In dit onderzoek bestuderen wetenschappers van het Sinai Centrum het effect van traumabehandeling bij mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSS) en een persoonlijkheidsstoornis.

Deze patiënten hebben veel klachten en behandeling is vaak nog niet effectief. Momenteel is nog onbekend voor wie welke behandeling het beste werkt en de onderzoekers willen dit graag op individueel niveau kunnen voorspellen.

Voor deze voorspelling maken de onderzoekers MRI scans. Hierbij wordt zowel de hersenactiviteit en hersenstructuur van patiënten met een trauma-gerelateerde stoornis onderzocht om te kijken of dit voorspellend is van het behandeleffect. Voor het interpreteren van de MRI scans hebben de onderzoekers ook MRI-scans van gezonde mensen nodig. Die gezonde deelnemers zoeken ze via Hersenonderzoek.nl.

De onderzoekers willen uiteindelijk bepalen of een traumabehandeling op zichzelf, of traumabehandeling in combinatie met persoonlijkheidsbehandeling beter werkt. Ook hopen ze te kunnen voorspellen voor wie welke behandeling het beste werkt, zodat patiënten meteen de goede behandeling kunnen krijgen.