Stel: u heeft klachten in het denkvermogen -bijvoorbeeld geheugenklachten- maar er is geen sprake van dementie, wat is informatie over de mogelijke oorzaak van de klachten u dan waard? Dat willen onderzoekers van Alzheimercentrum Ansterdam graag achterhalen.

Veel mensen krijgen in de geheugenpolikliniek de diagnose ‘milde cognitieve stoornissen’. Dit wordt ook wel Mild Cognitive Impairment (MCI) genoemd. Mensen met MCI hebben problemen in het denkvermogen, maar nog niet zo ernstig dat we van dementie spreken. MCI kán een voorstadium van dementie zijn, maar dat hoeft niet.

Door nieuwe diagnostische tests, bijvoorbeeld met de Alzheimer-PET scan, kunnen we nu veel nauwkeuriger vast stellen of de ziekte van Alzheimer de onderliggende oorzaak van MCI is. Dit kan zelfs vóór er sprake is van dementie. Toch geeft zo’n Alzheimer-PET scan geen volledige zekerheid en is het lastig om precies te voorspellen wanneer dementie op zal treden bij mensen met MCI.

Sommige patiënten en hun familieleden willen graag de oorzaak van hun klachten kennen, ook als er geen geneesmiddel is om de ziekte te stoppen. Anderen wachten liever af wat de toekomst brengt.

Hoe zit dat voor u? Als we weten hoeveel waarde mensen hechten aan informatie over de oorzaak van hun klachten, kunnen we de zorg verbeteren

Interesse in deelname?
Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt Hersenonderzoek.nl u uit als blijkt dat uw profiel macht met dat wat de wetenschappers zoeken. We doen dat in de periode augustus 2021 – najaar 2022. 

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.