Sommige mensen komen, ondanks meerdere behandelingen, niet van hun depressieve klachten af.

Onderzoekers en artsen spreken van ‘behandelingsresistente depressie’ als iemand twee of meer behandelingen voor depressie heeft geprobeerd, maar ze onvoldoende verbetering geven.

Het is daarbij van belang dat in ieder geval één van die behandelingen een medicijn is, dat op de voorgeschreven manier is geprobeeerd, en dat de behandelingen evidence-based zijn. Dat zijn therapieën die wetenschappelijk getest zijn en ook significante verbetering laten zien bij mensen.

Doel van dit onderzoek

In deze studie gaan de onderzoekers van Universiteit Maastricht na of de psychedelische stof GH001 uitkomst biedt voor mensen die niet voldoende reageren op beschikbare therapieën en last hebben van zogeheten ‘behandelingsresistente depressie’.

Psychedelische stoffen worden steeds meer onderzocht vanwege hun mogelijke medische toepassingen bij de behandeling van klachten als PTSS, angst, trauma’s en tal van andere problemen.

Het doel van dit onderzoek is om de veiligheid, verdraagbaarheid en effecten op symptomen van depressie van het psychedelisch middel GH001 te onderzoeken bij mensen met behandelingsresistente depressie.

Interview met onderzoekers

Prof. dr. Jan Ramaekers
Prof. dr. Jan Ramaekers
Johannes Reckweg, PhD
Johannes Reckweg, PhD

Hersenonderzoek.nl heeft de onderzoekers prof. dr. Jan Ramaekers en Johannes Reckweg, PhD, geïnterviewd.

Lees en bekijk meer over het onderzoek in deze artikelen:

Livestream – Jan en Johannes beantwoorden live vragen

Op 17 september 2020 beantwoordden Jan en Johannes live vragen over behandelingsresistente depressie en hun specifieke studie. Bekijk hier de livestream terug.

 

Interesse in deelname?
Dit onderzoek is inmiddels afgerond. De onderzoekers hebben voldoende deelnemers gevonden.

Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt ons team u voor andere onderzoeken uit, als blijkt dat u voor een studie in aanmerking komt. (Soms zijn er meer geschikte mensen dan de onderzoekers nodig hebben en nodigen we een selectie uit. Stuur gerust een e-mail als u interesse heeft in een ander specifiek onderzoek. Dan kunnen wij nagaan of u daarvoor in aanmerking komt en toevoegen aan de selectie.)

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.