Interesse in deelname aan onderzoek? Schrijf je in!

Ik doe mee

Weet jij het antwoord?

Goed nieuws en nóg beter nieuws

Het goede nieuws: het helpt allebei! Steeds meer onderzoek laat zien dat gezond eten en voldoende bewegen bijdragen aan de veerkracht van je hersenen.

Nog beter nieuws: recent onderzoek laat zien het combineren van gezonde leefstijlfactoren een positief effect heeft op het denkvermogen van ouderen. Kortom: ook boven de 60 kun je je hersenen fitter maken.

Doe mee aan onderzoek naar hersengezondheid

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoeken
  • Beslis per onderzoek of je je aanmeldt

De optelsom voor je hersenen

Onderzoek uit Finland (de zogeheten FINGER studie) laat zien dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining ervoor zorgt dat ouderen minder snel achteruitgaan qua denkvermogen.

Denk daarbij aan dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen kunnen leren en ergens je aandacht bij kunnen houden. Je hersenen blijven dus veerkrachtiger als je met je leefstijl aan de slag gaat.

Slapen, ontspannen, sociaal contact...
Het telt mee.

Ander onderzoek toont aan dat ook leefstijlfactoren zoals beter slapen en voldoende ontspanning mogelijk een positief effect hebben op het denkvermogen.

Nederlandse hersenonderzoekers hebben besloten om die kennis te bundelen in de FINGER-NL studie. Ze combineren al deze leefstijlfactoren en gaan na of we deze positieve effecten ook vinden als een grote groep Nederlanders gedurende twee jaar met hun leefstijl aan de slag gaat.

Meer over FINGER-NL

Het effect van voeding op je brein

Een vijfde deel van je energie uit voeding gaat direct naar je hersenen. En die bestaan voor 50-60% uit vet. Toch wordt je brein niet blij van vettige karbonade, maar wel van vette vis. En niet van snelle suikers, maar wel van langzame.

Sterker nog: uit observationeel onderzoek blijkt dat mensen die zich strikt aan een Mediterraan dieet houden een lager risico hebben (wel 30 tot 40%!) op achteruitgang van de hersenwerking.

Meer over voeding

Dit doet bewegen met je hersenen

Bewegen zorgt niet alleen voor een energieker en fitter lijf. Het stimuleert ook de aanmaak van nieuwe hersencellen. Bovendien versterkt een goede bloedcirculatie de gezondheid van je hart en vaten – ook in je hersenen. Daarmee verklein je de kans op het ontwikkelen van dementie, depressies en beroertes.

Eigenlijk kun je de stelregel aanhouden: alles wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen. Dus wandel dagelijks een half uurtje, kies voor de trap in plaats van de lift en ga met vrienden een eind fietsen of lekker sporten.

Meer over bewegen

Interesse in deelname aan het leefstijlonderzoek?

De onderzoekers van FINGER-NL zijn nog op zoek naar deelnemers! Ze zoeken mensen tussen de 60 en 79 jaar die minimaal drie risicofactoren hebben voor cognitieve achteruitgang. Denk daarbij aan een hoge bloeddruk, familieleden met dementie, weinig beweging, een ongezond eetpatroon, etcetera.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door vijf onderzoekcentra Nederland: Alzheimercentrum Amsterdam, Universitair Medisch Centrum Groningen, Alzheimer Centrum Limburg, Radboudumc (in Nijmegen) en Wageningen University & Research.

FINGER-NL

Deze leefstijlfactoren komen in het onderzoek aan bod

  • Ontspanning
  • Hart- en vaatgezondheid
  • Slaap
  • Bewegen
  • Voeding
  • Sociale contacten
  • Mentale activiteit

U kunt zich opgeven voor FINGER-NL door u vrijblijvend in te schrijven bij Hersenonderzoek.nl. Wij nodigen u per e-mail uit voor dit onderzoek, als blijkt dat uw profiel past bij dat wat de onderzoekers zoeken.

We kunnen u dan ook uitnodigen voor hersenonderzoek van andere universiteiten en academische ziekenhuizen. U kunt per onderzoek beslissen of u zich wilt aanmelden.

Doe mee aan onderzoek

Meld u net als %s anderen aan

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.