Onderzoekers van Universiteit Leiden en het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) bestuderen in het onderzoek ‘Insuline voor honger en geheugen’ wat de effecten zijn van het toedienen van insuline met behulp van een neusspray bij mensen met diabetes type 2.

Na een diagnose met diabetes type-2 wordt geadviseerd om een strikt dieet te volgen om diabetes onder controle te houden. Het kan lastig zijn zo’n dieet vol te houden vanwege een verhoogd hongergevoel. Daarnaast ervaren mensen met diabetes soms geheugenproblemen.

Toediening via de neus is een makkelijke en veilige manier om insuline toe te dienen. De onderzoekers gaan na wat de effecten zijn, als insuline wordt toegediend via de neus, op het hongergevoel en het geheugen.

Eerder onderzoek laat zien dat insuline – als het wordt toegediend via de neus – het hongergevoel kan verminderen en het geheugen kan verbeteren in gezonde mensen. We weten nog niet of deze effecten ook in mensen met diabetes kunnen worden gevonden. Als blijkt dat toediening van insuline via de neus positieve effecten heeft, kan het in de toekomst gebruikt worden voor mensen met diabetes die last hebben van een hongergevoel of voor mensen die cognitieve problemen ervaren.

Interesse in deelname?
Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt Hersenonderzoek.nl u uit als blijkt dat uw profiel matcht met dat wat de wetenschappers zoeken. 

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.