Op afstand meten en voorspellen van depressie en terugval

Mensen die een depressie hebben of gehad hebben, kunnen last hebben van veranderingen in hun slaappatroon of sociale activiteiten wanneer hun stemming slechter wordt. Zij gaan bijvoorbeeld meer of juist minder slapen of spreken minder vaak af met vrienden of familie wanneer zij zich somber voelen.

Kun je depressie en terugval voorspellen op afstand?

In deze studie willen onderzoekers van Amsterdam UMC (locatie VUmc) bepalen of we depressie en terugval op afstand kunnen meten en voorspellen. Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken of gegevens over sociale activiteit en slaap – verzameld met een bewegingsmeter (een Fitbit horloge) en smartphone – verergering van depressieve klachten kan voorspellen. Daarnaast willen de onderzoekers uitzoeken hoe mensen het verzamelen van gegevens via de bewegingsmeter en smartphone over een langere periode ervaren.

Onderdeel van Europees onderzoek

Dit onderzoek maakt deel uit van een groter Europees onderzoek, genaamd RADAR-CNS. Binnen dit grotere onderzoek worden ook de ziektebeelden epilepsie en MS bestudeerd. In Amsterdam wordt alleen onderzoek gedaan naar depressie. Zie voor meer informatie over RADAR-CNS.

Interesse in deelname?

Dit onderzoek is inmiddels afgerond. De onderzoekers hebben voldoende deelnemers gevonden.

Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt ons team u voor andere onderzoeken uit, als blijkt dat u voor een studie in aanmerking komt. (Soms zijn er meer geschikte mensen dan de onderzoekers nodig hebben en nodigen we een selectie uit. Stuur gerust een e-mail als u interesse heeft in een ander specifiek onderzoek. Dan kunnen wij nagaan of u daarvoor in aanmerking komt en toevoegen aan de selectie.)

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.