Goede voeding is belangrijk voor onze gezondheid. Onderzoeken laten zien dat het voedingspatroon ook van invloed is op het ontstaan van dementie. Zo lijkt overgewicht tijdens het volwassen leven het risico op dementie te vergroten terwijl een mediterraan voedingspatroon juist beschermt. Wanneer eenmaal sprake is van dementie dan komt regelmatig onbedoeld gewichtsverlies voor.

Maar hoe komt het dat mensen met dementie een veranderde voedingsstatus hebben? Hiernaar wordt veel onderzoek gedaan. Is de veranderde voedingsstatus een gevolg van de ziekte? Vergeten mensen met dementie misschien te eten? Of zijn de smaak en het energieverbruik veranderd waardoor mensen anders gaan eten?

Een andere belangrijke vraag die onderzoekers bezig houdt is of een goede voeding achteruitgang bij dementie zou kunnen vertragen. In het nieuws vindt je regelmatig berichten over voedingsmiddelen die een effect zouden hebben op dementie. Voedingsmiddelen zoals visolie, groene thee, kurkuma of kokosolie. Tot nu toe is geen bewijs gevonden dat één van deze voedingsmiddelen een effect heeft op achteruitgang van het geheugen.

Er is nog geen dieet tegen het krijgen van dementie, maar een gezond gewicht en een gezond voedingspatroon met veel groente, fruit, vis en noten dragen bij aan een algehele goede (hersen)gezondheid.

Francien de Leeuw
Francien de Leeuw
Onderzoeker Alzheimercentrum Amsterdam
Astrid Doorduijn
Astrid Doorduijn
Onderzoeker Alzheimercentrum Amsterdam