Help mee nieuwe manieren te vinden om psychische klachten te verbeteren

Ik doe mee

Help mee nieuwe manieren te vinden om psychische klachten te verbeteren

Help mee aan onderzoek naar depressie

Bijna 1 op de 5 mensen maakt in zijn of haar volwassen leven een depressie mee.

Kent u iemand met een jeugdtrauma of stemmings- en angstklachten? En wilt u onderzoekers helpen een oplossing te vinden voor deze of andere klachten?

Meld u dan hier aan.

Waarom Hersenonderzoek.nl?

42.738 anderen waren u voor

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Uitnodigingen voor onderzoeken die precies bij u passen
  • Toegang tot nieuwe behandelingen

Onderzoeken naar depressie

Er zijn op dit moment meerdere studies die onderzoek doen naar depressie. Bijvoorbeeld naar het vinden van behandelingen, of naar het ontstaan en de oorzaak van psychische klachten. Of onderzoek naar de link tussen depressie en ervaringen in de vroege jeugd (jeugdtrauma).

Bekijk alle onderzoeken hier rechts ➜

 

Onderzoekers in gesprek

RESET

Mensen die vervelende ervaringen hebben opgedaan in hun jeugd hebben een grotere kans om depressie te ontwikkelen. Bovendien kan hun depressie nog hardnekkiger zijn. Daarom is het nog belangrijker een succesvolle behandeling te vinden.

In de RESET studie ontvangen deelnemers een medicijn wat het stresssysteem in de hersenen lijkt te ‘resetten’. Hiermee hopen de onderzoekers van Amsterdam UMC dit soort depressies beter te behandelen.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

inflaMED

Vermoeidheid, zware armen of benen, veel eetlust, slaperigheid en een toename in gewicht. Herkenbaar? Mensen met een ‘immuno-metabole depressie’ hebben naast sombere gevoelens vaak last van bovenstaande klachten. Ook hebben zij vaak verhoogde ontstekings­waarden in hun bloed.

Bijna 30% van de depressies valt hieronder. Daarom is het belangrijk een passende behandeling te vinden. Met een ontstekingsremmer hopen de onderzoekers van inflaMED de klachten te verminderen.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

REACT

Dat een jeugdtrauma invloed heeft op het ontstaan van een depressie is bekend bij de onderzoekers van Amsterdam UMC. Maar hoe werkt dat precies? En op welke manier heeft een jeugdtrauma invloed op het ontstaan en verloop van de depressies?

Meten is weten: via fMRI scans, vragenlijsten, geheugentaken en nog meer interessante metingen proberen de onderzoekers te achterhalen of er een verschil is tussen mensen met een depressie mét een jeugdtrauma en zónder jeugdtrauma.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

PRISM2

Ieder mens ervaart wel eens periodes waarin hij of zij sociaal minder actief is. Dit noemen we sociale terugtrekking: minder met andere mensen omgaan dan voorheen. Sociale terugtrekking kan soms, in meer of minder mate, voorkomen tijdens een depressieve periode.

De onderzoekers van PRISM2 willen weten óf en hoe dit te meten is in de hersenen. Gaan we anders met collega’s, vrienden of familie om tijdens deze periodes, en hoe ziet dat eruit in de hersenen?

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Meedoen?

➜ Lees hieronder hoe u mee kunt doen.

Onderzoekers in gesprek

U kiest zelf waar u aan meedoet

Na uw aanmelding bij Hersenonderzoek.nl zorgen wij dat u wordt uitgenodigd voor onderzoeken die precies bij u passen. U kiest dus zelf per uitnodiging of u mee wilt doen. Het is geheel vrijblijvend en u zit nergens aan vast. Wij zorgen voor de uitnodiging, en u kiest.

Ja, ik meld me aan

Schrijf u in

Alleen met genoeg deelnemers kunnen we goed onderzoek doen naar depressie. Door u aan te melden helpt u mee nieuwe manieren te vinden om psychische klachten te verbeteren.

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.