Sommige mensen komen, ondanks meerdere behandelingen, niet van hun depressieve klachten af.

Onderzoekers en artsen spreken van ‘behandelingsresistente depressie’ als iemand twee of meer behandelingen voor depressie heeft geprobeerd, maar ze onvoldoende verbetering geven.

Het is daarbij van belang dat in ieder geval één van die behandelingen een medicijn is, dat op de voorgeschreven manier is geprobeeerd, en dat de behandelingen evidence-based zijn. Dat zijn therapieën die wetenschappelijk getest zijn en ook significante verbetering laten zien bij mensen.

Deel via WhatsAppFacebookE-mail

Doel van dit onderzoek

In deze studie gaan de onderzoekers van Universiteit Maastricht na of de psychedelische stof GH001 uitkomst biedt voor mensen die niet voldoende reageren op beschikbare therapieën en last hebben van zogeheten ‘behandelingsresistente depressie’.

Psychedelische stoffen worden steeds meer onderzocht vanwege hun mogelijke medische toepassingen bij de behandeling van klachten als PTSS, angst, trauma’s en tal van andere problemen.

Het doel van dit onderzoek is om de veiligheid, verdraagbaarheid en effecten op symptomen van depressie van het psychedelisch middel GH001 te onderzoeken bij mensen met behandelingsresistente depressie.

Deel via WhatsAppFacebookE-mail

Interview met onderzoekers

Prof. dr. Jan Ramaekers
Prof. dr. Jan Ramaekers
Johannes Reckweg, PhD
Johannes Reckweg, PhD

Hersenonderzoek.nl heeft de onderzoekers prof. dr. Jan Ramaekers en Johannes Reckweg, PhD, geïnterviewd.

Lees en bekijk meer over het onderzoek in deze artikelen:

Interesse in deelname?
Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt Hersenonderzoek.nl u uit als blijkt dat uw profiel matcht met dat wat de wetenschappers zoeken.

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.