Mensen die een depressieve episode hebben gehad, kunnen sneller een nieuwe depressie krijgen. Dat komt mogelijk door een kwetsbaarheid in het hanteren van (alledaagse) emoties. Door deze kwetsbaarheid kan een nieuwe depressieve periode sneller en makkelijker ontstaan dan een eerste depressieve episode. Bovendien lijkt het erop dat bij iedere volgende depressie de kans op een nieuwe depressie verder toeneemt.

Onderzoekers van het RadboudUMC willen in het SMARD onderzoek nagaan of ze met behulp van twee apps kunnen herkennen of iemand dreigt terug te vallen in een depressie en of ze deze kans kunnen verkleinen met behulp van een hersentraining.

Als we met behulp van deze apps een dreigende terugval vroegtijdig kunnen herkennen en de gevoeligheid voor een terugval kunnen beïnvloeden met een hersentraining, kunnen we beter voorkomen dat mensen in nieuwe depressies raken.

Interesse in deelname?

Dit onderzoek is in de laatste fase van de inclusie. Aanmelden via Hersenonderzoek.nl is niet meer mogelijk. U kunt zich nog wel aanmelden voor de SMARD studie via het Radboud UMC.