Na hersenbeschadiging moet je soms opnieuw leren bewegen. Wetenschappers van Universiteit Leiden en Vrije Universiteit onderzoeken in hoeverre het gebruik van metaforen effectief is bij het veranderen van bewegingspatronen.

Therapeuten, bewegingsonderwijzers en sporttrainers kunnen op verschillende manieren aanwijzingen geven over bewegingen. Soms gebruiken ze daarvoor metaforen of analogieën. Een voorbeeld hiervan bij hockey is “Houd je stick vast alsof je een koekenpan vasthoudt”. Ondanks dat dit soort aanwijzingen vaak gebruikt worden in de praktijk, is nog niet duidelijk wat het effect hiervan is en voor wie dit type aanwijzingen goed werkt.

Door meer te leren over de effecten metaforen bij instructie en in kaart te brengen hoe ze samenhangen met denkprocessen, willen de onderzoekers in de toekomst gerichtere revalidatie voor patiënten en training voor sporters kunnen aanbieden.

Interesse in deelname?
Dit onderzoek is inmiddels afgerond. De onderzoekers hebben voldoende deelnemers gevonden.

Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt ons team u voor andere onderzoeken uit, als blijkt dat u voor een studie in aanmerking komt. (Soms zijn er meer geschikte mensen dan de onderzoekers nodig hebben en nodigen we een selectie uit. Stuur gerust een e-mail als u interesse heeft in een ander specifiek onderzoek. Dan kunnen wij nagaan of u daarvoor in aanmerking komt en toevoegen aan de selectie.)

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.