De Hersenonderzoek.nl Stand

Op het Hersenfestival is de Hersenonderzoek.nl Stand dé plek waar je kennis maakt met onderzoekers die de juiste deelnemers vinden voor hun studie via Hersenonderzoek.nl.

Misschien heb je al deelgenomen aan één of meer van die onderzoeken! Bij een aantal onderzoekers kun je deelnemen aan korte testjes. Je kunt langslopen bij onze Stand en je komt dan grofweg onderstaande onderwerpen tegen.

Onderstaand programma wordt tot en met 17 september telkens bijgewerkt. Mogelijk vinden hier nog wijzigingen in plaats. 

  • Bipolaire stoornis (BINCO onderzoek)
  • Alzheimer (ABOARD onderzoek)
  • Het nut van leefstijl op gezonde hersenen (FINGER-NL onderzoek)
  • Depressie (SMARD onderzoek)

Bipolaire stoornis

“Van hoge pieken naar diepe dalen”, dat is vaak wat mensen met een bipolaire stoornis antwoorden wanneer je ze vraagt naar hun emotionele status van de afgelopen jaren. Vincent van Gogh had er last van, en velen andere beroemdheden leven ermee.

Toch is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar bipolaire stoornissen. De onderzoekers van BINCO brengen daar verandering in. Zij zijn benieuwd welke factoren bijdragen aan het ontwikkelen van een bipolaire stoornis.

Maar ook andersom: zijn er misschien bepaalde ‘beschermende’ factoren die de kans op een dergelijke stoornis juist verkleinen? De onderzoekers van BINCO brengen de bipolaire stoornis maar wat graag onder de aandacht bij de Hersenonderzoek.nl Stand.

Geheugen en dementie

Wist je dat Alzheimer al 30 jaar in je hersenen zit voordat je er last van krijg? “Alzheimer stoppen voordat het begint” is daarom de algehele slogan van de onderzoekers van ABOARD. En daar zijn tal van onderzoeken voor nodig.

Wanneer je het hebt over preventie (iets voorkomen voordat het begint) heb je het ook over de FINGER-NL leefstijl studie. Wat goed is voor je lichaam, is namelijk ook goed voor je hersenen. Denk hierbij aan gezond eten en voldoende bewegen, maar ook ontspannen en sociale activiteiten ondernemen. Wist je bijvoorbeeld dat een wekelijks visje eten je hersencellen beter doet communiceren met elkaar? De onderzoekers van FINGER-NL praten je graag bij over leefstijl en hersengezondheid.

Depressie

Wist u dat ongeveer 1 op de 5 mensen ooit in zijn of haar leven te maken krijgt met een depressie? Niet zo gek dus, dat er uitvoerig onderzoek naar gedaan wordt. Maar wist u ook dat de kans op een depressie toeneemt wanneer u ooit eerder een depressie hebt doorgemaakt?

Dit fenomeen is precies waar de onderzoekers van SMARD iets aan willen doen. Met behulp van een app en hersentrainingen willen zij niet alleen een terugval vroegtijdig herkennen, ze hopen hem ook te voorkomen! Een open gesprek over depressie is voor deze onderzoekers dan ook niet raar. Ze staan klaar bij de Hersenonderzoek.nl Stand om u alles uit te leggen.