Voetbal, de meest populaire sport in Nederland, gaat soms gepaard met verschillende vormen van “impact” op het hoofd. Denk hierbij aan een harde kopbal of een fysiek duel met de tegenstander. Hersenschuddingen en andere hoofdtrauma’s zijn dan ook veelvoorkomende ‘blessures’ tijdens een potje voetbal.

Uit eerder onderzoek onder professioneel voetballers bleek dat zij een grotere kans hebben op bepaalde hersenaandoeningen waarbij hersencellen afzwakken, of de communicatie tussen hersencellen vermindert. Dit kan cognitieve problemen (bijvoorbeeld geheugen- en de concentratieproblemen) en psychische problemen (bijvoorbeeld depressie en gedragsverandering) veroorzaken.

De onderzoekers van NEwTON-BIS zijn benieuwd of deze klachten ook voorkomen bij (voormalig) voetballers of voetbalsters in Nederland, zowel op amateur als professioneel niveau. Om hier achter te komen maken zij een vergelijking tussen voetballers en mensen die nog nooit fysieke contactsporten, zoals rugby of ijshockey, hebben beoefend.

Voor dit onderzoek vult u éénmalig een online vragenlijst in. Ook vragen wij u een naaste (bijvoorbeeld uw partner, een vriend/vriendin, of een familielid) een korte vragenlijst over u in te vullen.

Voldoende Deelnemers Gevonden 

Op dit moment nodigen we geen mensen meer uit voor dit onderzoek. De onderzoekers hebben inmiddels voldoende deelnemers gevonden.