Ervaart u problemen met communiceren, zoals tijdens praten, lezen en schrijven? Binnenkort start er via Hersenonderzoek.nl een onderzoek naar communicatieproblemen. Wij gingen hierover in gesprek met onderzoeker Lizet van Ewijk.

Bekijk de video

Lizet werkt bij de Hogeschool Utrecht en werkt als onderzoeker en als logopedist. Samen met haar team doet zij onderzoek naar praten en communiceren met elkaar. Zij proberen oplossingen te vinden voor momenten dat praten en communiceren met elkaar niet meer goed lukt. “We vragen aan mensen die zelf soms problemen hebben met praten, begrijpen, schrijven of lezen; wat is nou de impact van dat probleem op jouw leven?”, zegt Lizet. Dit wil zij samen met haar team onderzoeken, zodat ze een hier een betere maat voor hebben en de wensen van mensen die deze problemen ervaren hierin kunnen meenemen.

Wat is er al onderzocht?

Lizet en haar team hebben al met mensen gekeken wat momenten of gebeurtenissen zijn waar praten, luisteren en communiceren belangrijk is en waar het soms niet goed gaat. Dit zijn bijvoorbeeld dingen als ‘Ik kan een gesprek voeren met mijn vrouw tijdens het eten’ of ‘ik kan mijn kleinkinderen voorlezen als ze naar bed gaan’. Deze vragen gaat Lizet nu voorleggen aan een hele grote groep mensen. Met deze informatie kunnen ze daarna zorgen dat iedere cliënt of patiënt maar vijf tot zeven van dit soort vragen hoeft te beantwoorden als ze bij een dokter, logopedist of andere hulpverlener komen.

Hoe gaat dit onderzoek in zijn werk?

Tijdens dit onderzoek gaat u online vragen beantwoorden met ‘dit kan ik wel’ of ‘dit kan ik niet’. Als u het lastig vindt om digitaal vragen te beantwoorden, dan zijn er ook andere mogelijkheden. Lizet: “Dan komen wij bijvoorbeeld thuis om dit met u samen te doen in een gespreksvorm”.

Wie kan er meedoen?

Alle mensen die te maken hebben met momenten in hun leven dat ze ertegenaan lopen dat praten, luisteren of begrijpen niet meer zo goed lukt. “Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens een feestje. Of dat u sowieso niet meer naar feestjes gaat omdat u merkt dat het lastig is om in alle drukte een gesprek te voeren. Maar dit kan ook zijn omdat u uw kleinkinderen niet meer kan voorlezen. Dit zijn veel meer situaties dan u in eerste instantie misschien dacht”, zegt Lizet.

Meedoen aan het onderzoek van Lizet?

Als u ingeschreven staat bij Hersenonderzoek.nl krijgt u vanzelf een uitnodiging als u in aanmerking komt voor dit onderzoek.

Nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in via www.hersenonderzoek.nl en ontvang een uitnodiging als u in aanmerking komt voor dit onderzoek.