Met onderzoek vinden we oplossingen voor depressie. Doe mee!

Ik schrijf me in

Dit zijn tekenen dat u resistent bent voor behandeling tegen depressie

Herkent u dat?

Dat u al één of twee medicijnen hebt geprobeerd die verlichting moeten bieden, maar dat het bij u niet aanslaat?

Of dat u  een behandeling heeft gevolgd – cognitieve therapie, gedragstherapie, psychotherapie, schematherapie of een intensieve mindfulness-training bijvoorbeeld – maar dat het u niet verder helpt?

Help depressie te stoppen

Onderzoek is de sleutel tot oplossingen voor depressie. Doe mee!

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoek dat past bij jouw profiel
  • Kies per onderzoek of je wilt deelnemen
Frustratie bij depressie

Behandelingsresitente depressie

Artsen en wetenschappers gebruiken de term ‘behandelingsresistente depressie’ als u één of meerdere medicijnen tegen depressie op de voorgeschreven manier hebt geprobeerd, maar ze u geen verbetering geven. Of als u, naast het proberen van een antidepressivum, een erkende behandeling hebt gevolgd, maar het niets oplevert.

Dat kan hopeloos voelen. Alsof er geen oplossing is. Telkens moet u omgaan met de teleurstelling en de frustratie. En soms heeft u daarbij ook nog eens last van bijwerkingen, bij het afbouwen van medicatie.

Lees ook: Dit is waarom behandeling van depressie soms keer op keer niet werkt

Psychedelica als antidepressiva

Nieuwe antidepressiva

Wetenschappers richten zich sinds een aantal jaar op een groep stoffen die al jaren bekend zijn, maar nog nauwelijks zijn onderzocht als mogelijk medicijn: psychedelica.

Over de effecten en veiligheid is al veel bekend vanuit de partyscene en spiritueel gebruik. Er is hoop dat ze in de toekomst heel goed ingezet kunnen worden als een nieuwe behandelingsvorm voor psychiatrische problemen. Een voorbeeld daarvan is dit onderzoek van Universiteit Maastricht.

Lees ook: Dit kunt u doen als meerdere behandelingen tegen depressie bij jou geen effect hebben

Deze onderzoeken focussen op depressie:

Het onderzoek ‘Behandelingsresistente Depressie’ gaat na of een psychedelische stof kan worden ingezet als antidepressivum voor mensen die na meerdere behandelingen nog niet van hun depressie af zijn.

Man loopt met depressieve gevoelens door mistig veld

RADAR-CNS

RADAR-CNS wil bepalen of we depressie en terugval op afstand kunnen meten en voorspellen met wearables zoals een fitbit, op basis gegevens over sociale activiteit en slaap.

Fitbit om depressie te voorspellen

Deze onderzoeken focussen op depressie:

Minder kunnen genieten van plezierige bezigheden is een belangrijk symptoom van veel psychiatrische stoornissen, waaronder depressie en schizofrenie. RTOC onderzoekt of we met hulp van computertaken en EEG motivatieklachten kunnen meten en beïnvloeden.

Deelnemer doet mee aan depressie-onderzoek op computer

URIS-MDD

URIS-MDD onderzoekt de biologische processen die meespelen bij het ontstaan van depressie, in de diepergelegen hersendelen.

Depressieve klachten

SMARD

Mensen die eenmaal depressieve episode hebben gehad, kunnen sneller een nieuwe depressie krijgen. Bovendien lijkt het erop dat bij iedere volgende depressie de kans op een nieuwe depressie verder toeneemt. Het SMARD onderzoek gaat na we met behulp van apps kunnen herkennen of iemand dreigt terug te vallen in een depressie en of ze deze kans kunnen verkleinen met behulp van een hersentraining.

Man met depressieve klachten gebruikt app voor training van de hersenen

Wilt u meehelpen aan oplossingen voor depressie?

Alleen met genoeg deelnemers kunnen we goed onderzoek doen. Daarvoor zijn zowel mensen met een diagnose, als gezonde deelnemers nodig. Help mee!

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.