Waarschijnlijk heeft u vanochtend uw tanden gepoetst, maar heeft u vandaag ook al iets gedaan voor de gezondheid van uw brein gedaan?

Leefstijl is voor een deel bepalend voor de gezondheid van de hersenen. Het speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een dementie en de ziekte van Alzheimer. Leefstijl alleen kan de ziekte niet helemaal voorkomen, maar op groepsniveau is zichtbaar dat dat mensen die fysiek en sociaal actief blijven en gezond eten, beter weerstand kunnen bieden tegen veranderingen in de hersenen dan mensen die dit niet doen. Onderzoekers van het VUmc Alzheimercentrum ontvangen veel vragen over wat men zelf kan doen om de hersenen zo gezond mogelijk te houden. Een groep die in het bijzonder behoefte heeft aan deze informatie, zijn mensen die geheugenklachten ervaren. Daarom hebben de onderzoekers het online leefstijl programma ‘HalloHersenen’ ontwikkeld. Daarmee kunnen mensen thuis zelf aan de slag.

Het programma geeft via de app en de website dagelijks Oppeppers: tips om de hersenen gezond te houden. Daarbij wordt ook uitgelegd waarom die oppepper bijdraagt aan de gezondheid van de hersenen. Momenteel testen de onderzoekers bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van het programma. Daarbij beantwoorden ze onder andere vragen als: Voor wie is HalloHersenen geschikt? Hoe gebruiken mensen een online leefstijl programma als ze dit thuis kunnen doen? Welke dagelijkse adviezen worden gewaardeerd en welke minder?