Doe mee aan onderzoek naar hersengezondheid

Ik doe mee

Dit doet bewegen met je brein

Dat regelmatig bewegen je fit houdt weet je natuurlijk al lang, maar wist je dat het ook grote effecten heeft op je brein?

Hier lees je wat beweging doet met je hersenen en welk onderzoek er nu loopt naar de invloed van beweging op je brein.

 

Doe mee aan onderzoek

Werk aan hersengezondheid

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoek
  • Beslis per onderzoek of je je aanmeldt

Je hart heeft effect op je brein

Je lijf in beweging houden verlaagt de kans hart- en vaatziekten en diabetes. Dat is prettig en slim, maar het heeft nóg een positief effect.

Als je die ziekten voorkomt of goed onder controle houdt, verlaag je óók je kans op hersenziekten. Dus als je werkt aan een gezond hart- en vatenstelsel, sla je twee vliegen in één klap!

Deze onderzoeken vind je waarschijnlijk interessant

FINGER-NL – In dit onderzoek ga je twee jaar lang aan de slag met beweging en andere leefstijlfactoren om je hersengezondheid te verbeteren. Steeds meer onderzoek laat zien dat een gezonde leefstijl een positief effect heeft op het denkvermogen. Denk daarbij aan het geheugen, iets nieuws leren en je kunnen concentreren.

Interesse in deelnemen? Klik op de afbeelding ➜

CAFE-studie

We weten dat de stapeling van het amyloïd-bèta eiwit leidt tot beschadiging van de bloedvaten in de hersenen (ook wel cerebrale amyloïd angiopathie, CAA, genoemd), wat kan leiden tot geheugenklachten. Nu kunnen we CAA alleen met zekerheid vaststellen als mensen zijn overleden.

Om eerder te kunnen ingrijpen willen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen methodes ontwikkelen waarmee we de eiwitstapeling al gedurende het leven kunnen aantonen.

ExCersion-VCI

Lichaamsbeweging heeft een positief effect op het cognitief functioneren bij ouderen die geen cognitieve klachten hebben. Denk daarbij aan geheugen, taal, aandacht, problemen oplossen en plannen maken. Het mechanisme erachter is nog onduidelijk.
Onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam gaan na of intensieve beweging de bloeddoorstroming in de hersenen verbetert en wat het effect is op cognitieve klachten.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Age Study

Onderzoekers van Universiteit Leiden kijken met online tests of subtiele veranderingen in gedrag iets kan vertellen over veroudering en de achteruitgang die daarmee gepaard gaat. Daarom kijkt deze studie onder andere naar typesnelheid (op de telefoon) en hoe dit verandert over de tijd.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Wat goed is voor je hart, is goed voor je brein

Bewegen zorgt niet alleen voor een energieker en fitter lijf. Het stimuleert ook de aanmaak van nieuwe hersencellen. Bovendien versterkt een goede bloedcirculatie de gezondheid van je hart en vaten. Oók de bloedvaten in je hersenen. Hiermee verklein je de kans op het ontwikkelen van dementie, depressies en beroertes.

Je hersenen vormen maar 2% van je lichaamsgewicht, maar ze krijgen 20% van alle energie die je uit je bloed haalt. Je hersenen worden dus 10 keer zo goed doorbloed als de rest van je lichaam! Geen wonder dat je ontzettend veel bloedvaten hebt in je hersenen. En dus ook geen wonder dat alles wat goed is voor je hart en bloedvaten, óók gezond is voor je hersenen.

Dus maak die dagelijkse wandeling, kies voor de trap in plaats van de lift, en ga met vrienden een eind fietsen of lekker sporten! En houd het simpel: je hoeft niet per sé naar het bos. Een blokje om in de buurt helpt ook. Tip: de stappenteller op je telefoon kan je helpen om in beweging te komen.

Beweeg je hersenen blij

Soms is het starten met bewegen een behoorlijke stap, maar je hebt vast wel gemerkt dat je na een rondje wandelen een fitter gevoel dan ervoor. Misschien ben je erdoor vermoeid, maar je hebt een frisser hoofd.

