Sommige mensen komen – ondanks meerdere behandelingen – niet van hun depressieve klachten af. In deze studie gaan de onderzoekers van Universiteit Maastricht na of de psychedelische stof GH001 uitkomst biedt voor mensen die niet voldoende reageren op beschikbare therapieën en last hebben van zogeheten ‘behandelingsresistente depressie’.

Onder behandelingsresistent wordt verstaan dat iemand twee of meer behandelingen voor depressie heeft geprobeerd, maar ze onvoldoende verbetering geven. Het is daarbij van belang dat in ieder geval één van die behandelingen een medicijn is, dat op de voorgeschreven is geprobeeerd, en dat de behandelingen evidence-based zijn. Dat zijn therapieën die wetenschappelijk getest zijn en ook significante verbetering laten zien bij mensen.

Het doel van dit onderzoek is om de veiligheid, verdraagbaarheid en effecten op symptomen van depressie van het psychedelisch middel GH001 te onderzoeken bij mensen met behandelingsresistente depressie.

Interview met onderzoekers

Hersenonderzoek.nl heeft de onderzoekers prof. dr. Jan Ramaekers en Johannes Reckweg, PhD, geinterviewd. Lees meer over het onderzoek in deze artikelen:

Dit zijn tekenen dat je resistent bent voor behandeling tegen depressie
Dit is waarom behandeling van depressie soms keer op keer niet werkt
Dit kun je doen als meerdere behandelingen tegen depressie bij jou geen effect hebben
Psychedelica als mogelijk medicijn tegen depressie

Interesse in deelname?
Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt Hersenonderzoek.nl u uit als blijkt dat uw profiel matcht met dat wat de wetenschappers zoeken.

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.