Waarom krijgen sommige kankerpatiënten tijdens of na hun behandeling cognitieve problemen? Wat zijn de risicofactoren en wat kunnen we aan de problemen doen?

Dat zijn vragen die onderzoeker Philippe en zijn collega’s van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) willen beantwoorden. Via Hersenonderzoek.nl zoeken ze gezonde controledeelnemers voor hun studie; mensen zonder kankerdiagnose. De deelnemers van het eerste uur gaan nu de tweede fase in. Zij ontvangen de komende tijd van Philippe de uitnodiging voor het tweede onderdeel van het onderzoek.

Online taken om vergeetachtigheid en concentratie in beeld te brengen

Philippe Lee Meeuw Kjoe is studiecoördinator van de LOG IN Studie. Zijn collega’s van het NKI en hij hebben online computertaken ontwikkeld waarmee ze cognitieve problemen bij kanker en andere ziektebeelden in kaart kunnen brengen. Die worden in de LOG IN studie getest met gezonde deelnemers; mensen zonder kankerdiagnose. Testen de taken wat ze moeten testen? Brengen ze de juiste informatie aan het licht?

Daarmee kunnen ze uiteindelijk cognitieve problemen bij mensen met kanker en andere ziektebeelden in kaart brengen. De taken bestaan onder andere uit geheugen- en concentratietaken. Ze verzamelen scores van een grote groep mensen zodat ze die later kunnen gebruiken bij onderzoek naar cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid of verminderde concentratie.

Al meer dan 600 deelnemers

Sinds januari 2021 nodigen wij wekelijks inschrijvers uit voor Philippes onderzoek, en met succes. Inmiddels hebben al 600 inschrijvers deelgenomen aan het eerste deel van de studie. Zes maanden na deelname aan het eerste onderdeel krijgt elke deelnemer de uitnodiging voor het tweede deel van het onderzoek. Deze week stuurt Philippe deelnemers van het eerste uur de uitnodiging voor het tweede onderdeel.

Philippe: “Ik hoop dat alle deelnemers ook meedoen aan het tweede onderdeel. Daardoor worden de computertaken nog beter inzetbaar.”

Internationale inzet van de computertaken

Vanuit andere onderzoekers is er steeds meer belangstelling voor de online computertaken. Ze worden nu al in meer dan vijftien onderzoeken gebruikt en de instructievideo’s die bij de computertaken horen worden in verschillende talen ingesproken. Onder andere in het Brits, Amerikaans, Deens, Spaans, Frans en Zweeds.

Ook deelnemen?

Heb je interesse in deelname, maar nog geen uitnodiging ontvangen? Mail ons, dan gaan we na of je in het profiel past dat Philippe zoekt. Momenteel is hij nog vooral op zoek naar mensen onder de 60 jaar.