Hetzelfde geldt voor sporten. Direct erna voel je je mentaal sterker, vrolijker en heb je meer energie. Dit komt doordat er verschillende signaalstoffen (neurotransmitters) in je hersenen vrijkomen. Onder andere de signaalstoffen dopamine, serotonine en endorfine. Het zijn alle drie hormonen die heerlijk door je lichaam kunnen gieren.

Deze hormonen gieren door je brein als je in beweging komt ➜

➜ Endorfine staat onder bekend als het snelst werkende anti-stress hormoon, omdat het binnen één minuut een stressreactie kan stilleggen. || ➜ Dopamine zorgt dat je na het sporten een voldaan gevoel hebt. Daarnaast heeft dopamine alles te maken met motivatie en aandacht. Sporten zorgt voor een betere opslag van dopamine in het brein en verhoogt de productie ervan. Hierdoor kun je je beter concentreren. || Van ➜ serotonine verbetert je humeur en groeit je zelfvertrouwen. Drie dubbele winst!

Beweging en dementie

Naast directe effecten heeft lichaamsbeweging ook op lange termijn effect op de hersenen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bewegen het risico op dementie met 28 tot wel 45% kan verlagen. Deze veelbelovende resultaten zijn afkomstig van een aantal kleine studies.

Er is dus meer onderzoek nodig om te bepalen of beweging daadwerkelijk helpt om je van cognitieve achteruitgang te behoeden. Daarom vindt er nu een grootschalig onderzoek plaats op 5 locaties in Nederland: FINGER-NL.

Lees meer over dit onderzoek

Vergroot je spieren en je hersenen

Wanneer je beweegt, wordt bloed door je lichaam gepompt. Ook naar de hersenen. Je hersenen profiteren dus van de extra zuurstof en voedingsstoffen. Die gebruiken ze om nieuwe neuronen aan te maken en verbindingen daartussen aan te leggen. Hiermee bouw je voorraden op: reserves voor wanneer het wat minder gaat. Bijvoorbeeld wanneer beschadiging optreedt. Je hersenen worden daardoor veerkrachtiger.

Naast sporten helpt regelmatig wandelen ook al:

Wandelen beschermt hersengebieden tegen krimp

Bij mensen die mee deden aan en proef waarin ze zes maanden een wandelprogramma volgden (45 minuten wandelen, drie keer per week) zagen onderzoekers op hersenscans van die mensen dat de hersencellen die belangrijk zijn om je aandacht ergens bij te houden extra actief waren. Bovendien was het volume van die aandacht gerelateerde hersenkernen groter geworden. Het aantal cellen was dus toegenomen.

Dit was vooral te zien in de prefrontale en temporale cortex. Die bleken meer grijze en witte stof te hebben na afloop van de zes maanden aerobic training. Deze gebieden staan erom bekend dat ze het snelst verminderen in volume bij het ouder worden. Mooi dus, als je daar wat van kan hamsteren door te wandelen!

Tip: "Beweeg minimaal 20 minuten per dag om te voorkomen dat je hersenen indutten. En liefst veel meer!"

Prof. dr. Erik Scherder,
betrokken bij leefstijlonderzoek FINGER-NL

Doe mee aan onderzoek

Wil je ook aan de slag met bewegen? Overweeg dan om deel te nemen aan het FINGER-NL onderzoek.

Je gaat dan twee jaar lang werken aan leefstijlfactoren zoals lichaamsbeweging, slaap, ontspanning en voeding om je hersenen fit te houden.

Je kunt op vijf locaties in Nederland deelnemen als je tussen de 60 en 79 jaar bent en voldoet aan het profiel dat de onderzoekers zoeken.

Meer over FINGER-NL

Doe mee aan onderzoek naar hersengezondheid

We kunnen je voor uiteenlopende onderzoeken uitnodigen die aansluiten bij jouw profiel.

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.