Psychedelica als medicijn tegen depressie en PTSS?

Psychedelische stoffen als medicijn

In dit videocollege legt prof. dr. Jan Raemakers uit wat de positieve en negatieve kanten zijn van de werking van drugs.

De wetenschap doet steeds meer onderzoek naar de inzet van psychedelische stoffen als geneesmiddel of onderdeel van therapie voor psychiatrische klachten zoals depressie en PTSS.

Help depressie te stoppen

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoek dat past bij jouw profiel
  • Kies per onderzoek of je wilt deelnemen

Prof. dr. Jan Ramaekers van Universiteit Maastricht over het belang van onderzoek naar psychedelica voor mentale gezondheid.

Apothekerskast

Psychedelica als medicijn

In zijn video-college legt prof. dr. Jan Ramaekers uit hoe en waarom cannabis, ketamine en MDMA hun weg vinden naar het medicijnkastje van de psychiater. Deze middelen kunnen mogelijk positieve effecten te hebben voor mensen met depressieve klachten en PTSS.

Hij vertelt hoe psyhedelica ervoor kunnen zorgen dat mensen met depressieve klachten in verrassend korte tijd verbetering voelen en deze verlichting ook lange tijd doorzet, in tegenstelling tot reguliere antidepressiva.

Zelf onderzoekt hij of mensen die tevergeefs al meerdere behandelingen hebben geprobeerd, wel baat hebben bij specifieke psychedelica om van hun depressie af te komen. Zo hoopt hij mensen met behandelingsresistente depressie toch te kunnen helpen.

Bron video: Universiteit van Nederland

 

De effecten zijn ongekend

Prof. dr. Jan Ramaekers, Universiteit Maastricht
Johannes Reckweg, PhD

Onderzoek naar behandelingsresistente depressie

Samen met zijn collega Johannes Reckweg, PhD (hier links op de foto afgebeeld), onderzoekt prof. Ramaekers of de psychedelische stof waar zij op focussen kan worden ingezet als medicijn tegen behandelingsresitente depressie.

Lees ook:
 Dit zijn tekenen dat je resistent bent voor behandeling tegen depressie
 Dit is waarom behandeling van depressie soms keer op keer niet werkt
 Dit kun je doen als meerdere behandelingen tegen depressie bij jou geen effect hebben
 Psychedelica als mogelijk medicijn tegen depressie
 Onderzoek naar behandelingsresistente depressie

 

Alleen met voldoende deelnemers kunnen we depressie stoppen.

Ik doe mee

Samen stoppen we depressie

Jan en Johannes zoeken via Hersenonderzoek.nl deelnemers voor hun onderzoek naar behandelingsresistente depressie. Wil je helpen om depressie te stoppen? Doe dan mee aan onderzoek. Schrijf je in.

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.