Er is mogelijk een nieuwe behandeling voor mensen die last hebben van OCS: obsessieve compulsieve stoornis. OCS wordt ook wel eens dwangstoornis genoemd en is bij sommige mensen beter bekend via de Engelse afkorting OCD.

De meest voorkomende behandeling voor OCS bestaat momenteel uit antidepressiva in combinatie met gedragstherapie. Deze behandeling werkt echter maar voor de helft van de patiënten voldoende. Het ontwikkelen van nieuwe, effectievere behandelmethoden is daarom erg belangrijk.

Onderzoekers van Amsterdam UMC en GGZ inGeest verwachten dat transcraniële magnetische stimulatie (TMS) goed kan werken voor mensen met een OCS. Vandaar ook de naam van dit onderzoek: Transcranial magnetic stimulation Improving Cognitive Control in Obsessive-compulsive disorder – kortweg TIPICCO.

Momenteel is nog niet precies bekend wat de effecten zijn van de behandeling op de hersenen van mensen met OCS en welke vorm van stimulatie het beste effect geeft. In dit onderzoek bepalen de onderzoekers daarom het effect van drie verschillende vormen van repetitieve TMS. Met de kennis die we daarmee opdoen, kunnen we bepalen of we deze behandeling in de toekomst kunnen inzetten als  behandeling voor mensen met een OCS.

Interesse in deelname?
Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt Hersenonderzoek.nl u uit als blijkt dat uw profiel matcht met dat wat de wetenschappers zoeken. 

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.