In dit onderzoek willen de onderzoekers het het Alzheimercentrum Amsterdam het ApoE-gen van een grote groep mensen van 50 jaar en ouder meten. Dit gen geeft informatie geeft over de kans op dementie.

Genetische risicofactor

De kans op dementie verschilt van persoon tot persoon. Een aantal factoren kan de kans op dementie vergroten. Dit noemen we risicofactoren. Deze risicofactoren kunnen genetisch of niet-genetisch zijn.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek richt zich op het voorkomen van dementie. Onderzoekers zoeken daarom vaker naar gezonde mensen van wie het ApoE-gen bekend is. Bijvoorbeeld mensen zijn met een grotere kans op dementie of juist mensen met een kleinere kans op dementie.

Deze studie is één van de vervolgonderzoeken van ‘Genetische aanleg voor dementie‘. Uit dat onderzoek blijkt dat veel mensen interesse hebben om deel te nemen aan onderzoek waarin hun ApoE-gen gemeten wordt.

Vanuit huis deelnemen

In dit onderzoek bepalen de wetenschappers het ApoE-gen met behulp van een wangslijmvliestest. Deelnemers krijgen de wangslijmvliestest thuis gestuurd en kunnen hem zelf afnemen. Na afname sturen ze de wattenstaaf terug naar het laboratorium van het Alzheimercentrum.

Geen uitslag

De uitslag van het onderzoek wordt niet met deelnemers gedeeld. Met de informatie die Alzheimercentrum Amsterdamin dit onderzoek verzamelt, kan Hersenonderzoek.nl deze mensen nog gerichter uitnodigen voor toekomstig onderzoek naar hersenziekten zoals dementie.

Interesse in deelname?
Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt Hersenonderzoek.nl u uit als blijkt dat uw profiel matcht met dat wat de wetenschappers zoeken. 

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.