In dit onderzoek bekijken onderzoekers van Amsterdam UMC of de hersenen van gezonde mensen qua structuur en werking verschillen van mensen met hypersomnolentie, waaronder narcolepsie. Mensen met hypersomnolentie hebben last van overmatige slaperigheid overdag en kunnen altijd en overal in slaap vallen, zonder dat ze hier controle over hebben.

Hypersomnolentie is een verzamelnaam voor een aantal slaapstoornissen en wordt ook narcolepsie en idiopathische hypersomnie genoemd. Momenteel wordt er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende vormen van hypersomnolentie:

  • narcolepsie type 1
  • narcolepsie type 2
  • idiopathische hypersomnie

We weten wel hoe narcolepsie type 1 ontstaat, maar nog niet hoe de andere twee typen ontstaan. Met dit onderzoek willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in de oorzaak en werkingsmechanismen van deze slaapaandoeningen.

Daarnaast geeft dit onderzoek inzicht in de overeenkomsten en verschillen tussen deze soorten hypersomnolentie. Die kennis kan helpen om de diagnostiek en behandeling te verbeteren.

Interesse in deelname?
Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt Hersenonderzoek.nl u uit als blijkt dat uw profiel matcht met dat wat de wetenschappers zoeken. 

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.