatie aan mantelzorgers over het omgaan met dementie nu de uitbraak van het virus in volle gang is. We sommen hier een aantal concrete tips en adviezen voor u op en verwijzen u door naar de juiste plekken voor meer informatie. Met onderstaande tips wordt het hopelijk makkelijker.
We wensen u en de mensen om u heen veel gezondheid en sterkte toe in deze periode!
Maak handen wassen makkelijker
Handen wassen is een van de belangrijkste manieren om onszelf en de rest van maatschappij te wapenen tegen het virus. Daarom is het van belang dat u en uw naaste met regelmaat de handen wassen.
Als het lastig is om de geadviseerde 20 seconden vol te maken, zing dan bijvoorbeeld twee keer een liedje als ‘Het regent, het regent’ tijdens het wassen.
Als uw naaste niet bij u in huis woont en u uw naaste moet bezoeken, ondanks de geadviseerde thuisisolatie, is handen wassen een belangrijk onderdeel van uw bezoek. Zeker als u uw naaste moet aanraken, is het van belang dat u -zowel voor en na het aanraken- allebei 20 seconden de handen wast.
Onderneem activiteiten die ook binnen kunnen
We willen de verspreiding van het virus afremmen en ervoor zorgen dat de zorg zo min mogelijk wordt overbelast. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk binnen te blijven en aan ‘social distancing’ te doen. Dat kan moeilijk zijn. Bedenk daarom welke activiteiten uw naaste graag binnen onderneemt en breid daar op uit. Maak er nieuwe varianten van.
- Luister naar en dans op muziek. Stel bijvoorbeeld een muzieklijst samen uit de jaren dat uw naaste jong was. Dat kan onder andere via het gratis programma Spotify.
- Bekijk foto’s en video’s. Bespreek wat jullie zien.
- Lees voor.
- Luister naar audioboeken. Via de app Storytel kunt u naar verschillende soorten Nederlandse en Engelstalige (kinder-)boeken luisteren. Tip: u kunt de app 14 dagen gratis proberen.
- Speel spelletjes.
- Organiseer extra contact voor uw naaste. Een belletje of kaartje van de buurtman of familieleden zijn in deze periode extra fijn! Attendeer hen vriendelijk op die mogelijkheden.
- Heeft uw naaste een tuin of balkon? Gebruik die plek om even een frisse neus te halen. Maak hem samen zomerklaar. Dan bent u lekker buiten en aan het bewegen.
- Maak uit het raam kijken spannend. Spot vogels. Tel het aantal blauwe auto’s in de straat.
- Beweeg samen. Tik bijvoorbeeld een ballon over en weer.
- Kan uw naaste overweg met een smartphone of tablet? Bekijk dan deze lijst met tips voor apps voor mensen met dementie.
- Neem de tijd om samen te koken. Maak bijvoorbeeld stamppot of cupcakes. Rustig aardappelen en wortelen schillen of taartbeslag roeren, met een smakelijk resultaat.
Als u toch naar buiten moet met uw naaste, houd dan deze adviezen in gedachten:
- Begroet mensen die u kent door te zwaaien, te knikken of uw hand op te steken en loop vervolgens door.
- Bewaar minimaal 1,5 meter afstand van de mensen -ook kinderen- in de buurt. Probeer drukke plekken te vermijden.
- Maak gebruik van het ouderen-uur van de supermarkt, als u uw naaste niet alleen thuis kan laten bij het doen van de boodschappen.
Creëer een gevoel van veiligheid
Iedereen reageert anders op spanningen en onzekerheid. Ook het volgen van het nieuws volgen kan onrust veroorzaken. Een extra verdrietig effect kan zijn dat het gevoel van angst bij uw naaste blijft hangen, maar zij/hij vergeet waar dat gevoel vandaan komt. Houd hier rekening mee, als u televisie kijkt, radio luistert, en gesprekken voert over uw zorgen met anderen, waar uw naaste bij is.
