Waarom is Hersenonderzoek.nl gestart? En wat zijn de plannen voor de toekomst? Wij gingen hierover in gesprek met de projectleider van Hersenonderzoek.nl: Marissa Zwan.

Hoe is Hersenonderzoek.nl ontstaan?

“Het is lastig om de juiste deelnemers te vinden voor onderzoek naar hersenziekten, en dit is een gedeeld probleem onder onderzoekers, zelfs wereldwijd”, legt Marissa uit. Dit was de reden voor het starten van Hersenonderzoek.nl. Dit is een online platform waar mensen die geïnteresseerd zijn in onderzoek zich kunnen inschrijven. Zij kunnen dan worden uitgenodigd voor passend onderzoek. “Zo helpen we onderzoekers bij het sneller en makkelijker vinden van deelnemers voor hun onderzoek”.

Wat motiveert jou?

“Het vinden van de deelnemers voor onderzoek is een grote uitdaging en is naar mijn mening een probleem dat weinig aandacht krijgt”, deelt ze. Marissa hoopt via Hersenonderzoek.nl te kunnen helpen bij het oplossen van dit probleem en dit gaat de goede kant op. Hersenonderzoek.nl heeft namelijk al meer dan 80 onderzoeken geholpen bij het vinden van deelnemers! Marissa gelooft dat er nog veel meer onderzoeken zijn die Hersenonderzoek.nl nu of in de toekomst kan gaan helpen; “Ik hoop dan ook dat steeds meer onderzoekers uit heel Nederland hun weg naar ons kunnen vinden”.

Wat zijn de plannen voor Hersenonderzoek.nl in de toekomst?

Voor het komende jaar heeft Hersenonderzoek.nl grote plannen. Marissa maakt duidelijk dat het vergroten van diversiteit binnen het platform belangrijk is. “Hoe bereiken we mensen die we tot nu toe nog niet (voldoende) hebben kunnen bereiken?”, vraagt ze zich af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een migratieachtergrond. Daarnaast richt Hersenonderzoek.nl zich op het vinden van meer mensen met een depressie en de ziekte van Alzheimer. “Dit maakt het mogelijk om lopende en toekomstige onderzoeken naar deze ziektes beter te helpen”, legt Marissa uit.