In dit onderzoek bekijken onderzoekers van Amsterdam UMC of de hersenen van gezonde mensen qua structuur en werking verschillen van mensen met hypersomnolentie, waaronder narcolepsie. Mensen met hypersomnolentie hebben last van overmatige slaperigheid overdag en kunnen altijd en overal in slaap vallen, zonder dat ze hier controle over hebben.

Hypersomnolentie is een verzamelnaam voor een aantal slaapstoornissen en wordt ook narcolepsie en idiopathische hypersomnie genoemd. Momenteel wordt er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende vormen van hypersomnolentie:

  • narcolepsie type 1
  • narcolepsie type 2
  • idiopathische hypersomnie

We weten wel hoe narcolepsie type 1 ontstaat, maar nog niet hoe de andere twee typen ontstaan. Met dit onderzoek willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in de oorzaak en werkingsmechanismen van deze slaapaandoeningen.

Daarnaast geeft dit onderzoek inzicht in de overeenkomsten en verschillen tussen deze soorten hypersomnolentie. Die kennis kan helpen om de diagnostiek en behandeling te verbeteren.

Interesse in deelname?
Dit onderzoek is inmiddels afgerond. De onderzoekers hebben voldoende deelnemers gevonden.

Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt ons team u voor andere onderzoeken uit, als blijkt dat u voor een studie in aanmerking komt. (Soms zijn er meer geschikte mensen dan de onderzoekers nodig hebben en nodigen we een selectie uit. Stuur gerust een e-mail als u interesse heeft in een ander specifiek onderzoek. Dan kunnen wij nagaan of u daarvoor in aanmerking komt en toevoegen aan de selectie.)

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.