27 januari 2022 – Vandaag is de officiële start van de FINGER-NL studie, een twee jaar durende interventiestudie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen.

FINGER-NL logoIn de FINGER-NL studie, onderdeel van het overkoepelende nationale MOCIA project, bundelen vijf Nederlandse onderzoekscentra de krachten tot één multi-domein leefstijl interventie. Wageningen Universiteit, Universiteit Maastricht, Radboud Universitair Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Groningen en Alzheimercentrum Amsterdam onderzoeken samen hoe leefstijlinterventies kunnen bijdragen aan het verbeteren van de hersengezondheid van ouderen.

Uit eerder wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er factoren zijn die samenhangen met een hoger risico op achteruitgang van het denkvermogen. Sommige van deze risicofactoren kan men zelf beïnvloeden door aanpassingen in de leefstijl. Een eerdere studie uitgevoerd in Finland, genaamd FINGER, vond dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining het denkvermogen van ouderen verbetert. Recent onderzoek laat zien dat andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk ook een positief effect kunnen hebben op het denkvermogen. De FINGER-NL studie bundelt al deze leefstijlfactoren tot een tweejarige multi-domein leefstijlinterventie.

Leefstijlprogramma op maat

Man doet oefening op yogamatHet gepersonaliseerde leefstijlprogramma in deze studie duurt 2 jaar en is gericht op verschillende onderwerpen die samenhangen met de hersengezondheid, zoals lichaamsbeweging, geheugentraining, hart- en vaatgezondheid, voeding, slaap, ontspanning en sociale activiteiten. Deelnemers aan deze studie zijn tussen de 60-80 jaar oud. Met de resultaten van het onderzoek kan een gerichter leefstijladvies gegeven worden, met als doel achteruitgang in het denkvermogen van ouderen te voorkomen.

Zelf deelnemen?

Bent u tussen de 60 en 80 jaar oud en hebt u interesse om deel te nemen aan dit onderzoek? Schrijf u dan hier in!

Meer informatie?

Voor meer informatie over FINGER-NL kunt u op deze pagina kijken.