Bipolaire stoornis: Vincent van Gogh had er last van en ook acteur Stephen Fry leeft er mee. Vaak ervaren mensen met deze aandoening enorme stemmingswisselingen: hoge pieken, afgewisseld met diepe dalen.

Er is nog relatief weinig onderzoek gedaan naar bipolaire stoornis. BINCO is één van de onderzoeken die in Nederland naar deze aandoening plaatsvindt. Het staat voor Bipolair Nederlands Cohort (BINCO) en wordt uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum.

De onderzoekers van BINCO zijn benieuwd naar de factoren die van invloed zijn op het beloop van een bipolaire stoornis. Zijn er bepaalde factoren die het ziekteproces versterken? Of kunnen we juist  beschermende factoren identificeren?

Om deze vragen te beantwoorden maken de onderzoekers een vergelijking tussen mensen mét een bipolaire stoornis en mensen zónder deze stoornis. Hierbij kijken ze onder andere naar biologische data (bijvoorbeeld bloed en haar), neurologische data (bijvoorbeeld cognitief functioneren en fMRI hersenscans) en psychologische data (bijvoorbeeld persoonlijkheid en omgevingsfactoren).

Interesse in deelname?

Wij helpen de onderzoekers met het vinden van gezonde controledeelnemers. Wij nodigen mensen uit die qua leeftijd, geslacht en opleidingsniveau overeenkomen met één van de patiënten die al deelnemen aan de studie.

  • Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt Hersenonderzoek.nl u uit als blijkt dat uw profiel matcht met dat wat de wetenschappers zoeken. 
  • Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.