Daarnaast is het goed om te realiseren dat iemand met dementie emoties van anderen kunnen overnemen, zelfs als zij/hij geen nieuws volgt. Probeer het normale leven zo veel mogelijk door te laten gaan, zoals uw naaste gewend is. U kunt uw zorgen hierover ook bespreken door naar de AlzheimerTelefoon van Alzheimer Nederland te bellen. Die is gratis bereikbaar tussen 9.00-23.00 uur op 0800-5088.
Maak contact
Thuisisolatie kan tot vereenzaming leiden. Zowel als uw naaste bij u in huis woont, als wanneer uw naaste elders woont. Misschien komt er nu minder bezoek dan anders en en mogelijk neemt de frequentie van de thuiszorg af. Contact in andere vormen kan dan verzachting brengen.
- Bellen kan extra fijn zijn als uw naaste u ook kan zien. Lees hier hoe u uw naaste kunt leren beeldbellen. Het artikel staat vol met praktische tips om het zowel voor u als uw naaste zo makkelijk en prettig mogelijk te maken.
- Organiseer en belcirkel van mensen die uw naaste kunnen bellen. Bijvoorbeeld van mensen die uw naaste normaal gesproken bezoeken. Maak onderling een schema, zodat uw naaste regelmatig contact heeft met iemand.
- Hoe leuk is het om post te ontvangen!? Stuur kaartjes en nodig anderen uit om ook kaartjes te sturen naar uw naaste. Via deze link kunt u tot en met 31 maart kiezen uit een aantal gratis kaarten (u betaalt alleen de postzegel). Deze Music for Memory kaarten zijn extra leuk, omdat er muziek uit klinkt. Tip: Wilt u iemand die zorgt bedanken? Stuur dan een van deze gratis kaarten, speciaal voor hulpverleners!
- Deze creatieve (klein)kinderen hebben een speciaal spandoek gemaakt voor hun oma, omdat ze niet op bezoek kunnen nu de coronacrisis heerst.
Bel met uw huisarts bij luchtwegproblemen en koorts
Denkt u dat uw naaste het coronavirus heeft opgelopen? Ga na of uw naaste meer dan 38 graden koorts én luchtwegproblemen heeft. Is uw naaste kortademig, kost het meer moeite om adem te halen dan anders of moet zij/hij meer hoesten dan normaal? Zo ja, bel dan met uw huisarts of de GGD.
Huisbezoeken en het bezoeken van het spreekuur kunt u nu beter vermijden om verdere verspreiding te voorkomen. In telefonisch overleg met de dokter kunt u dan de volgende stappen bepalen. Klinisch geriater Arend Arends beantwoordt in dit artikel veel gestelde vragen over corona, dementie en gezondheid.
Doe mee aan online onderzoek over dementie
Sinds half maart hebben we geen uitnodigingen voor onderzoek verstuurd. Gelukkig kunnen we de online studies weer opstarten.
Bijvoorbeeld de online vragenlijsten over veranderingen in het dagelijks leven bij dementie en genetische aanleg voor dementie.
Krijgt u een uitnodiging voor één of beide onderzoeken? Overweeg dan om deel te nemen door de vragenlijst in te vullen! De onderzoekers kunnen uw hulp goed gebruiken.
Wist u dat we mensen zoeken met een diagnose Alzheimer?
Ondanks de coronacrisis zijn onderzoekers wereldwijd ontzettend druk bezig om oplossingen te vinden voor hersenziekten. Zodra het weer veilig is om deel te nemen aan onderzoek bij onderzoekslocaties, hebben zij de hulp van deelnemers extra hard nodig om de verloren tijd in te halen.
Deelnemers zijn dus onmisbaar. Zowel gezonde deelnemers, als mensen met een diagnose. Kent u iemand met beginnende dementie die wilt deelnemen aan onderzoek? Attendeer haar/hem op de mogelijkheid om zich in te schrijven voor vrijblijvende uitnodigingen voor hersenonderzoek.
Links naar handige artikelen
Corona en dementie – Alzheimer Nederland
Omgaan met mensen met dementie tijdens Corona – Alzheimer Nederland
Apps voor mensen met dementie – Alzheimer Nederland
Kaartjes met muziek, speciaal voor mensen met dementie – Greetz, i.s.m. Alzheimer Nederland
Wat kun je doen voor iemand met dementie? – Samen dementievriendelijk