Psychische klachten

Aandacht voor gezonde hersenen is in de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Met deze groeiende interesse in de hersenen komen ook andere nieuwe vragen naar boven. Want hoe zit het met onze psychische gezondheid? Waar komen psychische klachten zoals angstklachten, stemmingsklachten of een depressie vandaan? En zijn er manieren om deze klachten te verlichten of helemaal weg te nemen?

Twee onderzoeken naar depressie en jeugdtrauma

Onderzoekers van Amsterdam UMC houden zich bezig met depressie in combinatie met een jeugdtrauma. Een jeugdtrauma is een nare gebeurtenis die op jonge leeftijd plaatsvindt en grote indruk maakt op het kind. De onderzoekers weten dat door een jeugdtrauma de kans op depressie op latere leeftijd is verhoogd. Ook is deze lastiger te behandelen. Hoe de depressie goed behandeld kan worden gaan de onderzoekers van Amsterdam UMC verder uitzoeken in de twee studies.

REACT onderzoek
Met de studie REACT kijken de onderzoekers naar mensen zonder een depressie, mensen met een depressie en mensen met een depressie en een jeugdtrauma. Ze onderzoeken of mensen van de verschillende groepen anders reageren op bepaalde situaties. Dit vertelt ons meer over het gedrag van de mensen die een depressie hebben met een jeugdtrauma.

RESET onderzoek
Binnen de studie RESET wordt onderzocht of de klachten van mensen met depressie en een jeugdtrauma kan worden aangepast. Dit doen ze door een bepaald geneesmiddel te gebruiken. De onderzoekers hopen dat door het jeugdtrauma aan te pakken de klachten van de depressie ook verlicht worden.

Doe mee!
Kent u iemand met stemmingsklachten, angstklachten of een jeugdtrauma? Help mee nieuwe manieren te vinden om psychische klachten te verbeteren door mee te doen aan onderzoek via Hersenonderzoek.nl. Kijk voor meer informatie over onderzoek naar depressie op deze webpagina.

Interesse in deelname?

  • Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt Hersenonderzoek.nl u uit als blijkt dat uw profiel matcht met dat wat de onderzoekers zoeken. 
  • Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.